Xenotím

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kryštály xenotímu z Brazílie

Xenotím je minerálna skupina fosforečnanov prvkov vzácnych zemín so všeobecným vzorcom XPO4. Ako hlavný prvok za X vystupuje ytrium, ale býva často substituované inými prvkami skupiny lantanoidov, ako dysprózium, erbium, terbium, yterbium. Taktiež býva nahrádzané uránom, alebo tóriom, preto sú niektoré xenotímy rádioaktívne. Xenotím je izoštruktúrny so sériou černovitu (arzeničnan ytritý - YAsO4), preto býva často aj časť fosforu nahradená arzénom. Xenotím má priemyselné využitie ako zdroj ytria, prípadne niektorých ťažkých lantanoidov (yterbia, erbia, gadolínia). Pekné kryštály sú využívané v šperkárstve.

Zo skupiny xenotímu medzinárodná mineralogická asociácia definovala dva konkrétne minerály:

Vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Xenotím kryštalizuje v tetragonálnej sústave, vytvára stĺpcovité, alebo tabuľkové kryštály (prizmy uzavreté bipyramídou), prípadne tvorí radiálne kryštalické agregáty. Sfarbený býva v odtieňoch žltej, s prechodom až do hnedej farby, no vyskytujú sa aj hnedozelené, prípadne hnedočervené odrody. Je to pomerne mäkký (v mohsovej stupnici 4,5) a ťažký (hustota 4,4 - 5,1 kg.dm-3) minerál s vysokým indexom lomu 1,720-1,815.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Vyskytuje sa ako akcesorický minerál v pegmatitoch, prípadne v rulách. Taktiež sa nachádza aj v náplavoch. Prvýkrát opísaný bol v Nórsku, medzi významnejšie náleziská patria Brazília, Madagaskar a Spojené štáty. Drahokamové odrody boli nájdené v Pakistane a Afganistane.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Xenotím

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Xenotime na anglickej Wikipédii.