Čata (vojenská jednotka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nastúpená čata pechoty nemeckého Bundeswehru

Čata je vojenská jednotka obyčajne zložená z dvoch až štyroch družstiev, osádok alebo obslúh[1]. V závislosti od krajiny a druhu vojsk môže mať 30 až 50 mužov. Čaty sú organizované do rôt (resp. batérií), ktoré majú tri až päť čiat. Zvyčajne sa čaty delia podľa druhu vojsk na mechanizované, tankové, ženíjne, guľometné atď., zriedkavo však môžu byť aj samostatné. Čata je najmenšou vojenskou jednotkou vedenou dôstojníkom, obyčajne poručíkom. Veliteľovi čaty asistujú vyšší poddôstojíci - čatári, v niektorých iných armádach seržanti.

Vo väčšine armád, sa čaty delia na pechotné, tankové, mínometné atď. Francúzska armáda používa výraz čata iba pre jazdecké jednotky a pre iné druhy vojsk používa výraz družstvo, ktorý má v slovenčine iný ekvivalent.

V hasičskom zbore, tvoria čatu dve alebo tri družstvá jednej zmeny[2].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vejmelka, O. a kol., Vojenský výkladový slovník vybraných operačních pojmů. Správa doktrín Ředitelství výcviku a doktrín, Vyškov, 2005, s. 45
  2. Hasičské družstvo, Slovenská terminologická databáza [online]. data.juls.savba.sk, 23.06.2008, rev. 2009-04-22, [cit. 2011-09-03]. Dostupné online.