Ľudovít II. (Bavorsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ľudovít II.
bavorský kráľ
bavorský kráľ
Narodenie25. august 1845
Mníchov, Nemecko
Úmrtie13. jún 1886 (40 rokov)
Wurmské jazero, Nemecko
PodpisĽudovít II., podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ľudovít II.

Ľudovít II. Wittelsbach (nem. Ludwig Friedrich Wilhelm) (* 25. august 1845, Mníchov, Nemecko – † 13. jún 1886, Wurmské jazero) bol bavorský kráľ od 10. marca 1864 do 9. júna 1886, ktorý vstúpil do histórie najmä ako mecenáš umenia.

Ľudovít II. sa narodil ako najstarší syn korunného princa Maximiliána II. (neskorší kráľ Maximilián) a Marie Frederiky Františky Hedvigy Pruskej.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo trávil so svojim o tri roky mladším bratom Otom na zámku Hohenschwangau. Po abdikácii ich starého otca, kráľa Ľudovíta I., nastúpil na trón v roku 1848 ich otec.

V roku 1861 sa Ľudovít zoznámil s hudbou Richarda Wagnera, ktorá ho veľmi ovplyvnila a podnietila jeho záujem o operu ale aj o mýtických hrdinov, mýty a rozprávky. Wagnera neskôr podporoval svojím vplyvom i finančne.

Vláda[upraviť | upraviť zdroj]

Po otcovej smrti 10. marca 1864 bol Ľudovít II. v ten istý deň vo veku osemnásť rokov korunovaný za bavorského kráľa.

V roku 1866 vstúpilo Bavorsko na strane Rakúska do vojny proti Prusku. Kráľ sa neorientoval vo vojenských záležitostiach a preto vedenie vojny úplne prenechal ministrom. Po porážke Rakúska musel podpísať mierovú zmluvu, bavorská armáda sa musela podriadiť pruskej a Bavorsko muselo Prusku zaplatiť 30 miliónov guldenov vojnových reparácií. Ľudovít II. situáciu znášal dosť ťažko a keď potom muselo Bavorsko bojovať na strane Pruska vo vojne proti Francúzsku, bol politikou natoľko sklamaný, že sa utiahol na svoje zámky a panovníckym záležitostiam sa takmer úplne prestal venovať. Ešte predtým podnikol svoju jedinú cestu po Bavorsku.

Mecenáš a staviteľ[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšinu peňazí z jeho i štátnej pokladne pohltila výstavba zámkov Neuschwanstein, Herrenchiemsee a Linderhof. Rozpočet bol často prekročený až trojnásobne oproti pôvodným plánom.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • HERRE, Franz: Ludvík II. Bavorský (Jeho život - Jeho země - Jeho doba). Praha : Ikar CZ, 2010. 368 s. ISBN 978-80-249-1428-2

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ludvík II. Bavorský na českej Wikipédii.