Şehzade Mustafa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Şehzade Mustafa
osmanský princ
Şehzade Mustafa
Narodenie1515
Manisa, Osmanská ríša
Úmrtie6. október 1553 (37 – 38 rokov)
Konya, Osmanská ríša
RodičiaSüleyman I.
Máhidevrán Sultán
DetiŞehzade Süleyman
Şehzade Ahmed
Şehzade Mehmed
Nergisşah Sultan
Neslişah Sultan
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Şehzade Mustafa

Şehzade Mustafa Muhlisi (* 1515, Manisa, Osmanská ríša – † 6. október 1553, Konya, Osmanská ríša) bol najstarší syn sultána Süleymana I. a jeho konkubíny Máhidevrán. Bol guvernérom Manisy v rokoch 1533 až 1541, Amasye od roku 1541 do 1549 a Konye od roku 1549 do 1553. Şehzade Mustafa bol najbližšie k osmanskému trónu aj vďaka popularite u vojska a celkovo v ríši, čo sa mu stalo osudným, keďže ho nechal jeho otec Süleyman popraviť, čo neskôr oľutoval.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mustafa sa narodil v roku 1515 v Manise Şehzade Süleymanovi (budúcemu sultánovi) a Máhidevrán počas vlády jeho starého otca Selima I.

Mustafa začal mať problémy vo vzťahu s otcom už od útleho detstva. Bol prvorodeným synom a mal právo nastúpiť na trón, avšak jeho otec preferoval viac jeho mladšieho nevlastného brata Şehzade Mehmeda, najstaršieho syna Hürrem Sultán, jeho najobľúbenejšej konkubíny a legálnej manželky. Süleyman mu venoval v mladosti viac pozornosti, a zdalo sa, že ho pripravuje na trón.

Mustafa mal veľmi dobré vzťahy s jeho nevlastnými bratmi Mehmedom, Selimom II., Bayezidom a Cihangirom, čoho príkladom je, že Selim II. sa neskôr správal k Máhidevrán ako k vlastnej matke. Selim mu naviac postavil aj hrob v Burse.

Neskôr v roku 1541 zažil ďalší šok, keď bol premiestnený z Manisy do vzdialenejšej Amasye. Spravovanie Manisy padlo na Mehmeda, kým Selim a Bayezid boli guvernérmi Konye, respektíve Kütahye. Avšak, po tom čo bol poslaný do Amasye, dostal Mustafa správu od Süleymana: nebol poslaný do Amasye, pretože nechcel byť v jeho blízkosti, ale preto, aby chránil východné hranice Osmanskej ríše a naučil sa ovládať veľké územie.[1] Táto správa upokojila osmanské vojsko a ľudí, kedže Şehzade Mustafa bol najpopulárnejší nástupca na trón.

V Amasyi dostal správu o smrti jeho brata Mehmeda. Vyzeralo to tak, že mu už nič nestojí k ceste na trón, ale stále čelil niektorým prekážkam. V roku 1544 bol jeho ďalší brat, Şehzade Selim, poslaný do Manisy ako jeho sanjak bej, zatiaľčo Şehzade Bayezid zostal v Kütahyi.

Bolo to kritické rozhodnutie, keďže obaja boli synmi Hürrem Sultán. Jej podpora vlastných synov, Selima a Bayezida, robila Mustafovi v politickej kariére ťažkosti, avšak úspešne viedol Amasyu 8 rokov.

V roku 1547 sa sultán stretol s jeho synmi Mustafom, Selimom a Bayezidom na rôznych miestach a diskutovali o politickej situácii. Bolo to dlho po smrti Mehmeda, ale boj medzi tromi princami stále pokračoval.

V roku 1549 ako odmenu za služby v osmansko-safíjovskej vojne, sa Mustafa premiestnil do Konye, kde sa stal sanjak bejom.[2] Klebety a špekulácie hovorili, že Mustafa je teraz v nebezpečí, keďže Hürrem a Rüstem Paša proti nemu uzavreli dohodu v prospech Hürreminých synov, Selima a Bayezida.

Poprava[upraviť | upraviť zdroj]

Poprava Şehzade Mustafu.

Počas Süleymanovej kampane v Perzií jeho armáda na chvíľu zastavila v Ereğli. Keď Süleymanová armáda bola v Ereğli povolal Rüstem Paša Mustafu a jeho vojsko, aby sa pridalo k nim. V tom istom čase varoval Süleymana, že ho Mustafa príchadza zabiť. Mustafa bol obvinený jeho otcom, vďaka Hürrem Sultán a Rüstemovi Pašovi. Mihrimáh Sultán taktiež hrala rolu v smrti Şehzade Mustafu.[3]

Mustafa akceptoval žiadosť Rüstema Pašu a vydal sa s vojskom k otcovi. Süleyman to videl ako hrozbu a nakázal popravu jeho syna. Keď Mustafa vkročil do stanu otca, aby sa sním stretol, Süleymanová garda na neho zaútočila, a po dlhom boji bol uškrtený. Meno muža, ktorý uškrtil Şehzade Mustafu bolo Mahmut Ağa. Bola to pravá ruka Rüstema Pašu.[4]

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Manželky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Fatma Handan Hatun
  • Begüm Nurcihan Hatun

Synovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Şehzade Süleyman Çelebi
  • Şehzade Ahmed
  • Şehzade Mehmed

Dcéry[upraviť | upraviť zdroj]

  • Nergisşah Sultan
  • Neslişah Sultan

Vyobrazenie v literatúre a v populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1561, osem rokov po Mustafovej smrti napísal francúzsky spisovateľ Gabriel Bounin tragédiu s názvom La Soltane o roli Hürrem Sultán v Mustafovej smrti.[5]

V televíznom seriáli Sultán si Mustafu zahral turecký herec Mehmet Günsür.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Afyoncu, Erhan (2012). Şehzade Mustafa. Atlas Tarih.
  2. Sakaoğlu, Necdet; Bu Mülkün Sultanları, page 137.
  3. Beosch, Moritz. The Height of the Ottoman Power;Murder of Prince Mustafa
  4. A General History of the Middle East, Chapter 13: Ottoman Era, Suleiman the Magnificent
  5. The Literature of the French Renaissance by Arthur Augustus Tilley, p.87 [1]