Šijací stroj

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Šijací stroj

Šijací stroj je zariadenie používané na zošívanie dvoch, alebo viacerých kusov textilného, či netextilného materiálu niťou. Šijací stroj bol vynájdený počas priemyselnej revolúcie za účelom znížiť podiel ručného šitia v manufaktúrach. Od svojho zavedenia v polovici 19. storočia zvýšil šijací stroj dramaticky efektivitu odevného priemyslu.

Strojové šitie[upraviť | upraviť zdroj]

Princíp funkcie šijacieho stroja: priamy steh.

Ihla prevlečie vrchnú (žltú) niť látkou a pri spätnom pohybe sa vytvorí očko, ktoré zachytí spodný rotačný chápač (sivý) a prehodí ho cez cievku so spodnou niťou (zelená). Napínacia páka, ktorou prechádza vrchná niť, utiahne steh tak, aby kríženie oboch nití bolo zhruba uprostred hrúbky látky.

Dôležitou časťou je tiež podávač látky, umiestnený pod stehovou doskou. Vykonáva striedavý pohyb dopredu a dozadu, ktorým rovnomerne posúva látku. Horný hriadeľ, od ktorého sa odvodzuje pohyb ihlovej tyče a spodný hriadeľ, ktorý poháňa chapač a podávač sú mechanicky spojené ozubenými prevodmi, či ozubeným remeňom, aby sa oba pohybovali súbežne.

Pohon šijacieho stroja bol vykonávaný najprv poháňacou kľukou, neskôr šliapacím pedálom a remeňom a dnes je elektromotorom.

Príslušenstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Druhy strojov[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]