Športovec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
V detskom veku hrá futbal väčšina chlapcov, len máloktorí to ale dotiahnu k profesionálnej kariére

Športovec je človek, ktorý sa venuje športu. Bežne sa tak ale označujú predovšetkým tí, ktorí sa venujú športu vrcholovému alebo aspoň výkonnostnému, nie iba športu pre radosť.

Profesionálny športovec[upraviť | upraviť zdroj]

Nie všetci vrcholoví športovci sú platení profesionáli. Povolanie športovca je v modernej spoločnosti podľa prieskumu z roku 2004 jedenáste z dvadsiatich šiestich hodnotených povolaní z hľadiska prestížnosti.[1]

Hoci vo väčšine olympijských športov je teraz svetová špička profesionalizovaná, len v niektorých športoch je možné nájsť skutočnú obživu, v niektorých je profesionálny kariéra aktívneho športovca sprevádzaná viac či menej reálne ďalšou činnosťou (športového inštruktora, trénera atď.). Rozdiel medzi zabezpečením napr. vrcholového futbalistu a zástupcu malých športov je obrovský. 25 najlepšie platených športovcov sveta zarobilo v roku 2006 dohromady 700 miliónov dolárov.[2]

Kariéra profesionálneho športovca je u rôznych športov rôzne dlhá. Do vysokého veku možno prevádzkovať na špičkovej úrovni napr. športovú streľbu, na opačnom póle je napr. moderná gymnastika. Vo väčšine športov však býva horná hranica medzi 30 a 40 rokmi.

Príprava športovcov[upraviť | upraviť zdroj]

O prípravu športovcov sa v súčasnosti starajú celé tímy odborníkov. Kým pre kariéru profesionálneho športovca zvyčajne nebýva potrebné inú kvalifikáciu než zodpovedajúci výkonnosť, tréneri väčšinou musia absolvovať príslušné vzdelanie v rámci vzdelávacieho systému verejných vysokých škôl alebo zabezpečené príslušnými športovými zväzmi.

Príprava profesionálneho športovca pozostáva nielen zo športového tréningu, ale aj z nevyhnutnej regenerácie a rehabilitácie, psychologickej prípravy a prebieha pod potrebným odborným dohľadom. U vrcholových športovcov bežne zaberá niekoľko hodín denne aj v prípade, že nejde o profesionálov.

Zdravie športovcov[upraviť | upraviť zdroj]

Aktívni športovci sú predmetom štúdia mnohých vedeckých inštitúcií. Záujem je nielen o sociológiu alebo psychológiu športovca, ale hlavne o jeho zdravie. Vrcholový šport prináša so sebou mnohé zdravotné riziká spojené s intenzívnym a mnohokrát jednostranným tréningom či enormným zaťažením v súťaži. Nijako novým, ale teraz veľmi intenzívne vnímaným problémom je doping.

Psychológia športovcov[upraviť | upraviť zdroj]

Kariéra vrcholového športovca prináša opakovanú veľkú psychickú záťaž. Je dokázané, že špičkových športových výsledkov môžu dosiahnuť iba športovci nielen s telesnými, ale aj s psychickými predpokladmi. Okrem iného aj popisom psychologických profilov sa venujú športoví psychológovia.[3]

Špecializácia športovcov[upraviť | upraviť zdroj]

Charakteristickým javom súčasnej doby je špecializácia vrcholových športovcov. V počiatkoch moderného športu ale nebola výnimkou športová všestrannosť. Jej príklady sú napríklad plavec a vodný pólista Johnny Weissmüller či hokejista a tenista Jaroslav Drobný. V modernej dobe dosiahli podobných úspechov napríklad nemecká rýchlokorčuliarka a cyklistka Christa Ludingová-Rothenburgerová, na horskom bicykli pretekala na olympijských hrách tiež lyžiarka Kateřina Neumannová.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Prestiž povolání, tisková zpráva o šetření Centra pro výzkum veřejného mínění z roku 2004
  2. Zoznam najbohatších športovcov r. 2006 [online]. [Cit. 2008-10-10]. Dostupné online. Archivované 2008-10-10 z originálu.
  3. napr. Bernhardt, G .: The stuff of champions . Triathlete, USA, 1997, č. 164, s. 56 - 57.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Športovec

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sportovec na českej Wikipédii.