Andy Biersack

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Andrew Dennis Biersack
Andy počas koncertu
Andy počas koncertu
Základné informácie
Rodné meno Andrew Dennis Biersack
Umelecké mená Andy Six, Andy Biersack, Andy Black
Narodenie 26. december 1990 (33 rokov)
Cincinnati, Ohio, USA
Pôsobenie spevák, skladateľ
Žáner Glam metal, Hard rock, Dark wave, Power pop, Melodic metalcore
Hrá na nástrojoch spev, basová gitara, piano
Roky pôsob. 2006 – súčasnosť
Manželka Juliet Simms
Vydavateľstvá Lava, Universal Records, StandBy
Webstránka [1]

Andrew Dennis "Andy" Biersack (* 26. december 1990, Cincinnati, Ohio, USA) je americký spevák, skladateľ, basgitarista a klavirista. Je zakladateľom a spevákom americkej hardrockovej skupiny Black Veil Brides. V máji 2014 rozbehol svoj vlastný sólo projekt pod menom Andy Black.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Cincinnati rodičom Amy a Chrisovi Biersackovým. Už odmalička miloval hudbu, s ktorou ho zoznámil jeho otec, spevák punkovej kapely The Edge. Svoj prvý album si kúpil, keď mal osem rokov a bol to Revenge od Kiss.

Navštevoval základnú katolícku školu, ktorú spomínal v niekoľkých rozhovoroch. Pre to, ako sa Andy obliekal a akú hudbu počúval, bol v škole terčom šikany. Túto svoju časť života popisuje v skladbe s názvom "Knives and Pens". Neskôr navštevoval strednú školu Cincinnati's School for Creative and Performing Arts, kde študoval drámu a spev. Avšak štúdium nechal ešte pred maturitou a dva dni pred osemnástymi narodeninami odišiel do Los Angeles, kvôli rozbehnutiu svojej kariéry.

16.4.2016 sa oženil so speváčkou a dlhoročnou partnerkou Juliet Simms.

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Black Veil Brides[upraviť | upraviť zdroj]

Keď mal štrnásť rokov, založil s kamarátmi skupinu, ktorá sa volala jednoducho "Biersack" (zahrali spolu iba jeden koncert). Neskôr ju premenoval na Brides a pod týmto menom nahrali EP nahrávku s názvom "Sex and Hollywood". Jeden člen skupiny však začal ich piesne uverejňovať pod svojím menom. Preto Andy skupinu premenoval na Black Veil Brides a kompletne vymenil členov. V septembri 2009 podpísala skupina zmluvu s nezávislou spoločnosťou StandBy Records. Nahrávací proces začal okamžite. V roku 2009 vydali svoju prvú EP nahrávku "Never Give In" a natočili svoj prvý videoklip k skladbe "Knives and Pens". Skupina vyrazila na svoje prvé americké turné s názvom "On Leather Wings". Debutový album skupiny "We Stich These Wounds" vyšiel 20. júla 2010 a za prvý týždeň predaja sa predalo cez 10 000 kópií. Umiestnil sa tiež na 36. mieste v rebríčku Billboard Top 200 a na 1. mieste v rebríčku Billboard Independent Chart. Druhý album skupiny "Set the World on Fire" vyšiel 14. júna 2011 v spoločnosti Lava Records/Universal Republic Records. Tretí album vyšiel 8. januára 2014 a dostal názov "Wretched and Divine: The Story of the Wild Ones". Sám Andy sa však o ňom neskôr vyjadril , že im nevyšiel podľa ich predstáv, pretože sa pri nahrávaní správal ako diktátor. Ich štvrtý a zatiaľ posledný album "Black Veil Brides IV" vyšiel 28.októbra 2014 a obsahuje prevažne politické témy. Na tomto albume sa podľa ich vyjadrení podieľali všetci a je lepší ako ktorýkoľvek iný.

Andy Black[upraviť | upraviť zdroj]

V máji 2014 povedal Andy v rozhovore pre Kerrang! magazín, že pracuje na novej hudbe, avšak bez účasti zvyšku skupiny a že tento jeho sólo projekt dostal názov Andy Black. Vysvetlil, že tento projekt je absolútne odlišný od toho, čo robia s BVB. Podľa jeho slov cítil, že tento zvuk by do kapely priniesť nemohol a preto sa rozhodol do toho ísť ako sólo umelec. Andyho inšpiráciou pre tento projekt bola jeho láska k hudbe osemdesiatych rokov. Na svojej sólo tvorbe spolupracuje s producentom Black Veil Brides Johnom Feldmannom. V rozhovore tiež uviedol, že tento projekt nie je pre neho prioritou a neznamená koniec skupiny. 19. mája 2014 vyšiel jeho prvý singel "They Don't Need to Understand", ktorý mal premiéru na Hot Topic. 2016 album "The Shadow side"

Herecká kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po tom, čo odišiel zo školy a presťahoval sa do LA, začal sa venovať aj herectvu. Dostal malú úlohu v reklame AT&T s názvom "Confetti" a tiež sa na tridsať sekúnd mihol v reklame Montana Meth "Jumped". Andy tiež hosťoval na webe Funny or Die v sérii "Average Joe". V celovečernom filme Black Veil Brides si strihol hlavnú úlohu - film dostal názov "The Legion of the Black" a v amerických kinách sa vysielal od 6. januára 2013.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Viera[upraviť | upraviť zdroj]

V rozhovore pre Loudwire povedal: "Ja nie som veriaci, aj keď som vyrastal v katolíckej rodine. Keď som šiel na pohreb môjho starého otca, človeka, ktorého som veľmi ľúbil, počúval som, ako všetci hovoria o tom, že je v nebi. Vždy som s tými myšlienkami bojoval, pretože by som chcel veriť, že môj dedko sedí na nejakom oblaku a hrá Xbox 360 alebo robí čokoľvek iné, čo sa v nebi dá, ale nemôžem."

Nehody na pódiu[upraviť | upraviť zdroj]

Počas vystúpenia s Black Veil Brides Andy spadol z piliera pri pódiu. Incident sa odohral 18. júna 2011 v Hollywoode a mal za následok 3 zlomené rebrá, kvôli čomu skupina zmeškala prvý týždeň svojho turné s názvom "The Vans Warped Tour". 26. októbra 2011 počas vystúpenia v Británii Andy spadol na bubny a zlomil si nos, kvôli čomu nemohol odohrať hneď niekoľko koncertov. Avšak o dva dni neskôr vystúpil aj so skupinou na koncerte v Londýne.

Pseudonymy[upraviť | upraviť zdroj]

Andyho prvé umelecké meno bolo "Andy Sixx", používal ho do roku 2011, keď sa rozhodol používať svoje rodné meno "Andy Biersack". Vo svojom sólovom projekte používa pseudonym Andy Black.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

S Black Veil Brides[upraviť | upraviť zdroj]

Single

  • "They Don't Need to Understand" (2014)

Homecoming King,We Dont Have To Dance, Ribcage, Stay Alive,

Love Was Made To Break, Beautiful Pain,

Put The Gun Down, Drown Me Out, Paint It Black, Break Your Halo,

Louder Than Your Love, Broken Pisces, The Void (2016)

Hosťovanie[upraviť | upraviť zdroj]

  • "Asshole" feat. Ronnie Radke (2014)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Andy Biersack na anglickej Wikipédii.