Juraj IV. (Spojené kráľovstvo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Juraj IV.
kráľ Veľkej Británie a Írska
kráľ Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska
kráľ Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska
Juraj IV., erb (z wikidata)
Juraj IV., podpis (z wikidata)
Panovanie
DynastiaHannoverská
Panovanie29. január 1820 – 26. jún 1830
Korunovácia19. júl 1821
PredchodcaJuraj III.
NástupcaViliam IV.
Biografické údaje
Narodenie12. august 1762
Londýn, Spojené kráľovstvo
Úmrtie26. jún 1830 (67 rokov)
Windsor, Spojené kráľovstvo
PochovanieKaplnka Svätého Juraja, Windsor Castle
Rodina
Manželka
Potomstvo
OtecJuraj III.
MatkaŠarlota Meklenbursko-Strelická
Odkazy
Spolupracuj na CommonsJuraj IV.
(multimediálne súbory na commons)

Juraj IV. (George Augustus Frederick; * 12. august 1762, Londýn, Spojené kráľovstvo – † 26. jún 1830, Windsor) bol kráľ Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska a kráľ Hannoveru od 29. januára 1820 do svojej smrti v roku 1830. Vládol však už od roku 1811 ako regent za svojho otca trpiaceho porfýriou.

Bol najstarším dieťaťom kráľa Juraja III. a kráľovnej Šarloty. Viedol extravagantný životný štýl, ktorý prispel k móde éry regentstva. Bol patrónom nových foriem voľného času, štýlu a vkusu. Poveril Johna Nasha, aby postavil Kráľovský pavilón v Brightone a prestaval Buckinghamský palác, a Sira Jeffryho Wyatvilla poveril prestavbou hradu Windsor.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Bol najstarším dieťaťom kráľa Juraja III. (17381820) a jeho manželky Šarloty Meklenbursko-Strelickej (1744 – 1818).

Bol veľmi neobľúbený pre svoju arogantnú povahu, zhýralý život i konzervatívne politické zameranie. V roku 1785 uzavrel tajne manželstvo s dvakrát ovdovelou katolíčkou Marie Fitzherbertovou, palác však toto manželstvo vyhlásil za neplatné. Princ z Walesu mal veľké dlhy, ale jeho otec ich bol ochotný zaplatiť len pod podmienkou, že sa ožení so svojou sesternicou Karolínou Brunšvicko-wolfenbüttelskou. V roku 1795 sa princ podvolil a oženil sa, ale manželstvo sa už po roku rozpadlo. Krátko po narodení dcéry Šarloty Augusty začal Juraj žiť oddelene od svojej manželky a v roku 1799 obnovil vzťah s Máriou Fitzherbertovou, ktorý definitívne ukončil v roku 1807, kedy sa jeho novou favoritkou stala markíza Izabela Anna z Hertfordu.

V roku 1820 vyvolal veľký rozruch jeho pokus o oficiálne zrušenie manželstva s Karolínou parlamentom. Veľká časť verejnosti bola na strane kráľovnej. Nenávisť kráľa k jeho manželke bola taká veľká, že nebola nikdy korunovaná, a dokonca jej ani neumožnil účasť na jeho korunovácii, ale dôvody tejto nenávisti sú dodnes neznáme.

Pre svoju márnotratnosť, hráčsku vášeň, aféry i postavu – v roku 1797 vážil 111 kíl a v roku 1824 bol obvod jeho pása 124 cm – bol častým a obľúbeným cieľom britskej tlače i karikaturistov.

Deti[upraviť | upraviť zdroj]

Z manželstva s Karolínou Brunšvicko-wolfenbüttelskou (* 1768 – † 1821) sa narodilo jediné dieťa:

Pretože kráľ Juraj IV. nemal žiadnych potomkov, princezná z Walesu zomrela pri pôrode mŕtveho syna, stal sa kráľom jeho brat Viliam IV.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]


Juraj IV.
Vladárske tituly
Predchodca
Juraj III.
kráľ Spojeného kráľovstva
29. január 182026. jún 1830
Nástupca
Viliam IV.