Leonard Bernstein

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Leonard Bernstein
americký dirigent, skladateľ, klavirista, pedagóg a popularizátor hudby
americký dirigent, skladateľ, klavirista,
pedagóg a popularizátor hudby
Narodenie25. august 1918
Lawrence, Massachusetts, USA
Úmrtie14. október 1990 (72 rokov)
New York, New York, USA
Alma materHarvard University
ManželkaFelicia Montealegre (1951 - z. 1978)
DetiJamie Anne Maria (* 1952)
Alexander Serge Leonard (* 1955)
Nina Maria Felicia (* 1962)
PodpisLeonard Bernstein, podpis
Odkazy
Webstránkaleonardbernstein.com
CommonsSpolupracuj na Commons Leonard Bernstein

Leonard Bernstein (* 25. august 1918, Lawrence, Massachusetts, USA – † 14. október 1990, New York, New York) bol americký dirigent, klavirista, hudobný skladateľ a pedagóg, popularizátor hudby a známa televízna osobnosť.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Absolvoval Harvard University, potom Curtisov inštitút vo Philadelphii, kde bol najnadanejším žiakom Fritza Reinera. Roku 1942 sa presťahoval do New Yorku, kde sa mu príliš nedarilo. Počul ho hrať básnik Irving Caesar, Bernstein mu hrou pripomínal bývalého kolegu George Gershwina, preto mu Caesar našiel prácu, opisoval noty.

Počas dvoch rokov napísal balet Fancy Free (Nezamilovaný), na Broadwayi uspel s muzikálom On the Town (O meste) a v 25 rokoch debutoval ako dirigent v Newyorskej filharmónii v Carnegie Hall, keď zaskakoval za chorého kolegu.

Koncom 40. a začiatkom 50. rokov napísal muzikály Candide, Wonderful Town (Nádherné mesto), West Side Story, hudbu k filmu Elia Kazana On The Waterfront (V prístave) a balet Age of Anxiety (Vek úzkosti).

Od roku 1958 riadil Newyorskú filharmóniu, oživil a propagoval diela zabúdaného Gustava Mahlera a Carla Nielsena. Do repertoáru zaradil aj veľa súčasnej hudby. Roku 1969 odišiel z filharmónie, ale naďalej zostal jej častým hosťom. Udržoval styky s mnohými svetovými filharmóniami.

Účinkoval v mnohých hudobných programoch, ktoré si získali veľkú popularitu. Vážnu hudbu v nich prezentoval ako zábavnú a vzrušujúcu a vysvetľoval veľa skladieb. Vo svojej tvorbe často spájal prvky džezovej a populárnej hudby s tradičnými hudobnými formami.

Zomrel vo veku 72 rokov na zápal pľúc.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]