Marpole

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha štvrte Marpole

Marpole je mestská časť na juhu kanadského mesta Vancouver, nachádzajúca sa v južnej časti oblasti nazývanej West Side. Väčšinu tejto mestskej časti tvorí bytová zástavba a rodinné domy, žije v nej 24 000 obyvateľov.[1] Na juhozápad od nej sa nachádza medzinárodné letisko Vancouver International Airport. Hranice tejto mestskej časti tvorí na západe Angus Drive, 57 Avenue na severe, Main Street na východe a rieka Fraser na juhu.

V posledných sto rokoch prešla táto vancouverská mestská časť veľkými zmenami, súvisiacimi s nárastom premávky a zástavby spojenej s výstavbou mostov Oak Street Bridge (ktorý sa pripája na diaľnicu Highway 99 vedúcou na južné predmestia) a Arthur Laing Bridge (ktorý vedie na medzinárodné letisko Vancouver International Airport).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Letecká snímka mosta Arthur Laing Bridge

Marpole je jednou z najstarších osídlených oblastí vo Vancouveri. V tejto oblasti boli nájdené dôkazy o osídlení datované do obdobia 3500 pred Kr. Európanmi bola táto oblasť osídlená v 60. rokoch 19. storočia.[2] V tej dobe sa volala Eburne Station a existovala ako osada oddelená od mesta míľami hlbokého lesa.

Na začiatku 20. storočia bola v tejto oblasti postavená prímestská železnica Vancouver Lulu Island Railway, ktorej príchod viedol k založeniu nových píl, prevádzok na výrobu šindelov a strešných krytín a výrobní štrku. V roku 1916 bola táto osada premenovaná na Marpole a kým sa v roku 1929 pripojila k Vancouveru, stala sa jedným z hlavných priemyselných centier v oblasti.[2]

V roku 1957 bol postavený most Oak Street Bridge, ktorý čiastočne mohol za pokles priemyslu pozdĺž oblastí Marine a Hudson, keďže premávka sa presunula na východ. Otvorenie mosta Arthur Laing Bridge v roku 1975 pomohlo presunúť premávku späť na západ pozdĺž Granville Street.[2]

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

V dôsledku existencie mostov Oak Street Bridge a Arthur Laing Bridge sú v tejto mestskej časti časté dopravné zápchy, najmä počas dopravnej špičky. No verejná doprava je tu dobre zaistená (cez vancouverský systém mestskej hromadnej dopravy TransLink a Coast Mountain Bus Company) najmä z toho dôvodu, že všetky autobusy smerujúce na južné vancouverské predmestia prechádzajú cez túto mestskú časť.

17. augusta 2009 bola uvedená do prevádzky Canada Line, nová trasa nadzemného metra SkyTrane. V roku 2009 má byť spustená zrýchlená priama autobusová linka 98 B-Line. Canada Line vedie pozdĺž Cambie Street, pričom má zastávku na Marine Drive, v budúcnosti sa ráta s vybudovaním ďalšej na 57 Avenue.[3]

Marpole leží priamo oproti medzinárodnému letisku Vancouver International Airport, ležiacom na ostrove Sea Island v Richmonde.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšina obchodov a obchodných domov v Marpole sa nachádza na južnom konci Granville Street. Ďalšie sa nachádzajú na rohoch Oak Street a 67 Street a Cambie Street a 57 Street. Veľký počet podnikov a firiem rôzneho zamerania od fast foodov, skladísk, menších tovární a distribučných firiem sa nachádza na východ od mosta Arthur Laing Bridge, ťažký priemysel sa tiahne pozdĺž brehu rieky Fraser.

Školstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Stredná škola Sir Winston Churchill Secondary School

Medzi základné školy v Marpole patrí David Lloyd George Elementary School, Sir Wilfrid Laurier Elementary School a McKechnie Elementary School. Jedinou strednou školou v tejto mestskej časti je Sir Winston Churchill Secondary School.

Zdravotníctvo[upraviť | upraviť zdroj]

V Marpole sa nachádza George Pearson Centre. Špecializuje sa na dospelých nemohúcich pacientov, vyžadujúcich špeciálnu starostlivosť.

Obasan[upraviť | upraviť zdroj]

Obasan je bestseller od kanadsko-japonskej spisovateľky Joy Kogawa, ktorý sa zaoberá kanadskou internáciou a perzekúciami kanadských občanov japonského pôvodu počas druhej svetovej vojny. Časť deja sa odohráva v Marpole, v dome na 64 Avenue. Kogawa v tom dome žila počas detstva, dom bol zachránený pred hroziacou demoláciou a v súčasnosti je v správe Land Conservancy of British Columbia.

Winona Park[upraviť | upraviť zdroj]

Zástava na stožiari v Marpole

Winona Park je park v Marpole, nachádzajúci sa na juh od golfového ihriska Langara golf course.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MARPOLE, Community Statistics [online]. . Dostupné online. Archivované 2008-04-11 z originálu. (po anglicky)
  2. a b c MARPOLE, history [online]. . Dostupné online. Archivované 2007-09-30 z originálu. (po anglicky)
  3. Mapa [online]. . Dostupné online. Archivované 2007-09-28 z originálu. (po anglicky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


Súradnice: 49° 21′ 55″ s. š., 123° 11′ 39″ z. d.