Sval: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Koniec.
Značka: vyprázdnenie
d Verzia používateľa 95.103.79.58 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Vasiľ
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:1007 Muscle Fibes (large).jpg|náhľad|Zväzky svalových vláken priečne pruhovanej svaloviny pohľad v 3 rôznych mierkach.]]
Koniec.

'''Sval''' je zreteľne ohraničený útvar [[svalové tkanivo|svalového tkaniva]]. Je to pohybový orgán živočíchov, vrátane človeka.

Jeho najpodstatnejšou zložkou sú svalové bunky, ktoré majú schopnosť sťahu - kontrakcie a uvoľnenia - relaxácie.

Rozoznávame 3 druhy svalov:
* [[priečne pruhovaná svalovina|priečne pruhovaný (kostrový) sval]]
* [[hladká svalovina|hladký sval]]
* [[srdcová svalovina|srdcový sval]] - osobitná kategória
* [[myoepitel]]

== Charakteristika ==
[[Súbor:414 Skeletal Smooth Cardiac.jpg|náhľad|Tri typy svalového tkaniva: hore - priečne pruhovaný sval; v strede - hladký sval; dole - srdcový sval.]]
Svaly vykonávajú pohyb. Okrem vedomých pohybov, ktoré zabezpečujú priečne pruhované svaly, sú zodpovedné i za pohyby nevedomé, resp.automatizované (napr. zmeny veľkosti [[zrenička|zreničky]], tlkot [[srdce|srdca]], prehĺtanie a [[dýchanie]]). Pracujú ťahom a skladajú sa z buniek - [[myocyt]]ov, ktoré sa môžu sťahovať, čiže skracovať. Sťahy vyžadujú chemickú energiu v podobe [[ATP]] a na jej tvorbu a uvoľňovanie je potrebné nepretržité zásobovanie svalov živinami a [[kyslík]]om. Organizmus tieto procesy aktívne reguluje: napríklad pri namáhavom cvičení bije srdce rýchlejšie a zvyšuje sa prietok [[krv]]i.

Kostrové, priečne pruhované svaly sa pripájajú ku [[kosť|kostiam]] pevnými nepružnými [[šľacha]]mi. Tieto svaly sú ovládané vôľou. Keď dostanú signál z [[CNS|centrálnej nervovej sústavy]], skrátia sa a ťahajú kosti, ku ktorým sú pripevnené. Ostatné typy svalov (priečne pruhovaný sval srdca a hladké svaly) pracujú automaticky. Sú vôľou neovládateľné a nachádzajú sa v [[tráviaca sústava|tráviacom trakte]], [[močový mechúr|močovom mechúre]], stenách ciev, [[maternica|maternici]] a v ďalších častiach tela.

V tele sa nachádza približne 640 kostrových svalov. Najmohutnejší je [[najväčší sedací sval]] (''musculus gluteus maximus''). Najmenší je [[strmienkový sval]] v uchu, ktorý meria len asi 1 mm.

[[myocyt|Svalové bunky]] alebo vlákna, ktoré tvoria veľkú väčšinu objemu každého svalu, sú vysoko špecializované. Sú veľmi dlhé (až 30 cm) a tenké. Keď sú podráždené prostredníctvom nervového vzruchu, dokážu sa skrátiť až na tretinu svojej dĺžky. Vláknu dáva priečne pruhovaný vzhľad usporiadanie myofibríl - aparátu, ktorý je podstatou jeho funkcie. Svalové vlákna sú usporiadané do zväzkov. Zväzky svalových vlákien tvoria sval. Jeden sval sa môže skladať aj z vyše 2000 vlákien.

== Pozri aj ==
* [[Svalové tkanivo]]

== Iné projekty ==
{{Projekt|q=Sval|commonscat=Muscles}}


{{Pohybová sústava}}
{{Anatómia človeka}}

{{Anatomický výhonok}}

[[Kategória:Svaly| ]]

Verzia z 15:35, 13. máj 2015

Zväzky svalových vláken priečne pruhovanej svaloviny pohľad v 3 rôznych mierkach.

Sval je zreteľne ohraničený útvar svalového tkaniva. Je to pohybový orgán živočíchov, vrátane človeka.

Jeho najpodstatnejšou zložkou sú svalové bunky, ktoré majú schopnosť sťahu - kontrakcie a uvoľnenia - relaxácie.

Rozoznávame 3 druhy svalov:

Charakteristika

Tri typy svalového tkaniva: hore - priečne pruhovaný sval; v strede - hladký sval; dole - srdcový sval.

Svaly vykonávajú pohyb. Okrem vedomých pohybov, ktoré zabezpečujú priečne pruhované svaly, sú zodpovedné i za pohyby nevedomé, resp.automatizované (napr. zmeny veľkosti zreničky, tlkot srdca, prehĺtanie a dýchanie). Pracujú ťahom a skladajú sa z buniek - myocytov, ktoré sa môžu sťahovať, čiže skracovať. Sťahy vyžadujú chemickú energiu v podobe ATP a na jej tvorbu a uvoľňovanie je potrebné nepretržité zásobovanie svalov živinami a kyslíkom. Organizmus tieto procesy aktívne reguluje: napríklad pri namáhavom cvičení bije srdce rýchlejšie a zvyšuje sa prietok krvi.

Kostrové, priečne pruhované svaly sa pripájajú ku kostiam pevnými nepružnými šľachami. Tieto svaly sú ovládané vôľou. Keď dostanú signál z centrálnej nervovej sústavy, skrátia sa a ťahajú kosti, ku ktorým sú pripevnené. Ostatné typy svalov (priečne pruhovaný sval srdca a hladké svaly) pracujú automaticky. Sú vôľou neovládateľné a nachádzajú sa v tráviacom trakte, močovom mechúre, stenách ciev, maternici a v ďalších častiach tela.

V tele sa nachádza približne 640 kostrových svalov. Najmohutnejší je najväčší sedací sval (musculus gluteus maximus). Najmenší je strmienkový sval v uchu, ktorý meria len asi 1 mm.

Svalové bunky alebo vlákna, ktoré tvoria veľkú väčšinu objemu každého svalu, sú vysoko špecializované. Sú veľmi dlhé (až 30 cm) a tenké. Keď sú podráždené prostredníctvom nervového vzruchu, dokážu sa skrátiť až na tretinu svojej dĺžky. Vláknu dáva priečne pruhovaný vzhľad usporiadanie myofibríl - aparátu, ktorý je podstatou jeho funkcie. Svalové vlákna sú usporiadané do zväzkov. Zväzky svalových vlákien tvoria sval. Jeden sval sa môže skladať aj z vyše 2000 vlákien.

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Sval
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sval