Gelnica (okres): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
PalicaBOT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: pt:Gelnica (distrito)
interwiki
Riadok 63: Riadok 63:
[[pl:Powiat Gelnica]]
[[pl:Powiat Gelnica]]
[[pt:Gelnica (distrito)]]
[[pt:Gelnica (distrito)]]
[[ru:Район Гелница]]

Verzia z 05:51, 5. jún 2007

Druhý parameter musí byť platný kód oblasti!
okres
{{Klikacia mapa Druhý parameter musí byť platný kód oblasti!|Druhý parameter musí byť platný kód oblasti!|veľkosť=270x300px}}
Poloha okresu Druhý parameter musí byť platný kód oblasti! na mape Druhý parameter musí byť platný kód oblasti!
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Košický kraj
Rozloha 49 036,44 km² (4 903 644 ha) [1]
Obyvateľstvo 5 424 687 (31. december 2023) [2]
Hustota 110,63 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
EČV GL [3]
Členenie -
Mestá 1
Obce 19
Commons: Gelnica District
Štatistika: statistics.sk
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Slovenský portál

Okres Gelnica je slovenský okres v Košickom kraji.

Základná charakteristika

  • Počet obyvateľov: 30 841 (podľa sčítania obyv. v roku 2001)
  • Rozloha: 584 km²
  • Hustota osídlenia: 52 obyvateľov/km²
  • Podiel mestského obyvateľstva: 20%
  • Počet obcí a miest: 20
  • EČV: GL

Pozoruhodné údaje o obciach

Geografická charakteristika

Okres Gelnica - tzv. Hnilecká dolina sa nachádza v severozápadnej časti Košického samosprávneho kraja. Susedí s okresmi Rožňava, Spišská Nová Ves, Košice-okolie a Prešov. Charakter krajiny je členitý podhorský a horský. Z geomorfologického hľadiska územie padtrí do oblastí Slovenské rudohorie, celku Volovské vrchy, podcelkov Hnilecké vrchy, Volovec, Zlatý stôl, Pipitka a Kojšovská hoľa. V malej časti územie patrí do celku Čierná hora, podcelkov Roháčka a Bujanovské vrchy, ktoré sa tiahnú po ľavom brehu Hornádu.

Táto oblasť je budované kryštalickými horninami, ktoré sú bohaté na nerastné suroviny. Reliéf územia sa utváral po alpínskom vrásnení po spodnej kriede a pred staršími treťohorami. Miestami tvoria obal prvohôr hrubé súvrstvia svetlosivých vápencov a dolomitov vystupujúce na povrch, ktoré zvyšujú tvárnosť horstva. Sú v nich úzke, hlboko vrezané kaňonovité riečne doliny tvaru „V“, strmé bralnaté svahy i skalné útvary. Táto lokalita je bohatá na nerastné suroviny. Rudné ložiská sa využívali už v stredoveku, zaujímavé stopy po dávnom baníctve možno nájsť dodnes v podobe opustených šácht, háld, alebo prepadlísk.

Územie petrí do povodia Hornádu, ale územie odvodňuje predovšetkým Hnilec (rieka) (52,5 km v okrese), ktorý sa pri Margecanoch vlieva do Hornádu. Významnejšie prítoky Hnilca sú Smolník, Stará Voda, Kojšovský Potok. Nadregionálny význam ma priehrada Ružín, ležiaca vo východnej časti Hnileckej doliny s prítokmi Hornád a Hnilec (rieka). Menšie umelé nádrže sa nachádzajú v katastroch obcí Jaklovce, Smolník a Gelnica.

Okres Je najlesnatejším okresom v rámci SR s viac ako 74% lesnatosťou (436 km2). Nachádzajú sa tu lesné porasty v kategóriách hospodárskych a ochranných V lesoch je hlavnou hospodárskou drevinou smrek obyčajný, jedľa biela a buk lesný. Vo severovýchodnej časti je hospodárskou drevinou aj borovica lesná poddruh spišská. Zaujímavosťou je výskyt borovice horskej – kosodreviny a taktiež borovici limby.

Hospodárstvo okresu

  • Cesty I. triedy 0 km
  • Cesty II. triedy 89,940 km
  • Cesty III. triedy 41,537 km
  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov : § 36 ods. 2 [online]. Bratislava: Ministerstvo spravodlivosti SR, 2008-12-20, [cit. 2020-08-30]. Dostupné online.