Západná konferencia (NHL): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Jonesy (diskusia | príspevky)
wikilinky, štylistika, obrázok, doplnené z en wiki
Jonesy (diskusia | príspevky)
d obrázok
Riadok 1: Riadok 1:
'''Západná konferencia''' je jednou z dvoch konferencií v [[NHL]]. Sú v nej zastúpené hokejové kluby zo západných a stredných oblastí [[Kanada|Kanady]] a [[Spojené štáty|Spojených štátov]].
[[Obrázok:NHLWestConference.png|right|thumb|200px|Logo ''Západnej konferencie NHL'']]'''Západná konferencia''' je jednou z dvoch konferencií v [[NHL]]. Sú v nej zastúpené hokejové kluby zo západných a stredných oblastí [[Kanada|Kanady]] a [[Spojené štáty|Spojených štátov]].


==Dejiny konferencie==
==Dejiny konferencie==
[[Obrázok:Hhof campbell.jpg|right|thumb|180px|Pohár ''Clarence S. Campbell Bowl'', ktorý sa udeľuje víťazovi ''Západnej konferencie'']]V minulosti bola známa ako Campbellova konferencia (Clarence Campbell Conference), ktorá vznikla v roku [[1974]], keď NHL rozdelila svoje kluby do dvoch konferencií a štyroch divízií. Keďže nové konferencie a divízie neboli rozdelené podľa svojej [[Geografia|geografickej polohy]], boli tieto z ich názvov vypustené. Konferencie a divízie sa opäť menili v roku [[1981]] a to podľa geografickej polohy klubov, no ich názvy ostali zachované. V Campbellovej konferencii sa ocitla väčšina klubov NHL, hrajúcich v západnej časti [[Severná Amerika|Severnej Ameriky]]. Mená konferencií a divízií sa menili v roku [[1993]] a to podľa svojej geografickej polohy. Nový komisár NHL [[Gary Bettman]] ich zmenil, aby pomohol lepšie pochopiť hru ľuďom, čo sa o hokej veľmi nezaujímali. Taký istý štýl rozdelenia svojich konferencií a divízií používa aj [[basketbal]]ová [[NBA]], [[ragby]]ová [[NFL]] a [[bejzbal]]ová [[MLB]]. No tento krok nahneval starších a konzervatívnych hokejových fanúšikov, ktorým sa zdalo, že táto zmena vymazáva dlhú históriu NHL. V tomto kontexte je pohár, ktorý sa udeľuje víťazovi Západnej konferencie, pomenovaná [[Clarence S. Campbell Bowl]], chápaný ako spojenie s dávnymi koreňmi ligy.
V minulosti bola známa ako Campbellova konferencia (Clarence Campbell Conference), ktorá vznikla v roku [[1974]], keď NHL rozdelila svoje kluby do dvoch konferencií a štyroch divízií. Keďže nové konferencie a divízie neboli rozdelené podľa svojej [[Geografia|geografickej polohy]], boli tieto z ich názvov vypustené. Konferencie a divízie sa opäť menili v roku [[1981]] a to podľa geografickej polohy klubov, no ich názvy ostali zachované. V Campbellovej konferencii sa ocitla väčšina klubov NHL, hrajúcich v západnej časti [[Severná Amerika|Severnej Ameriky]]. Mená konferencií a divízií sa menili v roku [[1993]] a to podľa svojej geografickej polohy. Nový komisár NHL [[Gary Bettman]] ich zmenil, aby pomohol lepšie pochopiť hru ľuďom, čo sa o hokej veľmi nezaujímali. Taký istý štýl rozdelenia svojich konferencií a divízií používa aj [[basketbal]]ová [[NBA]], [[ragby]]ová [[NFL]] a [[bejzbal]]ová [[MLB]]. No tento krok nahneval starších a konzervatívnych hokejových fanúšikov, ktorým sa zdalo, že táto zmena vymazáva dlhú históriu NHL. V tomto kontexte je pohár, ktorý sa udeľuje víťazovi Západnej konferencie, pomenovaná [[Clarence S. Campbell Bowl]], chápaný ako spojenie s dávnymi koreňmi ligy.
[[Obrázok:Hhof campbell.jpg|right|thumb|180px|Pohár ''Clarence S. Campbell Bowl'', ktorý sa udeľuje víťazovi ''Západnej konferencie'']]

==Divízie Západnej konferencie==
==Divízie Západnej konferencie==
Pred prerozdelením v roku 1993 pozostávala Campbellova konferencia z Norrisovej a Smytheovej divízie. V súčasnosti má Západná konferencia 15 klubov v troch divíziách. Sú to:
Pred prerozdelením v roku 1993 pozostávala Campbellova konferencia z Norrisovej a Smytheovej divízie. V súčasnosti má Západná konferencia 15 klubov v troch divíziách. Sú to:

Verzia z 15:19, 4. júl 2007

Súbor:NHLWestConference.png
Logo Západnej konferencie NHL

Západná konferencia je jednou z dvoch konferencií v NHL. Sú v nej zastúpené hokejové kluby zo západných a stredných oblastí Kanady a Spojených štátov.

Dejiny konferencie

V minulosti bola známa ako Campbellova konferencia (Clarence Campbell Conference), ktorá vznikla v roku 1974, keď NHL rozdelila svoje kluby do dvoch konferencií a štyroch divízií. Keďže nové konferencie a divízie neboli rozdelené podľa svojej geografickej polohy, boli tieto z ich názvov vypustené. Konferencie a divízie sa opäť menili v roku 1981 a to podľa geografickej polohy klubov, no ich názvy ostali zachované. V Campbellovej konferencii sa ocitla väčšina klubov NHL, hrajúcich v západnej časti Severnej Ameriky. Mená konferencií a divízií sa menili v roku 1993 a to podľa svojej geografickej polohy. Nový komisár NHL Gary Bettman ich zmenil, aby pomohol lepšie pochopiť hru ľuďom, čo sa o hokej veľmi nezaujímali. Taký istý štýl rozdelenia svojich konferencií a divízií používa aj basketbalová NBA, ragbyová NFL a bejzbalová MLB. No tento krok nahneval starších a konzervatívnych hokejových fanúšikov, ktorým sa zdalo, že táto zmena vymazáva dlhú históriu NHL. V tomto kontexte je pohár, ktorý sa udeľuje víťazovi Západnej konferencie, pomenovaná Clarence S. Campbell Bowl, chápaný ako spojenie s dávnymi koreňmi ligy.

Pohár Clarence S. Campbell Bowl, ktorý sa udeľuje víťazovi Západnej konferencie

Divízie Západnej konferencie

Pred prerozdelením v roku 1993 pozostávala Campbellova konferencia z Norrisovej a Smytheovej divízie. V súčasnosti má Západná konferencia 15 klubov v troch divíziách. Sú to:

Centrálna divízia

Severozápadná divízia

Pacifická divízia

Víťazi Stanley Cupu, hrajúci v Západnej konferencii

† - Philadelphia Flyers a New York Islanders už nie sú členmi Západnej (Campbellovej) konferencie. Pred začiatkom sezóny 1981-82 sa presunuli do Východnej (Prince of Wales) konferencie.