Salatín (Nízke Tatry): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Robzle (diskusia | príspevky)
d typo, wikilinky, kat.
Riadok 1: Riadok 1:
'''Salatín''' (1 630 m n. m.) je vrch v [[Nízke Tatry|Nízkych Tatrách]], na konci [[Ludrovská dolina|Ludrovskej doliny]].
'''Salatín''' (1 630,2 m n. m.) je vrch v [[Nízke Tatry|Nízkych Tatrách]], na konci [[Ludrovská dolina|Ludrovskej doliny]].


[[Kategória:Vrchy na Slovensku]]. Na vrchol vedie červeno značkovaný chodník z Ludrovej a Liptovskej Lúžnej, zeleno značkovaný chodník po hrebeni Bohúňova a Malého Salatína z Ludrovej. Na hrebeni Malého Salatína sa nachádzajú krasové útvary a menšie jaskyne. Vrchol je pokrytý kosodrevinou, smerom na východ a západ spadajú strmé lavinózne svahy. V Ludrovskej doline sa nachádza kaňon Hučiaky s malými jaskyňami v skalách. Z vrcholu je kruhový výhľad na Nízke Tatry, Veľkú Fatru a Chočské vrchy. V okolitých dolinách množstvo zveri - medvede, diviaky, vlci.
Na vrchol vedie červeno značkovaný chodník z [[Ludrová|Ludrovej]] a [[Liptovská Lúžna|Liptovskej Lúžnej]], zeleno značkovaný chodník po hrebeni Bohúňova a Malého Salatína z Ludrovej. Na hrebeni Malého Salatína sa nachádzajú krasové útvary a menšie jaskyne. Vrchol je pokrytý kosodrevinou, smerom na východ a západ spadajú strmé lavinózne svahy. V Ludrovskej doline sa nachádza kaňon Hučiaky s malými jaskyňami v skalách. Z vrcholu je kruhový výhľad na Nízke Tatry, [[Veľká Fatra|Veľkú Fatru]] a [[Chočské vrchy]]. V okolitých dolinách žije množstvo zveri - medvede, diviaky, vlky.


[[Kategória:Vrchy na Slovensku]]
[[Kategória:Nízke Tatry]]

Verzia z 08:50, 2. august 2007

Salatín (1 630,2 m n. m.) je vrch v Nízkych Tatrách, na konci Ludrovskej doliny.

Na vrchol vedie červeno značkovaný chodník z Ludrovej a Liptovskej Lúžnej, zeleno značkovaný chodník po hrebeni Bohúňova a Malého Salatína z Ludrovej. Na hrebeni Malého Salatína sa nachádzajú krasové útvary a menšie jaskyne. Vrchol je pokrytý kosodrevinou, smerom na východ a západ spadajú strmé lavinózne svahy. V Ludrovskej doline sa nachádza kaňon Hučiaky s malými jaskyňami v skalách. Z vrcholu je kruhový výhľad na Nízke Tatry, Veľkú Fatru a Chočské vrchy. V okolitých dolinách žije množstvo zveri - medvede, diviaky, vlky.