Tisovec (okres Rimavská Sobota): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Dudo (diskusia | príspevky)
Riadok 30: Riadok 30:
== Polohopis ==
== Polohopis ==
=== Časti obce ===
=== Časti obce ===
m. č. Rimavská Píla
Miestna časť [[Rimavská Píla]].


=== Ulice ===
=== Ulice ===

Verzia z 18:10, 8. august 2007

Šablóna:Infobox Slovenské mesto Tisovec je mesto na Slovensku ležiace v Banskobystrickom kraji.

Polohopis

Časti obce

Miestna časť Rimavská Píla.

Ulice

TISOVEC Nám. Dr. V. Clementisa, Jozeffyho, Podhradová, Partizánska, Sládkovičova, Malinovského, Jesenského, Hviezdoslavova, Muránska, P. Šífrika, Šťavica, Bakulínyho, Daxnerova, Ľ. Štúra, Štefánikova, Francisciho m. č. RIMAVSKÁ PÍLA Hlavná, Dlhá, Družstevná, Vansovej, Partizánska, Železničná, Cigánska osada

Vodné toky

Rimava

Vodné plochy

Rybník

Symboly obce

Mestský erb – je základný symbol mesta, od ktorého sa odvodzujú ďalšie mestské symboly, predovšetkým pečať mesta a vlajka mesta. Súčasný mestský erb je z roku 1978. V jeho hornej polovici modrého deleného štítu je zobrazená strieborná korunovaná Panna Mária; v dolnej polovici štítu je obrnené rameno, držiace tri ruže. Autorom výtvarného návrhu je Mgr. Klement Kéry. História vzniku erbu Do 15. storočia si slovenské mestečká do svojich pečatí a erbov najčastejšie volili erbové figúry svojich zemepánov. Inak to nie je ani v prípade Tisovca. Súčasný erb vznikol spojením erbov troch najvýznamnejších rodín z konca 16. storočia. Z erbu najväčšieho zemepána na malohonte Žigmunda Forgáča pochádza dlhovlasá žena s korunkou na hlave, pravá ruka s troma bielymi ružami pochádza z barónskeho erbu Pavla Ňáriho a šabľou ozbrojené rameno je prevzaté z erbu Kubíniovcov.

Pečať mesta – je okrúhla, s kruhopisom Pečať mesta Tisovec, uprostred s erbom mesta. Uschováva ju primátor mesta. História mestskej pečate Najstaršou zachovanou heraldicko-sfragistickou pamiatkou zo 17. storočia je pečatidlo SIGILLVM+OPIDI+TISOLC. V hornej časti pečatného poľa je zobrazená korunovaná Panna Mária; v dolnej časti obrnené rameno s troma ružami. Symbol v hornej časti pečatného poľa bol veľmi pravdepodobne pôvodný, pred 17. storočím jediný symbol Tisovca. Rameno v dolnej časti erbu má svoj pôvod v zemepanskom rodovom erbe. Pečatidlo zo 17. storočia sa používalo až do vytvorenia nového pečatidla roku 1845. Aj to však vo svojom pečatnom poli opakovalo tradičný mestský symbol. Vlajka mesta – má pomer strán 2:3 a je ukončená lastovičím chvostom (zástrihom), siahajúcim do jednej tretiny jej dĺžky.

História

THEISHOLZ - TYZOLC - CHISOLTH - TAXOVIA - TISOLC - TISOVEC

Najstarším svedectvom o sídlení lokality sú archeologické nálezy na vrchu Hradová z obdobia rokov 1000 – 400 pred Kr.. Prvá známa písomná zmienka o Tisovci je z roku 1334.

Politika

Mestské zastupiteľstvo

Obyvateľstvo

Partnerské obce

Mesto Putnok (MR) Obec Ludgeřovice (ČR) Obec Nowy Zmigród (PR)

Kultúra a zaujímavosti

Divadlo

Múzeá

Hudba

Stavby

Pamiatky

Pomníky

Parky

Šport

Pravidelné podujatia

Kulinárske špeciality

Hospodárstvo a infraštruktúra

Doprava

Dôležité firmy

Verejné ustanovizne

Školstvo

V Tisovci sa nachádzajú:

  • Základná škola Dr. Vladimíra Clementisa
  • Základná umelecká škola
  • Stredná priemyselná škola
  • Evanjelické gymnázium
  • Materská škola Tisovec
  • Materská škola Rimavská Píla

Evanjelické gymnázium

V priestoroch dnešného Evanjelického gymnázia bola počas druhej svetovej vojny poľná nemocnica. 5- ročné gymnázium bolo vytvorené na základe iniciatívy občanov Tisovca, a hneď po vzniku si získalo dobrú povesť. Prvý ročník je zameraný na výučbu anglického jazyka, pričom počas štúdia majú študenti možnosť komunikovať v angličtine s takzvanými native-speakermi, teda zahraničnými profesormi s angličtinou ako materinským jazykom. Škola má taktiež dobré styky s evanjelickými cirkvami v Spojených štátoch, takže vybraní študenti majú možnosť dostať sa do Ameriky na študijný pobyt.

Osobnosti

Čestné občianstvo

Cena obce

Významné osobnosti

Médiá (foto, audio, dokumenty)

Externé odkazy

Stránka mesta