Sacharid: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robzle (diskusia | príspevky)
d preklep
Riadok 14: Riadok 14:
=== Polysacharidy ===
=== Polysacharidy ===



== Funkcia ==


== Prehľad monosacharidov ==
== Prehľad monosacharidov ==

Verzia z 19:39, 14. august 2007

Sacharidy alebo glycidy (v staršom názvosloví uhľohydráty, uhľovodany, karbohydráty, názov cukry sa vzťahuje len na mono- a oligosacharidy) sú skupina biomolekúl, ktoré sa nachádzajú vo všetkých živých organizmoch. Patria preto medzi takzvané primárne metabolity.

Štruktúra

Sacharidy sú organické zlúčeniny zložené z uhlíka (C), vodíka (H) a kyslíka (O). Ich deriváty môžu obsahovať aj fosfor (P), dusík (N) alebo síru (S).

Starší názov uhľohydráty alebo uhľovodany vznikol preto, že základné sacharidy majú pomer základných prvkov (C, H, O) taký, ako keby boli zlúčeniny uhlíka a vody, t.j. Cn(H2O)n. Tento pomer je však len náhodná zhoda a tieto názvy sa už nepoužívajú, lebo z metabolického hľadiska sacharidy nie sú zlúčeninami uhlíka a vody.

Monosacharidy

Bližšie informácie v hlavnom článku: Monosacharidy

Monosacharidy sú bezfarebné kryštalické látky, dobre rozpustné vo vode alebo v zriedenom etanole, nerozpúšťajú sa v organických rozpúšťadlách. Je pre ne charakteristická viac či menej sladká chuť. Monosacharidy sú jednoduché sacharidy. Sú zlúčeniny uhlíka, vodíka a kyslíka. Sú základné stavebné jednotky všetkých sacharidov. V ich molekulách je niekoľko hydroxylových skupín (funkčných skupín alkoholov) a aldehydova alebo ketónová funkčná skupina. Podľa počtu uhlíkov v reťazci delíme monosacharidy na triózy, tetrózy, pentózy, hexózy, ...

Aldózy a ketózy s rovnakým počtom atómov uhlíka v molekule majú rovnaké molekulové vzorce, preto sa využívajú pri zapisovaní ich štruktúrne vzorce. Najvýznammejšie monosacharidy so šiestimi atómami uhlíka v molekule je glukóza a fruktóza.

Polysacharidy

Prehľad monosacharidov

Triózy

Najjednoduchšie monosacharidy sú

Tetrózy

Pentózy

Hexózy


Prehľad polysacharidov