Vidlochvostovité: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Karolko 2 (diskusia | príspevky)
Karolko 2 (diskusia | príspevky)
Riadok 104: Riadok 104:
* [http://rusinsects.com/papilion.htm Papilionidae of Russia]
* [http://rusinsects.com/papilion.htm Papilionidae of Russia]
* [http://www.insects-online.de/frames/papilio.htm Papilionidae – revised GloBIS/GART species checklist (2nd draft)]
* [http://www.insects-online.de/frames/papilio.htm Papilionidae – revised GloBIS/GART species checklist (2nd draft)]
* [http://home.att.net/~bret69/index.htm Papilionidae of the World: a pictorial summary]
* [http://www.geocities.com/tgorw_se/parn.html Papilionidae of Pakistan]
* [http://www.geocities.com/tgorw_se/parn.html Papilionidae of Pakistan]
* [http://tolweb.org/Papilionidae Árbol de Vida de las Papilionidae]
* [http://tolweb.org/Papilionidae Árbol de Vida de las Papilionidae]

Verzia z 21:19, 21. október 2007

Vidlochvostovité
Vidlochvost ovocný
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Papilionidae
Latreille, 1802
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Vidlochvostovité (lat. Papilionidae) sú čeľaď motýľov. Čeľaď opísal v roku 1802 francúzsky entomológ Pierre André Latreille.

V súčasnosti k nej priraďujeme viac ako 600 druhov motýľov, ktoré sú veľmi obľúbenou skupinou hmyzu medzi zberateľmi. Patria sem aj niektoré z najväčších, najkrajších, ale i najvzácnejších druhov motýľov sveta.

Vidlochvostovité motýle sú asi najznámejšie zo všetkých druhov motýľov. Sú dobre známe nielen profesionálnym entomológom a amatérskym zberateľom, ale i laikom. Práve v tejto skupine sú zastúpené prakticky najvzácnejšie druhy denných motýľov, či už ide o rarity zo skupín Parnassini (Duponchel, 1835) a Zerynthini (Grote, 1899) alebo podčeľade vidlochvosty (Papilioninae Latreille, 1802).

Každý rok sú popisované nové druhy, ktoré patria do tejto čeľade. Jedná sa hlavne o územia juhovýchodnej Ázie a južnej Ameriky, kde ešte všetky druhy nie sú dokonale preskúmané. Hodne druhov je popisovaných v posledných rokoch i z oblasti Čínskej ľudovej republiky.

Motýle, ktoré patria do tejto čeľade sú zvyčajne stredne veľké až veľké druhy. Na hlave majú jeden pár vypuklých hladkých oči. Tykadlá bývajú zakončené kyjakovitým zhrubnutím. Na hrudi majú tri páry plne vyvinutých nôh. Predné krídla majú pomerne veľké, trojuholníkového, niekedy i pretiahnutého tvaru. Konce krídel bývajú zaokrúhlené. Na zadnom okraji zadných krídel je rôzne tvarovaná ostroha, alebo chvostík, ktorá dala názov tejto čeľadi. Do tejto čeľade motýľov patria niektoré z najväčších motýľov sveta, ktoré patria do rodu „Ornithoptera“. V tomto rode samičky niektorých druhov majú v rozpätí krídel až 25 cm. Najkrajšie druhy tejto skupiny sa vyskytujú v oblasti ostrovov juhovýchodnej Ázie: Indonézia, Filipíny, Papua – Nová Guinea, tropických oblastiach južnej Ameriky: Brazília, Peru, Ekvádor, Venezuela, Kolumbia ale i v Afrike. Príslušníci z čeľade Papilionidae sa živia nektárom z kvetov prevažne červenej, alebo fialovej farby. Pri konzumácii nektáru z kvetu nesedí motýľ na kvete, ale poletuje nad nim, pričom neustále trepotá krídlami. Pri stretnutí samčeka so samičkou svojho druhu sa samček snaží otrieť krídla o samičkine tykadlá. V tykadlách má samička umiestnené čidlá (detektory), ktoré zaevidujú pachy samčeka. Ak sa jedná o rozdielne pohlavia toho istého druhu dochádza k páreniu jedincov. Niektoré druhy vidlochvostov, hlavne z rodov „Parides“ a „Troides“ majú na vnútornom okraji zadných krídel záhyb, kde sú umiestnené pachové šupinky, ktoré sú biele, nitkovitého tvaru. Vajíčka bývajú okrúhleho tvaru, na spodnej strane ľahko sploštené. Niektoré vajíčka veľkých druhov majú i 4 mm v priemere. Po nakladení bývajú zvyčajne svetlo žlté, pred vyliahnutím húseničiek stmavnú. Húsenice u tejto čeľade bývajú zvyčajne lysé, pomerne dosť veľké a často pestro sfarbené. Za hlavou majú zvláštny útvar vzhľadu mäsitej vidličky, tzv. „osmeterium“, ktoré vysúvajú pri podráždení a jej prostredníctvom vylučujú aromatické látky, ktorými sa snažia odstrašiť útočníka. Kukly sú opásané, pripevnené vláknom k podkladu a o kremaster (koncová časť kukly).

Podľa poslednej Vyhlášky Ministerstva životného prostredia sú na území našej republiky chránené 3 druhy motýľov z tejto čeľade.

Na území Slovenska sa vyskytuje nasledujúcich 5 druhov z tejto čeľade.


(*) - označenie pre chránené druhy.

Klasifikácia čeľade

V rámci čeľade poznáme nasledujúce podčeľade:

Podčeľaď Baroniinae Bryk, 1913

Podčeľaď Parnassiinae

Podčeľaď Papilioninae Latreille, 1802

Leptocircini

Papilionini

Troidini

Odkazy

Galéria