Car-kolokol: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{Na revíziu}}

[[Obrázok:Tsar bell.jpg|náhľad|Car Kolokol]]
[[Obrázok:Tsar bell.jpg|náhľad|Car Kolokol]]


Riadok 13: Riadok 11:


[[Kategória:Moskva]]
[[Kategória:Moskva]]
[[Kategória:Zvony]]


[[bg:Цар Камбана]]
[[bg:Цар Камбана]]

Verzia z 18:20, 4. november 2007

Car Kolokol

Car-kolokol (po rusky: Царь–колокол; doslova "cár/kráľ zvonov", ale do slovenčiny zvyčajne prekladané ako cársky zvon) je obrovský zvon vystavený v moskovskom Kremli. Váži 160 ton a meria 6,14 m na výšku a 6,6 m v priemere. Odliali ho v Kremli po 1,5 ročných prípravách z bronzu zvonári Ivan Motorin (zomrel ešte pred odliatím) a jeho syn Michail 25. november 1735 za 1 hodinu a 12 minút. Nasledovalo dlhé chladenie a práca na jeho výzdobe trvala dva roky. Ornamenty, portréty a nápisy boli zhotovené V. Kobelevom, P Galikinom, P. Kochtevom, P. Serebrjakovom a P. Lukovinikovom.

Po jeho dokončení v roku 1737 zhorela drevená konštrukcia podopierajúca zvon usadený v odlievacej jame. Pri hasení došlo k príliš prudkému ochladeniu zvonu a ten praskol. Odlomila sa od neho časť vážiaca 11,5 ton. V jame zvon zostal až do roku 1836, kde bol vedľa carpušky vystavený na kamennom podstavci od francúzskeho architekta Auguste de Montferrand. Tu je dodnes jedným z hlavných turistických lákadiel Kremľa.

Zvonov nazvaných Car-kolokol bolo v ruských dejinách niekoľko. Najväčší z nich bol odliaty v roku 1656 a tiež vážil 160 tun. Bol v Kremli zavesený v roku 1668, ale zrútil sa počas veľkého požiaru Kremľa 19. júna 1701.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Car-kolokol