Podcasting: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Penemy (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Penemy (diskusia | príspevky)
Riadok 8: Riadok 8:


==Externé odkazy==
==Externé odkazy==
[http://www.podcastalley.com Stránka so stanicami podporujúcimi internetové vysielanie]
[http://www.podcastalley.com Stránka so stanicami podporujúcimi podcastové vysielanie]

Verzia z 23:33, 24. júl 2005

Podcasting je predprogramované automatické nahrávanie vybraných rádiostaníc pomocou RSS a ich neskoršie prehrávanie v prenosnom prehrávači, dovoľuje personalizovať obsah, ktorý počúvate.

Technológiu podcastu vymysleli technológ Dave Winer a bývalý VJ MTV Adam Curry. Možnosť manuálne si stiahnuť obsah nejakej show do prehrávača v podobe MP3 súboru tu bola už predtým, ale práve zautomatizovanie pomocou RSS robí podcasting niečím novým. Podcasting má potenciál prekonať staré médium, broadcastované rádio, kde čakáme na to, čo by nás mohlo zaujímať, novým spôsobom prehrávania, kde si my vyberieme, čo chceme počúvať a kedy to chceme počúvať. Je to ako rozdiel medzi televíznym vysielaním a DVD prehrávaním. DVD prehrávanie môžete kedykoľvek zastaviť a spustiť, pretočiť naspäť, môžete prehrávať aj iné DVD, pokiaľ vás to prvé omrzí. A môžete pretočiť reklamy.

Princíp podcastu je jednoduchý. Naprogramujete si svoj vlastný RSS softvér tak, aby vám pravidelne na pevný disk v počítači sťahoval najnovší obsah vašich obľúbených staníc. RSS softvér, ktorý môžete využiť, môže byť napríklad internetový prehliadač, alebo iná aplikácia. Po stiahnutí obsahu na počítač zostáva len zosynchronizovanie PC s prehrávačom. Môžete to pravdepodobne urobiť s proprietárnym softvérom vášho prehrávača alebo pomocou programu iTunes či Windows Media Playera (WMP). Pokiaľ si chcete podcasting len vyskúšať v počítači, synchronizovať ani nemusíte. Stačí si manuálne prehrať stiahnuté súbory, napríklad v spomenutom WMP alebo vo Winampe. Odteraz budete počúvať len to, čo ste si sami vyžiadali.

Vzhľadom na to, že podcasting je pomerne novým fenoménom, neexistuje zatiaľ veľké množstvo staníc, ktoré by ho podporovali. Zároveň sú tieto stanice prevažne v anglickom jazyku a sú o niečo odviazanejšie, menej konformné, než tradičné médiá. Dokonca tu chýbajú aj všadeprítomné reklamy.

Externé odkazy

Stránka so stanicami podporujúcimi podcastové vysielanie