Lucius Tarquinius Superbus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kelovy (diskusia | príspevky)
d rekat
Kelovy (diskusia | príspevky)
d kat
Riadok 11: Riadok 11:
{{Rímski králi}}
{{Rímski králi}}


[[Kategória:Narodenia v 6. storočí pred Kr.]]
[[Kategória:Králi starovekého Ríma]]
[[Kategória:Králi starovekého Ríma]]



Verzia z 01:59, 13. november 2007

Tarquinius Superbus, po slovensky Tarquinius/Tarkvínius Spupný, bol podľa legiend v rokoch 534 pred Kr. - 510/509 pred Kr. tretí a posledný etruský kráľ Ríma.

Svojho svokra, Servia Tullia, vraj dal zavraždiť, aby získal trón.

Bol to pyšný, vzpurný, odpor vzbudzujúci panovník, ktorý nastolil krutovládu. V meste Rím rozšíril Jupiterov chrám, Circus Maximus a odvodňovacie kanály. Dobyl Gabii. Uzavrel zmluvu s Latinmi, spojenectvo s Hernikami a bojoval s Volskami (Suessa Pometia bolo dobyté) a so Sabinmi. Za jeho vlády vypukla vojna s Ardeou.

Keďže zneužíval svoje postavenie voči obyvateľom Ríma a nútil ich pracovať na výstavbe verejných budov, využili Rimania vojnu so susedným kmeňom a jeho a jeho rodinu roku 510/509 pred Kr. vyhnali z Ríma, čím sa v Ríme skončila doba kráľovstva, doba Etruskov a začalo sa obdobie republiky(res publica = vec verejná). Rimania vyhlásili kráľovský titul (rex) za prekliaty a už nikdy ho nepoužili. Niektorí neskorší panovníci sa za kráľa vyhlásiť chceli, ale boli čoskoro zavraždení. Patril medzi nich aj Cézar, ale pre vzbury ľudu od toho upustil.