Chloroplast: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Eryn Blaireová (diskusia | príspevky)
nová stránka
 
Eryn Blaireová (diskusia | príspevky)
d - preklepy
Riadok 3: Riadok 3:


== Tvar a zloženie ==
== Tvar a zloženie ==
Chloroplasty vyšších rastlín majú šošovkovitý tvar s dĺžkou 4 až 8 miktometrov a šírkou 2 až 5 mikrometrov. Od okolitého prostredia ich oddeľuje dvojitá membrána. Vnútorná membrána odškrcuje vačky (''tylakoidy''), ktoré obsahujú [[chlorofyl]]. Zhluky tylakoidov sa nazývajú graná. Vnútro chloroplasty vypĺňa základná hmota - ''stróma''. Fotosyntetická asimilácia je viazaná predovšetkým na vonkajšiu membránu chloroplastu. Chloroplasty obsahujú [[plastidová DNA|plastidovú DNA]], ktorá na rozdiel od [[jadrová DNA|jadrovej DNA]] obsahuje [[históm]]y.
Chloroplasty vyšších rastlín majú šošovkovitý tvar s dĺžkou 4 až 8 miktometrov a šírkou 2 až 5 mikrometrov. Od okolitého prostredia ich oddeľuje dvojitá membrána. Vnútorná membrána odškrcuje vačky (''tylakoidy''), ktoré obsahujú [[chlorofyl]]. Zhluky tylakoidov sa nazývajú graná. Vnútro chloroplastu vypĺňa základná hmota - ''stróma''. Fotosyntetická asimilácia je viazaná predovšetkým na vonkajšiu membránu chloroplastu. Chloroplasty obsahujú [[plastidová DNA|plastidovú DNA]], ktorá na rozdiel od [[jadrová DNA|jadrovej DNA]] obsahuje [[histón]]y.


== Delenie chloroplastov ==
== Delenie chloroplastov ==

Verzia z 20:35, 18. november 2007

Rastlinné bunky obsahujúce chloroplasty

Chloroplast je bunková organela. Je to fotosynteticky aktívny zelený plastid nachádzajúci sa v zelených častiach rastlín. Najviac sú zastúpené v asimilačnom pletive listov. Chloroplasty sa časom môžu zmeniť na fotosynteticky neaktívne chromoplasty, ale ich spätná premena na chloroplasty už nie je možná. V priemernom liste sa nachádza 70 miliónov buniek obsahujúcich 5.109 chloroplastov.

Tvar a zloženie

Chloroplasty vyšších rastlín majú šošovkovitý tvar s dĺžkou 4 až 8 miktometrov a šírkou 2 až 5 mikrometrov. Od okolitého prostredia ich oddeľuje dvojitá membrána. Vnútorná membrána odškrcuje vačky (tylakoidy), ktoré obsahujú chlorofyl. Zhluky tylakoidov sa nazývajú graná. Vnútro chloroplastu vypĺňa základná hmota - stróma. Fotosyntetická asimilácia je viazaná predovšetkým na vonkajšiu membránu chloroplastu. Chloroplasty obsahujú plastidovú DNA, ktorá na rozdiel od jadrovej DNA obsahuje históny.

Delenie chloroplastov

Podľa morfológie membránového systému a fyziológie delíme chloroplasty na 2 základné typy: