Sliznica: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Wizzo-Bot (diskusia | príspevky)
Automated import of articles
 
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:

'''Sliznica'''
'''Sliznica'''
Sliznica (lat.tunica mucosa)(angl. mucous membrane) je výstelka endodermalného pôvodu. Sliznica je tvorená väzivom a epitelom resp svalovým tkanivom. Sliznica pokrýva vnútorné priestory orgánova a taktiež aj vonkajšie priestory dutín. Chráni organizmus pred škodlivými vplyvmi prostredia (patogény - baktérie, vírusy či prvoky, toxické latky. Taktiež sa uplatňuje pri absorbcií. V sliznici sa nachádza množstvo exokrinných žliaz, ktorých vývody ústia na povrch sliznice. Sliznica je preto vlhká. Častým produktom sliznice je hlien, ktorý okrem zabránenia vysychania pôsobí antimikrobionálne. Sliznica je tiež zodpovedná za vylučovanie enzýmov a kyselín (tráviaci systém). Sliznica je zvyčajne ružova pretože je bohato zásobená vlásočnicami.

Sliznicu môžeme nájsť napr. v tráviacej sústave ( ústna dutina, pažerák, žalúdok, tenké, hrubé črevo a análny otvor), v rozmnožovacích sustavach (pošva, maternica a penis), v močovej sústave (močovod, močový mechúr) alebo v dýchacej sústave (nosná dutina, priedušky) kde je navyše pokrytá riasinkovým epitelom (nosná dutina).
sliznica je jedna zo základných vrstiev trubicovitých orgánov s charakteristickou
stavbou a funkciou podľa druhu a lokalizácie orgánu. Zložená z epitelu,
väzivovej vrstvy, resp. z tenkej vrstvy svaloviny.





== Externé odkazy ==
* {{filit|fvs/sliznica.html}}

{{filit na úpravu}}

== Pozri aj ==

[[sliznica|sliznica]]

[[ďasno|ďasno]]

Verzia z 18:16, 11. december 2007

Sliznica Sliznica (lat.tunica mucosa)(angl. mucous membrane) je výstelka endodermalného pôvodu. Sliznica je tvorená väzivom a epitelom resp svalovým tkanivom. Sliznica pokrýva vnútorné priestory orgánova a taktiež aj vonkajšie priestory dutín. Chráni organizmus pred škodlivými vplyvmi prostredia (patogény - baktérie, vírusy či prvoky, toxické latky. Taktiež sa uplatňuje pri absorbcií. V sliznici sa nachádza množstvo exokrinných žliaz, ktorých vývody ústia na povrch sliznice. Sliznica je preto vlhká. Častým produktom sliznice je hlien, ktorý okrem zabránenia vysychania pôsobí antimikrobionálne. Sliznica je tiež zodpovedná za vylučovanie enzýmov a kyselín (tráviaci systém). Sliznica je zvyčajne ružova pretože je bohato zásobená vlásočnicami. Sliznicu môžeme nájsť napr. v tráviacej sústave ( ústna dutina, pažerák, žalúdok, tenké, hrubé črevo a análny otvor), v rozmnožovacích sustavach (pošva, maternica a penis), v močovej sústave (močovod, močový mechúr) alebo v dýchacej sústave (nosná dutina, priedušky) kde je navyše pokrytá riasinkovým epitelom (nosná dutina).