Abd-ru-shin: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 149: Riadok 149:


===Po anglicky===
===Po anglicky===
*[http://www.editionbernhardt.com/ Edition Bernhardt Abdruschin „In the Light of Truth“]
*[http://www.poznanie.sk/in-the-light-of-truth/ Abd-ru-shin: In the Light of Truth - digital book]
*[http://www.poznanie.sk/in-the-light-of-truth/ Abd-ru-shin: In the Light of Truth - digital book]



Verzia z 00:49, 7. február 2008

Oskar E. Bernhardt (Abd-ru-shin)
nemecký spisovateľ
Narodenie18. apríl 1875
Bischofswerda, Nemecko
Úmrtie6. december 1941
Kipsdorf, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Abd-ru-shin

Abd-ru-shin (* 18. apríl 1875, Bischofswerda (hornolužicky: Biskopicy), Nemecko) – † 6. december 1941, Kipsdorf, Nemecko), vlastným menom Oskar Ernst Bernhardt, bol nemecký spisovateľ. Abd-ru-shin v preklade znamená Syn Svetla.

Po vyučení za obchodníka začal čoskoro svoju spisovateľskú činnosť, ktorá ho často privádzala do cudziny. Svoje dojmy z nich spracoval v románoch, cestopisoch a divadelných hrách. V roku 1915 bol internovaný v Anglicku. Prepustili ho v roku 1919. Odtiaľ išiel najprv do Drážďan, neskôr do Bavorska. V rokoch 1923 až 1937 vznikali postupne jednotlivé prednášky, ktoré boli v 1931 roku súborne vydané nakladateľstvom "Der Ruf" G.m.b.H. v Mníchove ako "VO SVETLE PRAVDY Posolstvo Grálu od Abdruschina" a v roku 1934 "Doznievania k Posolstvu Grálu".

V roku 1928 sa usídlil na Vomperbergu v Tirolsku. Založil tam osadu Grálu v snahe vybudovať na zemi sídlo ako ukážku, že medzi ľuďmi rôznych stupňov vzdelanosti, rôznych náboženstiev a národností môže vzniknúť radostné pôsobenie v plnej harmónii, ak ich spája rovnaký duchovný cieľ.

Tento spoločný cieľ prináša im zvestované Posolstvo Grálu, ktoré nám zjavuje vedenie, aké doteraz nikdy nemohlo byť ľuďom dané.

Je nad všetkými stranami i vyznaniami a obracia sa iba na jednotlivcov. Ak sa obráti jednotlivec k dobrému, bude i všetko ostatné dobré. Má to okamžitý vplyv na manželstvo, na rodinu a konečne na celý národ, ktorý až potom môže rozvinúť svoj vlastný druh a svoju vlastnú kultúru k najvyššej kráse, ktorá je základom pravej harmónie medzi všetkými národmi.

Duchovný cieľ

Stále viac sa vynárajú všetky možné a často aj nemožné správy o cieli a účele osady Grálu na Vomperbergu v Tirolsku.

Tieto správy však vychádzajú z úplnej nevedomosti a sú taktiež väčšinou rozširované v zlom úmysle, pretože v skutočnosti som doposiaľ nemal ešte vôbec nijaký pevný plán.

Jednoducho som napísal svoje Posolstvo, lebo ma nútilo dať ho ľudstvu. Pretože toto Posolstvo obsahuje vedenie o celej činnosti stvorení bez medzier a tak, ako to doposiaľ ešte nikdy nemohlo byť podané, spoznajú v ňom ľudia presne tie cesty, ktorými majú ísť, aby dospeli k vnútornému pokoju a tým k radostnému tvoreniu už tu na zemi.

Pri tomto poznaní sa v niektorých čitateľoch prebudila túžba bývať v mojej blízkosti, aby sa v tomto vedení čoraz viac vzdelávali a aby ho rozvinuli v prežitie.

Aby som vyhovel niekoľkým takýmto najnaliehavejším prianiam, vznikla osada bez toho, aby bola vopred „naplánovaná“. Tým som vyhovel len vtedajšej nevyhnutnosti a do určitej miery som sformoval to, čo sa ku mne v tomto ohľade priblížilo.

Zoči-voči nepoľavujúcim, viac menej fantastickým alebo závistlivým nenávistným falošným výmyslom som sa však rozhodol pre pevný plán a tento aj dať najavo:

Avšak neprinášam nijaké nové náboženstvo, nechcem založiť nijakú novú cirkev, o to menej nejakú sektu, lež dávam vo všetkej jednoduchosti jasný obraz samočinného pôsobenia vo stvorení, nesúceho Božiu Vôľu, z ktorého môže človek zreteľne poznať, aké cesty sú pre neho dobré.

Všetky pozemské úmysly, ktoré sa mi pritom snažia ľudia pripísať odmietam, pretože tie vzišli z cudzích zdrojov a prichádzajú práve prostredníctvom všetkých tých, ktorí sa ich snažia šíriť a používať proti mne.

Politické priania a „názory“ sú mi taktiež úplne vzdialené, pretože pre ne mi chýba nevyhnutné porozumenie. Z osady Grálu na Vomperbergu chcem urobiť

„útočište pokoja“ a

„prameň duchovnej sily“

pre všetkých tých, ktorí o to vážne usilujú.

Každý návštevník Hory musí ako následovania hodné vycítiť to, čo vidí a počuje, a túto neutíšiteľnú túžbu by si mal vziať so sebou, až kým podľa nej sám nesformuje svoj pozemský život.

Tak si potom prinesú ľudia vnútorný pokoj do svojej vlasti, do svojej krajiny a s ním novú silu k radostnému tvoreniu!

Pokoj nemožno oddeliť od spokojnosti! A v tom musí mať korene a rozvinúť sa štastie tam, kde úsilie nájde k nemu správnu cestu.

Toto vytvoriť na Vomperbergu v Tirolsku je mojím jediným úsilím a to môže priniesť úžitok každému človeku a tým aj každej rodine a každému štátu.

Vomperberg, rok 1936
Abdruschin

Život

Oskar Ernst Bernhardt sa narodil v hornolužickom mestečku Bischofswerda v Sasku neďaleko českých hraníc. Pochádzal z dobre situovanej rodiny majiteľa garbiarne a hostinca. Rodičia mu určili dráhu obchodníka. Po absolvovaní obchodnej školy sa stal najskôr samostatným podnikateľom a neskôr podielnikom vo firme zameranej na export a import. To mu umožnilo v rokoch 1900 až 1914 cestovať po takmer celom svete. V roku 1897 sa oženil s Marthou Oeser, s ktorou mal dve deti. Po dlhšom pobyte v USA (1911-12) kvôli štúdiám odcestoval do Veľkej Británie. Tam ho však zastihlo vypuknutie prvej svetovej vojny. Ako nemeckého občana ho v roku 1915 internovali do internačného tábora na ostrove Man. Tam zotrval do roku 1919. V prvej svetovej vojne padol jeho 19 ročný syn.

Odpovede na podstatné otázky života začal spisovať v roku 1923 v podobe prednášok. Uverejňoval ich pod menom Abd-ru-shin. Tieto prednášky sa stali základom jeho hlavného diela "Vo svetle Pravdy. Posolstvo Grálu" (prvá verzia vyšla v r. 1926). V roku 1924 sa rozviedol so svojou prvou manželkou a o dva roky na to sa oženil s vdovou Mariou Freyer, ktorá do manželstva priniesla 3 deti. V roku 1928 kúpil bývalý poľovnícky dom v tirolskom Vomperbergu neďaleko Innsbrucku. Časom sa do blízkosti Bernhardtovho nového sídla sťahovali jeho najbližší spolupracovníci, čím vznikol základ pre plánované Sídlo Grálu (Grals-Siedlung) a budovanie Tisícročnej Ríše. Po "Anšluse" Rakúska v roku 1938 však nacisti zakázali rozširovanie Abd-ru-shinovho učenia.

Oskara Bernhardta uväznili na 6 mesiacov v Innsbrucku a jeho majetok bol vyvlastnený. Po ťazkom veznení bol so svojou rodinou z Rakúska vyhostený a bol mu prikázaný nutený pobyt v Nemecku / nemecká strana Krušných hôr v saskom kúpeľnom mestečku Kipsdorf (miestna časť mesta Altenberg)/ pod stálym dohľadom gestapa. Mal zakázané verejne šíriť svoje učenie a ani jeho stúpenci ho nesmeli navštevovať. Pracoval však na prepracovaní a dokončení diela Vo svetle Pravdy. Na následky telesného a duševného strádanía, spôsobeného mu ľudstvom a nacistami, zomrel 6. decembra 1941.

Literárna činnosť

Nemecký časopis Gralswelt v článku 125. výročie narodenia Abd-ru-shina uvádza nasledovný zoznam najdôležitejších diel napísaných Oscarom E. Bernhardtom v chronologickom slede:

  • 1906 Z ďalekých krajín – zážitky z ciest a poviedky (zväzok 1. a 2.)
  • 1908 Náramok. Anita. Dve novely
Medzi cudzími národmi (román)
Soll und Haben (približne = mať a skutočne mať) (dráma)
  • 1909 Bajadéri (dráma)
Perla Háremu
Knieža háremu alebo tajomstvo obchodníka s dievčatami (román)
Indický fakír (dráma)
Salónny zbojník (dráma)
Sin patria (Človek bez vlasti) - divadelná hra v štyroch dejstvách
Korunovaný cenou (román)
Rhada (novela)
  • 1911 Dezertér (dráma, v spolupráci s Cl. Scott)
V zajatí fakírov (román)
Korunovaný cenou
V ťažkom podozrení (román)
  • 1913 Korisť (divadelná hra)
  • 1917 V putách zeme (veselohra)
  • 1918 Dobrodruh (divadelná hra)
Bláznovo zlato (veselohra)
  • 1919 Indický Vestalin (divadelná hra)
Prekliaty (divadelná hra)
  • 1920 Plápolajúca hviezda (divadelná hra)
Škorpión (divadelná hra)
Údolie neviditeľného (filmová hra)(=Stratená cesta)
Filmové romány
Lady Hamilton (podľa A. Dumasa Pére)
  • 1921 Démon a fantázia (divadelná hra)
  • 1922 Diamanty (divadelný manuskript)
V putách zeme (vydanie v knižnej forme)

Od roku 1923 začal O.E. Bernhardt pod pseudonymom Abdruschin (tento pseudonym sa neskôr pretavil do formy Abd-ru-shin) písať prednášky duchovného zamerania. Tieto prednášky boli najskôr zoskupované do časopisu pod názvom Gralsblätter (Listy Grálu). Vyšli dve série, v každej sedem čísiel. Obsah prvej série, ktorá bola ukončená v r. 1926, je nasledovný:

  • 1. číslo (Nové výhľady, Veniec pomocníkov, Čo hľadáte?, Žite! (neskôr premenovaná na Prebuďte sa!), Veľké tajomstvo (neskôr premenovaná na Mlčanie), Vykúpenie)
  • 2. číslo (Zodpovednosť, Osud, Stvorenie človeka, Človek vo stvorení, Dedičný hriech, Syn Boží a Syn Človeka, Boh, Vnútorný hlas)
  • 3. číslo (Vykupiteľ, Tajomstvo narodenia, Možno radiť k okultnému školeniu? Špiritizmus, Pripútaný k zemi, Je pohlavná zdržanlivosť nutná a možno k nej radiť?, Odpovede na otázky)
  • 4. číslo (Posledný súd, Boj, Myšlienkové formy, Mravnosť, Manželstvo, Modlitba, Odpovede na otázky)
  • 5. číslo (Človek a jeho slobodná voľa, Moderná duchoveda, Nesprávne cesty, Odpovede na otázky)
  • 6. číslo (Uvalte na neho všetku vinu, Skôr Abrahám bol, ja som, Astrológia, Symbolika v ľudskom osude, Viera, Pozemské statky, Smrť, Zázrak, Krst, Odpovede na otázky)
  • 7. číslo (Svätý grál, Tajomstvo Lucifera, Oblasti temnoty a zavrhnutia, Oblasti Svetla a Raj, Svetové dianie, Človek a zviera (neskôr premenovaná na Rozdiel v pôvode medzi človekom a zvieraťom), Odpovede na otázky)

V roku 1926 vyšlo dielo pod názvom Vo Svetle Pravdy Nové Posolstvo Grálu od Abdruschina. Obsahuje prednášky uverejnené v prvej sérii Listov Grálu a ďalších nových sedem prednášok - celkovo 43 prednášok.

Druhá séria Gralsblätter vychádzala v rokoch 1926 - 1930 súčasne s časopisom Der Ruf, o ktorom viď informácie nižšie.

  • dvojčíslo 1., 2. (Ja som Pán, Tvoj Boh!, Nepoškvrnené počatie a narodenie Syna Božieho, Smrť Syna Božieho na kríži a posledná večera, Vzkriesenie pozemského tela Kristovho, Ľudské chápanie a Božia vôľa v zákone zvratného pôsobenia, Syn Človeka)
  • trojčíslo 3., 4., 5. (Blúdenie, Pohlavná sila vo svojom význame k duchovnému vzostupu, Ja som vzkriesenie a život, nikto neprichádza k Otcovi, iba skrze mňa!, Čo delí dnes tak veľa ľudí od Svetla?, Volanie po vodcovi, Veľká kométa, Hrubohmotnosť, jemnohmotnosť, vyžarovanie, priestor a čas, Omyly jasnovidectva, Žite prítomnosti, Odpovede na otázky, Rôzne, Knižné recenzie)
  • dvojčíslo 6., 7. (Uctievanie Boha, Právo dieťaťa voči rodičom, Ideálni ľudia, Vidíš triesku v oku brata svojho a na brvno vo svojom oku nedbáš, Antikrist, Kríž Svätého Grálu)

Der Ruf (Volanie) bol časopis vydávaný nakladateľstvom O.E. Bernhardta. Výchádzal v rokoch 1927 - 1929. Vyšlo celkovo 13 čísiel. Väčšina priestoru v ňom však bola ponúknutá článkom, ktorých autormi boli ľudia pravdu hľadajúci, ľudia, ktorí majú byť skutočnými znalcami s pôvodnými myšlienkami. Základnou podmienkou pre uverejňovanie príspevkov mala byť vecnosť, ktorá aj pri najväčšej prísnosti zostávala dôstojnou.

  • dvojčíslo 1., 2. (Volanie - úvodné slovo od Abdruschina, Lebensmeisterung, Počujete volanie?, Bolo raz, Volteirov boj o právo, Duchovná štruktúra minulosti, Grálske učenie Abdruschina a exaktná veda, Moderná medicína, Odpovede na otázky, Oznámenia vydavateľstva, Z rôznych štátov je písané:, Z kruhu čitateľov, Knižné recenzie)
  • dvojčíslo 3., 4. (Ani búrka ani orkán, Myslíš na to?, Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo činia!, Zákon spätného pôsobenia v duchovnom a hmotnom dianí, Z podstaty kresťanstva, Význam neurasténie a boj proti nej, Kultúra - umenie - technika, Prehľady a výhľady, Odpovede na otázky, Oznámenia vydavateľstva)
  • trojčíslo 5., 6., 7. (Vianoce, Čistými prostriedkami, Od trónu k popravisku, Moc myšlienok, Nové bývanie ako výraz nového utvorenia života, Der Alte der Tage, Pôvod a pôsobenie sily v duchovnom a hmotnom dianí, Výchovou ku skutočnému cíteniu, Odpovede na otázky, Oznámenia vydavateľstva, Rakúsko a nasledujúce štáty, Oznámenia z rôznych štátov, Oznámenia z čitateľského kruhu, Knižné recenzie)
  • dvojčíslo 8., 9. (Bohovia, Olymp, Walhalla, Povolaní, Ľudský tvor, Kultúra a technika, Tiaž v duchovnom a hmotnom dianí, Od hľadania Boha a nájdenia Boha, Moderné staviteľské umenie ako viditeľný výraz svojej doby, Abdruschinove odpovede na otázky, Oznámenia vydavateľstva, Knižné recenzie)
  • trojčíslo 10., 11., 12 (Vyliatie Ducha Svätého, Čo má človek robiť, aby vošiel do kráľovstva Božieho, Boj v prírode, Pohlavie, Posledné slovo, Abdruschinove odpovede na otázky, Všeličo povšimnutiahodné, Záverečné vyhlásenie, Rozprávkové podanie, K premýšľaniu! Stratená cesta, Zážitok v nemeckom Tyrolsku)
  • číslo 13. (V ríši démonov a fantómov, Druhy jasnovidectva, Cudzinec, Abdruschinove odpovede na otázky, Divadlo a život, O vzniku hrubohmotnej matérie, Knižné recenzie, Oznámenia vydavateľstva)

Základné princípy učenia

Posolstvo Grálu predstavuje ucelený obraz celého sveta, jeho stvorenia a zákonov, ktoré ho riadia, a miesta človeka v ňom. Zároveň je praktickým usmernením pre človeka túžiaceho po Pravde a živote podľa Božej vôle. V takomto poňatí sveta sa autor diela Posolstvo Grálu neinšpiroval žiadnymi inými učeniami alebo náboženstvami, ale vychádzal z vlastného duchovného poznania. Učil o tom, že každý človek musí spoznať pravdu sám a prežiť ju v sebe. Písal, že rozumová učenosť nie je bránou k poznaniu.

Vrámci opisu stvorenia hovorí o základných zákonoch fungovania sveta, ktoré platia i v hmotnom svete a poznáme ich ako prírodné zákony. Prvý z nich je zákon spätného pôsobenia – každá akcia vytvorí reakciu, a to okrem hmoty aj v oblasti myšlienok a slov; ďalší je zákon rovnorodosti – rovnorodé (rovnakého druhu) sa priťahuje a rôznorodé sa míňa; a tretím hlavným zákonom je zákon tiaže – všetko, čo je ťažké a hutné, klesá dole, čo je ľahké a svetlé, stúpa hore. Tieto zákony manifestoval na ľudskom duchu, ukazujúc že zlé činy v spätnom pôsobení zaťažia človeka vinou a negatívnymi následkami, v zákone tiaže ho ťahajú dolu a podľa zákona rovnorodosti ho dostávajú do rovnorodého prostredia. Tak je to i naopak v prípade dobrých činov. Abd-ru-shin teda poukazuje na to, že každý si je sám strojcom vlastného osudu a nesie za svoje rozhodnutia aj zodpovednosť.

Boha opisuje ako zdroj všetkého života, ktorého prirovnáva k obrovskému zdroju Svetla, v ktorého vyžarovaní vzniká ochladzovaním Božie Stvorenie. Ako prvé v jeho blízkosti vznikajú praduchovné bytosti, ktoré sa sformovali ako vedomé a nesú v sebe jednotlivé aspekty Božieho vyžarovania a sprostredkovávajú ho smerom dolu. Opakovaným ochladzovaním sa postupne formujú celé duchovné svety. Autor opisuje okraj týchto duchovných svetov, kde už nie je vyžarovanie dostatočne silné, aby umožnilo sformovanie sebavedomých bytostí, ale stále príliš silné pre ich vývoj, ako miesto pôvodu ľudských duchov. Aby ľudský duch mohol vyvinúť svoje vedomie, potrebuje zostúpiť až do hmotného sveta, ktorý vznikol ďalším ochladením vyžarovania samotného duchovného stvorenia.

Na hranici Božskej sféry a duchovného stvorenia autor popisuje Svetelný Hrad Grálu, ktorý sprostredkováva vyžarovanie Božej sily pre Stvorenie. Odraz takéhoto hradu stojí aj na najnižšej hranici duchovných svetov a zvesti o ňom vytušené básnikmi sa preniesli aj do ľudského poznania, avšak v značne skreslenej podobe.

Dielo Vo Svetle Pravdy je úplne iného druhu ako učenia doposiaľ a jeho spoznanie nie je možné bez úplného, postupného a hlbokého preštudovania.

Diela

  • Vo svetle pravdy - posolstvo Grálu (nem. Im Lichte der Wahrheit - Gralsbotschaft)
  • Desatoro Božích prikázaní, Otčenáš
  • Odpovede na otázky
  • Myslíš na to

Externé odkazy

Po slovensky

Po anglicky

Po nemecky