Harry Potter (postava): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 4: Riadok 4:


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==
Harry je chatrnej postavy (spôsobené slabou výživou u Dursleyovcov) s jazvou v tvare blesku na čele. Nosí čierne okuliare a parametre jeho prútika sú: cezmína a pero z fénixa (fénix Félix zhodil len dve perá a to druhé je vo Voldemortovom prútiku), 28 centimetrov, nesmierne poddajný. Avšak v 7. diely sa mu zlomil a používal [[Draco Malfoy|Dracov]] prútik, lebo, keď čarodejník odzbrojí druhého, stáva sa majiteľom jeho prútika. No keďže Draco na konci 6. diela odzbrojil Dumbledora, stal sa nevedomky majiteľom starodávneho bazového prútika, jedného z Darov smrti a tým prešlo toto vlastníctvo na Harryho. Harry si potom opravil bazovým prútikom svoj starý fénixový. Harryho fyzický patronus je [[jeleň]] (lebo James bol [[animágus]] a menil sa na jeleňa). Prízrak berie podobu dementora, z toho sa dá usudzovať, že Harry sa bojí strachu a nie smrti. Výpary z amortencie (najmocnejší elixír lásky) mu pripomínajú melasový koláčik, drevenú vôňu metlovej rúčky a zároveň niečo kvetinové (vôňu Ginnyných vlasov).
Harry je chatrnej postavy (spôsobené slabou výživou u Dursleyovcov) s jazvou v tvare blesku na čele. Nosí čierne okuliare a parametre jeho prútika sú: cezmína a pero z fénixa (fénix Félix zhodil len dve perá a to druhé je vo Voldemortovom prútiku), 28 centimetrov, nesmierne poddajný. Avšak v 7. dieli sa mu zlomil a používal [[Draco Malfoy|Dracov]] prútik, lebo, keď čarodejník odzbrojí druhého, stáva sa majiteľom jeho prútika. No keďže Draco na konci 6. diela odzbrojil Dumbledora, stal sa nevedomky majiteľom starodávneho bazového prútika, jedného z Darov smrti a tým prešlo toto vlastníctvo na Harryho. Harry si potom opravil bazovým prútikom svoj starý fénixový. Harryho fyzický patronus je [[jeleň]] (lebo James bol [[animágus]] a menil sa na jeleňa). Prízrak berie podobu dementora, z toho sa dá usudzovať, že Harry sa bojí strachu a nie smrti. Výpary z amortencie (najmocnejší elixír lásky) mu pripomínajú melasový koláčik, drevenú vôňu metlovej rúčky a zároveň niečo kvetinové (vôňu Ginnyných vlasov).


== Výskyt v knihách ==
== Výskyt v knihách ==

Verzia z 17:46, 12. február 2008

Harry James Potter je fiktívna postava a hrdina série fantasy knižiek Harry Potter od anglickej spisovateľky J. K. Rowlingovej. Pochádza z troch bratov Peverellovcov, z toho, čo od Smrti dostal neviditeľný plášť. Jeho rodičmi boli James Potter a Lily Potterová. Boli však zavraždení zlým čarodejom Lordom Voldemortom. Harry útok prežil a bol vychovávaný u svojej tety a strýka. Vernon Dursley, Petunia Dursleyová a ich syn Dudley Dursley boli muklovia a správali sa k Harrymu takmer celých desať rokov ako k handre.

Medzi čarodejníkmi je Harry Potter známou celebritou. Aj keď nikto (vrátane neho) nevie ako to urobil, stal sa nielen jediným, kto Voldemortov útok prežil, ale aj pritom Voldemorta ťažko zranil. Naviac bolo predpovedané, že Harry a Voldemort sú spojení - ani jeden nemôže žiť, kým je ten druhý nažive (tento fakt však nie je všeobecne známy, avšak bol dôvodom Voldemortovho útoku na Harryho).

Charakteristika

Harry je chatrnej postavy (spôsobené slabou výživou u Dursleyovcov) s jazvou v tvare blesku na čele. Nosí čierne okuliare a parametre jeho prútika sú: cezmína a pero z fénixa (fénix Félix zhodil len dve perá a to druhé je vo Voldemortovom prútiku), 28 centimetrov, nesmierne poddajný. Avšak v 7. dieli sa mu zlomil a používal Dracov prútik, lebo, keď čarodejník odzbrojí druhého, stáva sa majiteľom jeho prútika. No keďže Draco na konci 6. diela odzbrojil Dumbledora, stal sa nevedomky majiteľom starodávneho bazového prútika, jedného z Darov smrti a tým prešlo toto vlastníctvo na Harryho. Harry si potom opravil bazovým prútikom svoj starý fénixový. Harryho fyzický patronus je jeleň (lebo James bol animágus a menil sa na jeleňa). Prízrak berie podobu dementora, z toho sa dá usudzovať, že Harry sa bojí strachu a nie smrti. Výpary z amortencie (najmocnejší elixír lásky) mu pripomínajú melasový koláčik, drevenú vôňu metlovej rúčky a zároveň niečo kvetinové (vôňu Ginnyných vlasov).

Výskyt v knihách

  • HP a Kameň mudrcov - Harry zisťuje, že je čarodejník, vo vlaku sa stretáva s najlepším priateľom Ronom Weasleym. Na Rokforte je slávnym, stáva sa najmladším stíhačom za chrabromilské metlobalové družstvo. Počas Halloweenu zachránil Hermionu Grangerovú a stali sa neodlučiteľnými priateľmi. V zrkadle z Erisedu prvý krát uzrel svoju rodinu. Spolu s priateľmi zachránili Kameň mudrcov pred Voldemortom.
  • HP a tajomná komnata - Pokazil povýšenie svojho strýka vo firme Vrtamex, škriatok Dooby mu ukradol listy od priateľov. Na škole sa študenti menili na kameň a všetci si mysleli, že je Slizolinov potomok. Dokázal opak, zabil Baziliska a opäť zabránil Voldemortovi v návrate. Zachránil Ginny a pochopil prečo je v Chrabromile.
  • HP a väzeň z Azkabanu - Harry nafúkne svoju tetu Marge a utečie z domu. Zbadá besa (predzvesť smrti) a Rytierskym autobusom sa dostane do Deravého kotlíka. Zisťuje, že po ňom ide jeho krstný otec Sirius alias masový vrah. Stretáva sa s najobľúbenejším pofesorom Remus Lupinom, ktorý bol priateľ jeho otca, a naučí ho patonusa. Pomáha Hagridovi z obhajobou Hrdozobca. Zisťuje, že Sirius je nevinný a všetko to spáchal Peter Pettigrew. Pomocou Hermioninho časovratu sa dostáva do blízkej minulosti, kde zachraňuje Hrdozobca a Siriusa.
  • HP a ohnivá čaša - Spolu s Weasleyovcami sa dostáva na Svetový pohár v metlobale, je svedkom nájazdu smrťožrútov a uvidí Voldemortove znamenie. Na rokforte sa stáva štvrtým šampiónom trojčarodejníckeho turnaja. Pokúšajú sa ho zabiť. Zisťuje pravdu o Nevilových rodičoch (postihnutí Cruciatom), Ludovi Bagmanovi a Igorovi Karkarovi. Zamiluje sa do Čcho Čchangovej, je svedkom Cedricovej smrti a návratu Loda Voldemorta. Každý ho pokladá za blázna pre článok od Rity Skeeterovej a ministerstvo má odmietavý postoj.
  • HP a Fénixov rád - Dudlyho a Hrryho napadnú dementori, dostáva sa na súd a jeho priatelia mlčia. Presúvajú ho do hlavného stanu Fénixovho rádu, kde sa všetko dozvedá. Na škole ho učí ministerstvom dosadená prof. Umbridgeová a preto je nútení vytvoriť skupinu DA. Dostáva doživotný zákaz hry metlobalu. Uverejní rozhovor o návrate Voldemorta v Sršni (časopis Luninho otca). Učí sa Oklumenciu (aby mu Voldemort nemohol vniknúť do mysle) od prof. Snapea, robí skúšky VČU a počas súšky z Dejín mágie sa mu sníva, že Voldemort zajal Siriusa (mylne). Spolu s priateľmi Ronom, Hermionou, Lunou, Ginny a Nevillom ho idú zachrániť do Oddelenia záhad, no je to pasca na získanie proroctva. Strhne sa boj medzi členmi Fénixovho rádu a smrťožrútmi a Sirius umiera. Harry sa chce pomstiť vrahovi - Bellatrix Lestrangovej. Príde však samotný Voldemort a Harryho ochráni láska. Je nadránom a zamestnanci ministerstva sa primiestňujú do práce. Konečne sa svet dozvedá, že Voldemrt sa vrátil a Harry už nie je blázon.
  • HP a polovičný princ - Harry zdedí Siriusov majetok aj Kreachera. Pomáha Dumbledorovi prehovoriť Slughorna, aby sa vzdal dôchodku a išiel učiť. Dostáva výsledky VČU a zisťuje, že jeho kariéra aurora je v troskách, no keďže je nový prof. elixírov, ešte stále sa môže stať aurorom. Dostáva sa mu do rúk kniha polovičného princa, mylne si myslí, že bola otcova. Chodí na hodiny Voldemortovej minulosti k Dumbledorovi a má za úlohu získať Slughornovu myšlienku a tak ide na pohreb acromantuli Aragoga k Hagridovi, kde cestou stretáva Slughorna a podarí sa mu myšlienku získať. Po jej zhliadnutí zistí, že Voldemort si vytvoril horcruxy a ak chce zabiť Voldemorta, tak ich musí zničiť. Po vyhraní metlobalového pohára začne chodiť z Ginny a sú to jeho najkrajšie chvíle. Harry podozrieva Draca zo smrťožrútstva a keď zistí, že to čo robil celý školský rok je hotové, tak musí ísť s Dumbledorom nájsť horcrux do jaskyne. O Dracovom pláne informuje priateľov a necháva im elixír šťastia. V jaskyni sa Dumbledorovi a Harrymu podarí získať horcrux (falošný). Po návrate na Rokfort je svedkom riaditeľovej smrti rukou Snapea. Harry sa chce pomstiť a na pohrebe priateľov informuje, že na rok sa na Rokfort nevráti, ale bude hľadať zvyšné horcruxy. Oni mu sľúbia, že pôjdu s ním.
  • HP a dary smrti - Harryho odvedú členovia Fénixovho rádu od Dursleyovcov za pomoci všehodžúsu, jeho priatelia sa premenia na ďalších Potterov. Harry sa zúčastňuje svadby Billa a Fuer ako Barny Weasley. Dumbledore mu v poslednej vôly zanechal jeho prvú zlatú strelu a meč Richarda Chrabromila (ministersvo ho zhabalo). Odchádza do domu na Grimmualdovom námestí 12 a plánuje vpád na ministerstvo, lebo zistil, že jeden z horcruxov vlastní Umbridgeová. Harry sa premení všehodžúsom na jedného smrťožrúta. Po zisku medailónu putuje po krajine s Ronom a Hermionou (keď Ron odíde), idú do Godricovej úžľabiny, kde sa stretávajú so symbolom Gellerta G. a Harry zistí ako zomreli jeho rodičia. Na objasnenie symbolu idú k Xenophíliusovi Lovegoodovi a ten im povie, že príbeh troch bratov je skutočný a hovorí o troch daroch Smrti - kameň oživenia, starobylom prútiku a neviditeľnom plášti. Harrymu sa zlomí prútik a používa trnkový, ktorý mu nesedí. Snape dopomôže Harrymu k nájdeniu Chrabromilovho meča a zničia horcrux. Unesú ich a dostanú sa do sídla Malfoyovcov. Odtiaľ utečú a zistia polohu ďalšieho horcruxa od škriatka z Gringottbanky. Dostanú sa na Rokfort, kde zničia ďalší horcrux, Bystrohlavin diadém. Voldemort spolu so smrťožrútmi obkľúčia Rokfort a usídlia sa v Zakázanom lese. Potom Harry pochopí, že musí zomrieť, lebo je Voldemortovím horcruxom a tak sa ide obetovať. Voldemort ho zabije, no on ožije, lebo bol pripravený zomrieť. Keď sa Voldemort pýši svojím činom, vystúpi Neville a zabije Nagini, posledný horcrux. Harry sa preberie a začne súboj, kde zabije Voldemorta. Ožení sa s Ginny Weasleyovou a budú mať tri krásne deti - Jamesa Siriusa, Albusa Severusa a Lily Lunu Potterovú. Harry sa stará aj o sirotu Teddyho, syna Remusa Lupina.