Talit: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mz (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
VolkovBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: no:Tallit
Riadok 21: Riadok 21:
[[nl:Talliet]]
[[nl:Talliet]]
[[nn:Tallét]]
[[nn:Tallét]]
[[no:Tallit]]
[[pl:Talit]]
[[pl:Talit]]
[[pt:Talit]]
[[pt:Talit]]

Verzia z 15:44, 18. apríl 2008

Židovský muž v talite.

Talit (hebr. טלית) alebo tales (výslovnosť v jidiš) je židovský modlitebný plášť. Židia ho nosia počas rannej modlitby (šachrit), počas čítania Tóry a na Jom kipur. Má rozmery od 120 x 45 cm až do 200 x 120 cm. Na jeho okraji sa nachádzajú strapce, ktoré sa volajú cicit. Talitu sa niekedy hovorí aj arba kanfot (hebr. ארבע כנפות), čiže štyri krídla (v narážke na jeho štyri rohy).

Židia zaobchádzajú s talitom veľmi opatrne, chránia ho a opatrujú – často im slúži dlhé roky. Za život vymení veriaci Žid len veľmi málo talitov.

Nakoľko je nosenie talitu v určitých situáciach pre Žida povinné, v synagóge sú spravidla pripravené tality pre návštevníkov, hostí, alebo pre tých, ktorí si so sebou zabudli priniesť svoj vlastný. Tality, ktoré sú k dispozícii v synagógach, sú väčšinou jednoduché, ale postačujú na splnenie prikázania. Hoci sa od nežidovských návštevníkov synagógy očakáva, že prídu s pokrývkou hlavy (kipa), vzbudilo by nevôľu, ak by si nežid navliekol talit, pokiaľ sa nepripravuje na konverziu na judaizmus. Talit je totiž výrazom prijatia jarma Tóry a jej prikázaní.