Charizmatické hnutie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Charizmatické hnutie''' alebo '''Hnutie charizmatickej obnovy''' alebo '''Obnova v Duchu Svätom''' je prúd v rámci kresťanských cirkví stredného prúdu (katolicizmu, protestantizmu), ktorý sa vyvinul v 50. a 60. rokoch 20. storočia pod vplyvom [[pentekostálne hnutie|pentekostálneho hnutia]]. Do pojmu charizmatické hnutie možno zahrnúť všetkých kresťanov, ktorí si myslia, že prejavy pôsobenia Ducha Svätého (dary Ducha Svätého - tzv. ''charizmy'') opísané v Novom Zákone, ako napr. prorokovanie, uzdravovanie a [[glosolália]], sú prístupné aj dnešným kresťanom.
'''Charizmatické hnutie''' alebo '''Hnutie charizmatickej obnovy''' je prúd v rámci kresťanských cirkví stredného prúdu (katolicizmu, protestantizmu), ktorý sa vyvinul v 50. a 60. rokoch 20. storočia pod vplyvom [[turíčne hnutie|turíčneho hnutia]]. Ide o druhú vývojovú vlnu tzv. [[pentekostálne hnutie|pentekostálneho hnutia]].
Do pojmu charizmatické hnutie možno zahrnúť všetkých kresťanov, ktorí si myslia, že prejavy pôsobenia Ducha Svätého (dary Ducha Svätého - tzv. ''charizmy'') opísané v Novom Zákone, ako napr. prorokovanie, uzdravovanie a [[glosolália]], sú prístupné aj dnešným kresťanom.





Verzia z 13:19, 28. apríl 2008

Charizmatické hnutie alebo Hnutie charizmatickej obnovy je prúd v rámci kresťanských cirkví stredného prúdu (katolicizmu, protestantizmu), ktorý sa vyvinul v 50. a 60. rokoch 20. storočia pod vplyvom turíčneho hnutia. Ide o druhú vývojovú vlnu tzv. pentekostálneho hnutia.

Do pojmu charizmatické hnutie možno zahrnúť všetkých kresťanov, ktorí si myslia, že prejavy pôsobenia Ducha Svätého (dary Ducha Svätého - tzv. charizmy) opísané v Novom Zákone, ako napr. prorokovanie, uzdravovanie a glosolália, sú prístupné aj dnešným kresťanom.