Eolophus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Adrian (diskusia | príspevky)
Adrian (diskusia | príspevky)
Riadok 42: Riadok 42:


== Výskyt ==
== Výskyt ==
Kakadu ružový vo veľkých, až niekoľkotisícových kŕdľoch migruje po savanových lesoch, poliach a otvorenej krajine celom vnútrozemí austrálskeho kontinentu až do nadmorských výšok 1 250 m. Spolu s [[kakadu naholíci|kakadu naholícim]] spôsobujú obrovské kŕdle týchto vtákov ničením úrody na poliach veľké straty. Austrálske zákony povoľujú farmárom ich hromadnú likvidáciu, no na druhej strane to isté zákonodarstvo zakázalo komerčný vývoz vtáctva z kontinentu.
Kakadu ružový vo veľkých, až niekoľkotisícových kŕdľoch migruje po savanových lesoch, poliach a otvorenej krajine celom vnútrozemí austrálskeho kontinentu až do nadmorských výšok 1 250 m. Obrovské kŕdle týchto vtákov spolu s [[kakadu naholíci|kakadu naholícim]] ničením úrody spôsobujú na poliach veľké straty. Austrálske zákony povoľujú farmárom ich hromadnú likvidáciu, no na druhej strane to isté zákonodarstvo zakázalo komerčný vývoz vtáctva z kontinentu.


== Potrava ==
== Potrava ==

Verzia z 19:13, 3. jún 2008

Kakadu ružový

Kakadu ružový
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Eolophus rosseicapilla
Vieillot, 1817

Mapa prirodzeného výskytu kakadu ružového.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Eolophus je rod z podčeľade kakaduorodé. Jediným druhom tohto rodu je kakadu ružový (Eolophus rosseicapilla, syn. Eolophus roseicapillus, Vieillot 1817). Kakadu ružový patrí medzi najrošírenejšie austrálske papagáje.

Opis

Kakadu ružový má telo tmavoružovo sfarbené, horná polovica hlavy je svetlejšia až biela. Horná časť krídel a kostrč je svetlošedá, dlhé chvostové perá a letky sú tmavosivé.

Zobák má rohovinové sfarbenie, dúhovka očí samca je tmavohnedá, samica má ružovočervenú dúhovku. Nohy tohto rodu papagája sú sivej farby.

Chochol má tento kakadu menší a je podobne ako u ostatných kakaduorodých papagájov pohyblivý podľa momentálnej nálady tohto vtáka.

Celková dĺžka papagája kakadu ružového je okolo 34 cm, krídlo má dlhé okolo 25 cm a chvost kakdu ružového je asi 15 cm dlhý.

Výskyt

Kakadu ružový vo veľkých, až niekoľkotisícových kŕdľoch migruje po savanových lesoch, poliach a otvorenej krajine celom vnútrozemí austrálskeho kontinentu až do nadmorských výšok 1 250 m. Obrovské kŕdle týchto vtákov spolu s kakadu naholícim ničením úrody spôsobujú na poliach veľké straty. Austrálske zákony povoľujú farmárom ich hromadnú likvidáciu, no na druhej strane to isté zákonodarstvo zakázalo komerčný vývoz vtáctva z kontinentu.

Potrava

Hlavnou potravinovou zložkou kakadu ružového sú plody a semená rastlín.

Rozmnožovanie

Kakadu ružový hniezdi v dutinách stromov, kde samica znáša 2-5 vajec. Mláďatá sa vyliahnu za 28 dní a hniezdo opustia po 5-6 dňoch.

Externé odkazy

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Eolophus
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Eolophus