Kakaduorodé: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Bojars (diskusia | príspevky)
d dr
Riadok 52: Riadok 52:
== Systematika ==
== Systematika ==
*rod ''[[Callocephalon]]'' - kakadu; jediný druh: [[kakadu prilbový]] (''Callocephalon fimbriatum'')
*rod ''[[Callocephalon]]'' - kakadu; jediný druh: [[kakadu prilbový]] (''Callocephalon fimbriatum'')
*rod ''[[Probosciger]]'' - kakadu; jediný druh [[kakadu palmový]]/[[kakadu čierny]] (''Probosciger aterrimus'')
*rod ''[[Probosciger]]'' - kakadu; jediný druh: [[kakadu palmový]] (''Probosciger aterrimus'')
*rod ''[[Eolophus]]'' - kakadu; jediný druh [[kakadu ružový]] (''Eolophus roseicapillus'')
*rod ''[[Eolophus]]'' - kakadu; jediný druh [[kakadu ružový]] (''Eolophus roseicapillus'')
*rod ''[[Cacatua]]'' - kakadu
*rod ''[[Cacatua]]'' - kakadu

Verzia z 19:03, 4. jún 2008

Kakaduorodé

Kakadu zlatochocholatý
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Cacatuinae
GR Gray, 1840
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Kakaduorodé (v širšom zmysle) alebo kakadu (v širšom zmysle) (lat. Cacatuinae (sensu lato) alebo Kakatoeinae (sensu lato)) je podčeľaď čeľade papagájovité. Staršie sa niekedy považovala za samostatnú čeľaď kakaduovité (Cacatuidae). Kakadu ja aj slovenský názov všetkých rodov z tejto čeľade okrem rodu korela a názov podrodu rodu Cacatua. O kakaduorodých/kakadu v užšom zmysle pozri nižšie.

Typickým znakom kakadu je pohyblivý chochol na hlave. Oblasť výskytu kakadu sa nachádza v Austrálii, Indonézii, Oceánii a na Filipínach.

Najmenším zástupcom podčeľade je korela chochlatá, najväčším je kakadu palmový, ktorý môže dosiahnuť hmotnosť až 1 kg.

Všetky papagáje podčeľade s výnimkou korely sú zapísané v prílohe dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES), väčšina je chránená, niektoré druhy sú v zozname ohrozených druhov, alebo na pokraji vyhubenia.

Charakteristika

Kakadu je skupina papagájov, ktorí sú atraktívni aj napriek tomu, že nie sú pestro sfarbení (dominuje u nich biela, čierna, sivá, žltá a ružová farba).

S inými druhmi papagájov majú kakadu veľa spoločných znakov. Patria medzi ne charakteristicky zakrivené zobáky a poloha prstov nôh, kde dva a dva prsty svojim protichodným postavením (dopredu a dozadu) umožňujú týmto vtákom uchopovať potravu, či obratne sa šplhať v konároch stromov.

Najcharakteristickejším znakom pre všetky papagáje kakadu je chochol na hlave, ktorý signalizuje ich aktuálnu náladu. Pri náhlom vyrušení vydávajú syčavé zvuky. Niektoré menej zjavné rozdiely sú v štruktúre pier, či v robustnejšej stavbe tela oproti priemerným pravým papagájom. Medzi výnimky patrí ich najmenší zástupca korela chocholatá ako aj robustnejší a väčší zástupcovia tzv. pravých papagájov ako je ara hyacintová, či najväčší a najťažší papagáj kakapo sovovitý.

Papagáje kakadu sa živia semenami, orechmi, mnoho ich druhov sa živí hmyzom a larvami, ktoré vyhryzávajú spod kôry tropických stromov. Potravu si kakadu hľadajú nielen v korunách stromov, ale aj na zemi. Žalúdok majú veľmi svalnatý s hrubými stenami.

Kakadu sa nekúpu vo vode, počas dažďa lietajú, alebo sa zavesia dolu hlavou a nechajú sa dažďom premočiť, veľmi radi si čistia perie lietaním medzi mokrým lístím v korunách stromov.

Zo všetkých papagájov sa dožívajú kakadu najdlhšieho veku, kakadu zlatochochlý sa dožíva až 119 rokov. Papagáje kakadu sú spoločenské vtáky, ktoré vo voľnej prírode žijú v kŕdľoch, ktoré opúšťajú iba v dobe hniezdenia.

Systematika


V starších systémoch, v ktorých je tento taxón klasifikovaný ako čeľaď kakaduovité, sa možno stretnúť s delením na podčeľade:

  • korelorodé/korely (Nymphicinae) - len rod korela
  • kakaduorodé/kakadu (v užšom zmysle) (Cacatuinae (sensu stricto)) - všetky ostatné rody

Galéria

Iné projekty

Externé odkazy