Rovnosť (politika a právo): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Otm (diskusia | príspevky)
d preklepy
Peterek (diskusia | príspevky)
d wikilinky
 
Riadok 9: Riadok 9:
**[[rovnosť v materiálnom postavení]]
**[[rovnosť v materiálnom postavení]]


Právna rovnosť je obsiahnutá v Deklarácii ľudských práv, zatiaľ čo skutočná rovnosť je utopická a nebezpečná, lebo by viedla k spoločnosti zameniteľných jednotlivcov a každý pokus o ňu nevyhnutne vedie k obmedzeniu slobody. Preto sa dnes hľadá taká spoločenská rovnosť, ktorá prosto uznáva ako princíp, že výhody sa ľuďom majú dávať úmerne k ich zásluhám a práci. Rovnosť je jedna zo základných [[spoločenská hodnota|spoločenských hodnôt]].
Právna rovnosť je obsiahnutá v [[Deklarácia ľudských práv|Deklarácii ľudských práv]], zatiaľ čo skutočná rovnosť je utopická a nebezpečná, lebo by viedla k spoločnosti zameniteľných jednotlivcov a každý pokus o ňu nevyhnutne vedie k obmedzeniu slobody. Preto sa dnes hľadá taká spoločenská rovnosť, ktorá prosto uznáva ako princíp, že výhody sa ľuďom majú dávať úmerne k ich zásluhám a práci. Rovnosť je jedna zo základných [[spoločenská hodnota|spoločenských hodnôt]].


[[Kategória:Právo]]
[[Kategória:Právo]]

Aktuálna revízia z 16:10, 7. jún 2008

Rovnosť má v politike a práve niekoľko významov.

Možno rozlišovať medzi rovnosťou:

Právna rovnosť je obsiahnutá v Deklarácii ľudských práv, zatiaľ čo skutočná rovnosť je utopická a nebezpečná, lebo by viedla k spoločnosti zameniteľných jednotlivcov a každý pokus o ňu nevyhnutne vedie k obmedzeniu slobody. Preto sa dnes hľadá taká spoločenská rovnosť, ktorá prosto uznáva ako princíp, že výhody sa ľuďom majú dávať úmerne k ich zásluhám a práci. Rovnosť je jedna zo základných spoločenských hodnôt.