Spišská Nová Ves: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 358: Riadok 358:
== Hospodárstvo a infraštruktúra ==
== Hospodárstvo a infraštruktúra ==
=== Doprava ===
=== Doprava ===
Dopravné spojenie do Spišskej Novej Vsi je možné autobusovými prímestskými i diaľkovými linkami zo smeru Rožňava, Levoča, Košice, Poprad. Cez Spišskú Novú Ves vedie hlavná železničná trať číslo 180 Košice - Žilina - Bratislava. Doprava v meste je riešená mestskou hromadnou dopravou (MHD) a to 19-timi linkami, ktoré zabezpečujú spojenie v rámci mesta, do okolitých mestských častí, do dediny Smižany (3km od SNV) a do priemyselného závodu EMBRACO. Zo Spišskej Novej Vsi smerujú pri mestské autobusové spoje do stredísk Slovenského raja (Čingov a Podlesok). Dopravu v meste a na prímestských linkách zabezpečuje spoločnosť EUROBUS [http://eurobus.sk].
Dopravné spojenie do Spišskej Novej Vsi je možné autobusovými prímestskými i diaľkovými linkami zo smeru Rožňava, Levoča, Košice, Poprad. Cez Spišskú Novú Ves vedie hlavná železničná trať číslo 180 Košice - Žilina - Bratislava. Doprava v meste je riešená mestskou hromadnou dopravou (MHD) a to 19-timi linkami, ktoré zabezpečujú spojenie v rámci mesta, do okolitých mestských častí, do dediny Smižany (3km od SNV) a do priemyselného závodu EMBRACO. '''Cestovné na MHD je''' : Dospelý ČK: 11,00 u vodiča 14,00, zľavnený ČK 5,00 SK u vodiča 7,00 Sk , Nad 70.rokov a deti do 6.r. ČK 2,00 Sk u vodiča 4,00 Sk Zo Spišskej Novej Vsi smerujú pri mestské autobusové spoje do stredísk Slovenského raja (Čingov a Podlesok). Dopravu v meste a na prímestských linkách zabezpečuje spoločnosť EUROBUS [http://eurobus.sk].


=== Dôležité firmy ===
=== Dôležité firmy ===

Verzia z 18:48, 16. jún 2008

Šablóna:Infobox Slovenské mesto Spišská Nová Ves (maď. Igló, nem. Zipser Neuendorf, Zipser Neudorf, Neuendorf, Neudorf) je mesto ležiace v Košickom kraji.

Polohopis

Susedné obce

Harichovce, Hnilčík, Iliašovce, Lieskovany, Markušovce, Mlynky, Odorín, Smižany, Teplička, Letanovce

Časti mesta

  • Mestská časť: Novoveská Huta, Pod Tepličkou, Ferčekovce
  • Sídliská: Mier, Tarča, Východ, Západ
  • Ostatné časti: Ferčekovce
  • Osady: Hájik, Pod skalou, Potok, Predná Huta, Vilčurňa

Ulice

Kompletný zoznam ulíc mesta.

Vodné toky

Vodné plochy

40 km juhozápadne je vodná nádrž Palcmanská Maša.

História

Radnica a kostol Nanebovzatia Panny Márie z 13. storočia

V priebehu 10. storočia sa štruktúra slovenského osídlenia stabilizovala a ustálili sa aj komunikačné ťahy, ktoré neskôr tvorili základ cestnej siete na Spiši.

Archeologické nálezy potvrdzujú, že územie stredného Spiša, na ktorom leží Spišská Nová Ves, bolo už v dobe veľkomoravskej ríše osídlené slovanským obyvateľstvom.

Od zániku Veľkomoravskej ríše až do začiatku 13. storočia, kedy sa objavujú prvé pisomné správy, nie sú o osudoch Spiša žiadne správy. Túto medzeru dopĺňa jedine komplexný archeologický výskum.

Strašná kataklizma, tatársky vpád, ktorá sa týmto krajom v polovici 13. storočia prehnala, ponechala nažive málo ľudí. Preto panovník sem panovník pozýval hostí - kolonistov, ktorých obdarúval mimoriadnymi výsadami a slobodami. Zrejme návrat obyvateľstva Spiša do svojich pôvodných sídiel a chotárov po uplynutí tatárskeho nebezpečia a usadzovanie nových kolonistov nebolo celkom bez problémov. Preto sem panovník vyslal svojich vyslancov, aby na celom Spiši vymedzili hranice medzi chotármi jednotlivých obcí.

O nemeckých osídlencoch na Spiši je známe, že sa usadzovali v blízkosti starých slovanských osád, do ich chotárnych celkov, kam prenikli za pomoci kráľovských donácii. Je taktiež známe, že lokality spišských Sasov mali už v 50. rokoch 13. storočia rôzne privilégiá, obsahujúce mestotvorné prvky.

Posledné archeologické výskumy ukázali, že starí Slovania žili na území terajšej Spišskej Novej Vsi aj v období Veľkomoravskej ríše. Ich osada sa rozprestierala na území od hospodárskeho dvora Spišstavu až do úrovne parku na námestí. Po páde Veľkej Moravy sa život na tejto lokalite neprerušoval. Obyvatelia sa presídlili na územia medzi Mlynskou ulicou a Redutou. Archeológovia usudzujú, že to bol pravdepodobne historicky známy slovanský Iglov. Osídlenie na tomto uzemí bolo prerušené v polovici 13. storočia pravdepodobne tatárskym vpádom. Po ňom sa sem znovu vrátili pôvodní obyvatelia a obnovili svoje zničené obydlia na starom sídlisku. V druhej polovici 13. storočia sa k nim usadzujú saskí kolonisti a budujú si svoju novú obec, ktorá sa postupne rozrastá do podoby terajšej Spišskej Novej Vsi. O tomto novom územnom celku - novej obci, hovorí listina ostrihomského arcibiskupa Filipa z 29. novembra 1268, v ktorej sa spomína "plebanus de Villa Nova". Je to prvá písomná správa o Spišskej Novej Vsi.

Politika

Mestské zastupiteľstvo

Poslanci Mestského zastupiteľstva (2006 - 2010):

  1. Adnan Akram (* 18.4.1969, OKS)
  2. Ing. Pavol Bečarik (* 23.7.1959, SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS)
  3. Ing. Michal Beharka (* 28.9.1954 , SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS)
  4. RSDr. Juraj Beňa (SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS) predseda mestského výboru č.2, sídl. gen. Svodobodu
  5. Ing. Janka Brziaková (* 25.6.1956 , SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS) predseda mestského výboru č.7, staré mesto - východ
  6. Ing. Marián Bubeník (* 2.4.1956, SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS)
  7. Ing. Stanislav Čurný (SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS) predseda mestského výboru č.1, Novoveská Huta
  8. Mgr. Michal Demečko (* 9.11.1950, SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS) predseda mestského výboru č.4, sídl. Mier
  9. Ing. Vladimír Filinský (* 8.5.1956 , NEKA) predseda mestského výboru č.5 - sídl. Západ
  10. JUDr. Michal Komara, PhD. (NEKA)
  11. Ing. Kvetoslava Kucharovičová (* 1.9.1955, NEKA)
  12. Ing. Jana Kvašňáková (* 7.6.1963, NEKA)
  13. Ing. Ondrej Majerník (* 17.11.1951, SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS) predseda mestského výboru č.3, MČ Ferčekovce
  14. Ing. Karol Mitrík (SDKÚ-DS)
  15. MUDr. Ján Mokriš (* 27.2.1948, SDKÚ-DS)
  16. Jozef Para (* 9.3.1942, SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS)
  17. Mgr. Jolana Prochotská (* 24.6.1945, SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS)
  18. MUDr. Ján Pukluš (* 15.5.1954, SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS) predseda mestského výboru č.6, staré mesto - juh
  19. RNDr. Ladislav Ruttkay (* 12.4.1960, SDKÚ-DS)
  20. PhDr. Miroslav Semeš (SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS) zástupca primátora , predseda mestského výboru č.8, staré mesto - sever
  21. PaedDr. Milan Varga (* 29.4.1944, SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS) predseda mestského výboru č.9 - TELEP

Mestské časti

Staré mesto

Mestskú časť staré mesto tvorí historické centrum mesta a obytné zóny s hranicami pri trhovisko , na hlavnej križovatke pri pamätníku kap. Nálepku , po nábrežie Hornádu a po úroveň žel. trate smer Košice - Žilina. Časť staré mesto má vo svojom jadre hlavné historické pamiatky ako napr. Kostol Nanebovzatia Panny Márie, evanjelický kostol, divadlo/reduta , mestský park ai. Obyvateľstvo tvoria väčšinou starší ľudia nakoľko byty ktoré sa v lokalite nachádzajú boli kedysi prideľované zamestnancom baní, kameňolomov, OSP ai.

Sídlisko Východ

Sídlisko Východ tvorí asi 20 bytoviek postavených asi v rokoch 1970. Sídlisko sa nachádza vo východnej časti mesta. Sídlisko vzhľadom na jeho blízkosť k centru je pomerne lukratívna časť. Na tomto sídlisku sa nachádza aj trhovisko a obchodné centrum s potravinami a iným tovarom. V tesnej blízkosti sídliska sa nachádza aj cirkevná ZŠ sv. Cyrila a Metóda, SPŠ Markušovská cesta 2, a SOU Stavebné. Na tomto sídlisku sa nachádza aj konečná stanica liniek smerujúcich na sídlisko Mier, Západ do obce Smižany ai.

Sídlisko za Hornádom

Sídlisko sa nachádza v južnej časti mesta na pobreží Hornádu pri hoteli mestskej plavárni. Sídlisko tvorí súvislý pás bytoviek z 80 rokov ktoré sa ťahajú od mestskej plavárne až po ČS Shell. Sídlisko je vybavené predajnou potravín, plavárňou, reštauráciou Preveza ai. V danej lokalite sa nachádza ZŠ Ing. Kožucha, Združená škola Poľnohospodárska a Materská škola. Sídlisko je od centra mesta vzdialené asi 10 minút peši.

Sídlisko Mier

Sídlisko Mier je najväčšie sídlisko v Spišskej Novej Vsi. Tvoria ho stovky bytov a pre svoju pomerne blízku vzdialenosť k centru patrí medzi celkom obľúbené sídliska. Jeho poloha je v západo-južnej časti mesta od pobrežia Hornádu až po okraj letiska. Obyvatelia sídliska majú k dispozícii Nákupné stredisko CBA, OC Kaufland, vlastné zdravotnícke zariadenie, kino MHD, zábavné podniky, reštauráciu,neďeľné katolícke bohoslužby sa konajú v kine o 8,00 ; 9,15 a 10,30. Sídlisko sa nachádza od mesta v rozmedzí od 10 - 30 minút v závislosti od lokality.

Sídlisko Západ,

Sídlisko Západ sa nachádza západne od mesta. Tvorí hranicu medzi Spišskou Novou Vsou a obcou Smižany. Sídlisko tvoria desiatky bytoviek. Patrí medzi menej lukratívne časti mesta. Sídlisko má vlastnú ZŠ Hutnícku ako i materskú školu, nákupné stredisko, zdravotnícke stredisko, MHD, katolícky kostol atď. Cesta peši trvá asi 40 minút MHD 8 - 10 min a MHD 4 - 20 minút.

MČ Blaumont

Táto mestská časť patrí medzi najlukratívnejšie časti mesta a zároveň najdrahšie. Nachádza sa neďaleko hlavnej cesta do Levoče na kopci nazývanom Blaumont. Obytnú zónu tvoria vily a rodinné domy s bohatou vrstvou obyvateľstva. Obytná štvrť sa začala vystavovať po roku 2000 a tvorí ju asi 20 domov. Táto štvrť však nemá žiadne nákupné strediska ani školské zariadenia preto je závislá od centra mesta ale naopak je najbližšie k miestnej nemocnici. Vzdialená od mesta je asi 1 km a cesta pešo do centra trvá asi 15 minút. Dostať sa do tejto lokality je možné aj MHD 1 na zastávku SPŠD.

Sídlisko Tarča

Sídlisko sa nachádza južne od centra mesta. Jeho výstavba prebiehala v 70 rokoch. Tvoria ho stovky bytov a zaraďuje sa medzi najväčšie časti mesta. Sídlisko má vlastné nákupné stredisko, množstvo obchodu s potravinami, Základnú školu na Lipovej ulici, Základnú školu a Osemročné gymnázium na Javorovej ulici, materskú školu, mestský dom dôchodcov (kde sa v nedeľu konajú katolícke bohoslužby o 9,15 hod)požiarná zbrojnica a za sídliskom sa nachádza obľúbená záhradkárska lokalita Spiš a Lipa.

MČ Ferčekovce

Táto miestna časť je druhou najlukratívnejšou mestskou časťou mesta. Nachádza sa 3 km od Spišskej Novej Vsi. Obytnú zónu tvoria rodinné domy , okály a 4 malé bytovky (5-ta vo výstavbe z ex. materskej školy) Táto miestna časť patrí medzi veľmi tiché a pokojné časti mesta. Cez Ferčekovce prechádza potok Holubnica (Dubnica) ktorý sem priteká z Novoveskej Huty. Vo Ferčekovciach funguje sezónne lyžiarsky vlek s umelým zasnežovaním [[1]] . V MČ funguje dve predajne s potravinami, pohostinstvo pod lyžiarskym vlekom, a v provizórnych priestoroch sa v pondelok, stredu(18,00) a nedeľu (9,15) slúžia katolícke sv. omše. Dopravu do miestnej časti zabezpečuje MHD linky 10, 3 a 7. Cesta peši do mesta trvá 30-40 minút. Vo Ferčekovciach sa tiež nachádza zaujímavá prírodná pamiatka asi 200 ročná lipa ktorá patrí medzi chránené prírodné dedičstvo. Ubytovanie je možné v penzióne pri lyžiarskom vleku viď odkaz vyššie alebo v penzióne NEMO [[2]]

Obyvateľstvo

Vývoj obyvateľstva od roku 1880

Rok sčítania Počet obyvateľov Počet domov
1880 7 913 822
1890 7 769 844
1900 9 301 1 016
1910 10 525 1 132
1921 10 955 1 150
1930 12 258 1 481
1950 12 248 1 629
1961 16 878 1 931
1970 22 345 1 987
1980 21 917 2 164
1991 39 218 2 393
2001 39 193 2 503

Zloženie obyvateľstva podľa náboženského vyznania (2001)

Počet obyvateľov %
Rímskokatolícka cirkev 27 359 69,8
Gréckokatolícka cirkev 1 196 3,1
Pravoslávna cirkev 156 0,4
Evanjelická cirkev a. v. 1 214 3,1
Bez vyznania 6 643 16,9
Ostatné a nezistené 2 625 6,7

Zloženie obyvateľstva podľa národnosti (2001)

Počet obyvateľov %
slovenská 36 924 94,2
maďarská 65 0,2
rómska 756 1,9
rusínska 57 0,1
ukrajinská 40 0,1
česká 201 0,5
ostatné a nezistené 1 150 2,9

Partnerské mestá

  • Youngstown, Joinville, L'Aigle, Nitra, Havlíčkův Brod, Kisújszállás, Preveza, Alsfeld, Clausthal-Zellerfeld, Grójec

Kultúra a zaujímavosti

Divadlo

  • Reduta (vo východnej časti námestia)

Múzeá

múzeum v Spišskej Novej Vsi

Hudba

V Spišskej Novej Vsi posobí množstvo kapiel v celej škále žánrov. Na čele stojí punk-reagge formácia Smola a Hrušky, ktorá vznikla v roku 1996 a v posledných rokoch sa stala celoslovensky známa, hlavne koli obrovskému množstvu odohratých koncertov a albumu Na chate z roku 2005. Podobného štýlu je aj kapela Karavana, ktorá sa orientuje viacmenej na ska-reagge. Taktiež má za sebou množstvo odohraných koncertov, komerčnému prezentu sa však vyhýba.

Hlboko je zakorenené aj odvetvie punku, ktoré sa da rozdeliť do troch vetiev - punk/HC reprezentuje už v podstate punková legenda Decis, a taktiež už dlhodobo vytrvalo hrajúca Jakutin. Punk-rock v Spišskej Novej Vsi obstaráva kapela ZoPsaHlava, ktorá vznikla v roku 2000, a bola prvá v meste, ktorá začala reprezentovať tento štýl. Do povedomia sa dostala hlavne albumom Dve nuly a videoklipom V maskách. Nakoniec je to pop-punk, ktorý prezentuje mladá kapela FrutiTutiPinter.

Ďalej tu máme rozne ďalšie žánre, od poprocku až po metal, za všetky sa dajú spomenúť kapely On-Air, Scorbut, či Sakramet. V Spišskej Novej Vsi funguje aj veľká vlna hip-hopu, ktorú odštartovala kapela BDS. Najznámejším v tejto oblasti je určite Mec Vrabec, ktorý je na špici slovenskej scény v tomto štýle hudby. Hudobú produkciu obstaráva štúdio Runner.

Stavby

Pamiatky

Kostol s najvyššou vežou na Slovensku
  • Kostol Nanebovzatia Panny Márie z 13. storočia,
  • Rím-kat kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie z 15. storočia, zo 16. storočia sú kaplnky Najsvätejšej Trojice, sv. Anny a Ružencovej Panny Márie.
  • Provinčný dom,
  • Reduta,
  • Budova radnice,
  • Evanjelický kostol,
  • Budova gymnázia,
  • Slovenský kostol,
  • Meštianske domy a i...

Pomníky

  • Socha kpt. Nálepku - centrálny park (pri evanjelickom kostole)
  • Pamätník generála Milana Rastislava Štefánika - pri Mestskom úrade
  • Pamätník SNP - park medzi Cirkevným Gymnáziom a Divadlom.

Parky

Šport

Pravidelné podujatia

  • Spišské Trhy, Spišské Výstavné Trhy: Júl
  • Remeselnícke trhy: September
  • Vianočné trhy: December

Kulinárske špeciality

Medzi najznámejšie spišské špeciality patria bryndzové pirohy, bryndzové halušky a mnoho iných výborných jedál.

Hospodárstvo a infraštruktúra

Doprava

Dopravné spojenie do Spišskej Novej Vsi je možné autobusovými prímestskými i diaľkovými linkami zo smeru Rožňava, Levoča, Košice, Poprad. Cez Spišskú Novú Ves vedie hlavná železničná trať číslo 180 Košice - Žilina - Bratislava. Doprava v meste je riešená mestskou hromadnou dopravou (MHD) a to 19-timi linkami, ktoré zabezpečujú spojenie v rámci mesta, do okolitých mestských častí, do dediny Smižany (3km od SNV) a do priemyselného závodu EMBRACO. Cestovné na MHD je : Dospelý ČK: 11,00 u vodiča 14,00, zľavnený ČK 5,00 SK u vodiča 7,00 Sk , Nad 70.rokov a deti do 6.r. ČK 2,00 Sk u vodiča 4,00 Sk Zo Spišskej Novej Vsi smerujú pri mestské autobusové spoje do stredísk Slovenského raja (Čingov a Podlesok). Dopravu v meste a na prímestských linkách zabezpečuje spoločnosť EUROBUS [3].

Dôležité firmy

  • NISCON s.r.o. Personálno poradenská spoločnosť [4].
  • MPC a.s. Mlynsko-pekárnsky a cestovinárenský kombinát [5].
  • Embraco Slovakia s.r.o. Výroba kompresorov a kondenzačných jednotiek do chladiacich zariadení [6].

Spolky a cirkvi

Rímskokatolícka cirkev

  • farnosť Nanebovzatia Panny Márie
  • farský úrad: Letná 60
  • duchovný správca: ThLic. Anton Mišek
  • kapláni:

PaeDr. Michal Marlenga, Mgr. Patrik Solár, Mgr. Róbert Neupauer Mgr. Ondrej Švačara

  • Nedeľné sv. omše:
  • Farský kostol: 8,00 ; 9,15 ; 10,30 ; 18,30
  • Malý kostol: 6,00 ; 7,30 ; 9,00

Evanjelická cirkev AV

  • farský úrad - Letná 35; [7]
  • duchovný správca: Mgr. Jaroslav Matys - zborový farár
  • kaplán: Mgr. Peter Klein

Gréckokatolícka cirkev

  • farský úrad - Letná 79; [8]
  • duchovný správca: PaedDr. Jaroslav Štefanko

Pravoslávna cirkev

  • farský úrad: Zimná 74
  • duchovný správca: ThDr. Štefan Pružinský PhD,
  • kontakt: 053/4421125

Školstvo

Základné školy

Gymnáziá a stredné školy

  • Cirkevné gymnázium Štefana Mišíka, Radničné nám. 271/8 [9].
  • SOU - stavebné, Markušovská cesta 4
  • SPŠ - drevárska, Filinského 7, Racionalizáciou školstva sa názov školy zmenil na Združená stredná škola.
  • SPŠ - strojnícka, Hviezdoslavova 6 [10]
  • SPŠ - (bývalá banícka), Markušovská cesta 2 [11]
  • SPoŠ a Obchodná akadémia, Stojan 1
  • Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu, Radničné nám. 1
  • Gymnázium, Javorová 16 [12]
  • Gymnázium, Školská 7 [13].

Detašované pracoviská univerzít

Osobnosti

Čestné občianstvo

  • Steve Bacon, Heriber Meier, Herbert Diestelmann, Dietrich Böhme, Ing. Ján Kukura, Ernesto Heinzelmann, Arlette Bouchaud
    (zdroj: [14])

Cena mesta

Jednotlivci po roku 1989:

  • Štefan Labanc, František Javorský, Prof. Arnold Dezider Tóth, Mgr. Ján Horník, PhDr. Jozef KURUC, Mária Roštárová.

Kolektívne ceny po roku 1989:

  • kolektív basketbalistov a funkcionárov basketbalového klubu AC Lokomotíva Bane Spišská Nová Ves, folklórny súbor ČAČINA, kolektív pracovníkov Domu CHARITAS, Spišské divadlo

CENA MESTA za rok 2007

  • Mgr. Michal Mucha - za výrazné zlepšenie podmienok pre v rámci pôsobenia na pozícii riaditeľa stredných škôl v meste Spišská Nová Ves.

CENA PRIMÁTORA za rok 2007

  • Ing. Sergej Kozlík, Ing. Viliam Mjartán - za významnú pomoc pri etablovaní spoločnosti Embraco Slovakia v meste.
  • Vdp. ThLic. Anton Mišek - dekan Rím.kat. cirkvi v meste. - za rozvoj duchovného života v meste a pri príležitosti 25. výročia jeho kňazskej vysviacky.
  • PaeDr. Jozef Joppa - za úspešné budovanie Galérie umelcov Spiša.
  • Mgr. Igor Kováč - za dlhoročnú reprezentáciu mesta v oblasti športu.
  • Divadelný súbor Hviezdoslav - pri príležitosti 75. výročia založenia.
  • Folklórny súbor "Čačina" - pri príležitosti 35. výročia založenia. [15]

Zdroj: www.mestosnv.sk/sk/index.php?k_id=10009&dd_id=24

Významné osobnosti

Médiá (foto, audio, dokumenty)

Iné projekty

Externé odkazy