Červená hviezda: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
Ev (diskusia | príspevky)
d interwiki: + hr:Crvena zvijezda
Riadok 70: Riadok 70:
[[fr:Étoile rouge (symbole)]]
[[fr:Étoile rouge (symbole)]]
[[he:הכוכב האדום]]
[[he:הכוכב האדום]]
[[hr:Crvena zvijezda]]
[[hu:Vörös csillag]]
[[hu:Vörös csillag]]
[[it:Stella rossa]]
[[it:Stella rossa]]

Verzia z 21:24, 22. jún 2008

Pre astronomický význam pozri Hertzsprungov-Russellov diagram.
Červená hviezda

Červená päťcípa hviezda je symbolom komunizmu rovnako ak aj všeobecne socializmu. Najčastejšie reprezentuje päť prstov ruky robotníka, alebo päť kontinentov. Červená farba reprezentuje krv preliatu v boji a tiež to, že všetci ľudia majú rovnakú farbu krvi bez ohľadu na rasu, pohlavie či spoločenské postavenie.

Okrem komunizmu má červená hviezda aj iné symbolické významy.

História

Červená hviezda je symbolom samotnej revolúcie už od 18. storočia, kedy bola použitá počas Veľkej francúzskej revolúcie.

K jej významnejšiemu použitiu došlo poprvý krát počas Občianskej vojny v Rusku. Bola použitá na odlíšenie vojakov moskovskej posásky od ruských vojakov prichádzajúcich z nemeckého a rakúskeho frontu v závere prvej svetovej vojny.

Použitie

Vlajka Sovietskeho zväzu

Červená hviezda sa nachádzala v štátnych znakoch a na vlajkách zaniknutých krajín Sovietsky zväz a Juhoslávia a v súčasnosti sa stále nachádza v štátnom znaku aj na štátnej vlajke Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Okrem toho sa nachádza aj na vlajkách a v štátnych znakoch niektorých štátov (vlajka Džibutska a Zimbabwe a znak Mozambiku), ktoré niesu socialistické.

logo RAF

Nachádza sa aj v znakoch organizácii Frakcia Červenej armády, Zapatova armáda národného oslobodenia (EZLN). Symbol je často používaný hudobnou skupinou Rage Against the Machine, kôli ich sympatii s EZLN.

V roku 1930 bol v Sovietskom zväze zavedený Rad Červenej hviezdy ako ocenenie osobností Červenej armády, sovietskeho námorníctva, pohraničných a vnútorných vojsk, pracovníkov orgánov Výboru štátnej bezpečnosti ZSSR a tiež vojenským jednotkám, vojenským lodiam, zjednoteniam, podnikom, inštitúciam, organizáciam za významné zásluhy vo veci obrany ZSSR.

Červená hviezda je tradičným symoblom výrobcu piva Heineken. Nemá však nič spoločné s červenou hviezdou ako symbolom komunizmu.

Červená hviezda sa nachádza tiež na čele známej komixovej hrdinky Oktobriany.

Legalita

Po rozpade východného bloku vznikli v niektorých krajinách snahy o zákaz používania červenej hviezdy ale i kosáka a kladiva. Niektoré štáty však majú aj v súčasnosti červenú hviezdu, kosák a kladivo v štátnom znaku.

V roku 2006 bol v českom parlamente podaný návrh na zákaz používania červenej hviezdy, ktorý poslanci zamietli. Naproti tomu v Poľsku a Maďarsku poslanci takéto zákony prijali už v polovici devädesiatych rokov 20. storočia. Podobný návrh zákona bol v českom parlamente opäť podaný v roku 2007.

Červená hviezda v logu piva Heineken

V roku 2005 zažalovalo v Maďarsku burzové združenie obhajujúce záujmy malých akcionárov pivovar Heineken za používanie červenej hviezdy vo svojom znaku. Nižšie obvodné súdy žalobu zamietli s odôvodnením, že hviezda v logu pivovrau nemá nič spoločné s komunistickou ideológiou.

Pozri aj

Externé odkazy

Galéria