Fénix (vták): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d robot Pridal: bs:Feniks
BOTarate (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ca:Fènix (ocell)
Riadok 24: Riadok 24:
[[bg:Феникс]]
[[bg:Феникс]]
[[bs:Feniks]]
[[bs:Feniks]]
[[ca:Fènix (ocell)]]
[[chr:ᏧᎴᎯᏌᏅᎯ]]
[[chr:ᏧᎴᎯᏌᏅᎯ]]
[[cs:Fénix]]
[[cs:Fénix]]

Verzia z 13:15, 30. jún 2008

Vták Fénix.

Fénix je mýtický vták gréckej mytológie.

Podľa Herodota tento tvor nepotrebuje žiadnu potravu, ale žije iba zo vzduchu a rannej vlahy. Jeho domov leží na východe, v zemi podobnej raji, kde si stavia hniezdo. V každej dobe žije na svete práve jeden Fénix. Jeho perie má zlatisto-červenú farbu, ale po čase stráca svoj lesk ako Fénix stárne. Keď uplynie 540 rokov (alebo podľa iných zdrojov 1461 rokov), Fénix si postaví z vonných korení hranicu na najvyššom strome a tú vychádzajúce slnko zapáli. Starý Fénix na hranici zhorí, ale za tri dni z popola vylezie červík, ktorý sa premení cez noc na nového krásneho vtáka. Mladý Fénix vyrobí zo zbytku popola vajce, ktoré odnesie na oltár chrámu v egyptskom One.

Etymológia gréckeho pomenovania Phoenix je spojená s troma významami - červenou farbou, Feníciou (Grékmi nazývanou Červená zem) a ďatlovým stromom. Herodotos však našiel predobraz pre svojho Fénixa pravdepodobne v egyptskom slnečnom vtákovi Bennu, o ktorom sa dozvedel od egyptských kňazov v meste On (Helipolis).

Fénix ako symbol

Vták Fénix bol súčasťou vlajky počas bojov za oslobodenie Grécka proti Osmanom (Turecko) v rokoch 1828-1832, ako symbol znovuzrodenia Grécka.

Pozri aj

Iné projekty