Hana Hegerová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robzle (diskusia | príspevky)
d Posledné úpravy používateľa 91.127.177.103 (diskusia) vrátené; bola obnovená posledná úprava Wizzard
d kategória
Riadok 31: Riadok 31:
* ''[[Můj dík (H. H. zpívá písně Pavla Kopty)]]'' (2006)
* ''[[Můj dík (H. H. zpívá písně Pavla Kopty)]]'' (2006)


[[Kategória:Narodenia v 1931|Hegerová, Hana]]
{{DEFAULTSORT:Hegerová, Hana}}
[[Kategória:Slovenské speváčky|Hegerová, Hana]]
[[Kategória:Narodenia v 1931]]
[[Kategória:Šansón|Hegerová, Hana]]
[[Kategória:Slovenské speváčky]]
[[Kategória:Slovenskí herci|Hegerová, Hana]]
[[Kategória:Šansón]]
[[Kategória:Slovenskí šansoniéri|Hegerová, Hana]]
[[Kategória:Slovenskí herci]]
[[Kategória:Slovenskí šansoniéri]]
[[Kategória:Osobnosti z Bratislavy]]


[[cs:Hana Hegerová]]
[[cs:Hana Hegerová]]

Verzia z 13:28, 6. júl 2008

Hana Hegerová, vlastným menom Carmen Farkašová (* 20. október 1931, Bratislava), je slovenská speváčka-šansonierka a herečka.

Životopis

Po ukončení strednej školy (gymnázium v Komárne) pracovala ako úradníčka. Po absolvovaní konzervatória v Bratislave (dramatický odbor) začala pôsobiť v Divadle Petra Jilemnického v Žiline, kde zotrvala v činoherných rolách päť sezón.

Spevácky debutovala roku 1957 v bratislavskej Tatra revui. V rokoch 1958-1961 účinkovala v divadle Rokoko v Prahe. Najmä ako divadelná a filmová herečka využívala šansón od domácich autorov aj od zahraničných ako Edith Piaf, Jacquesa Brela a ďalších. Jej dramatická interpretácia piesní zaujala publikum aj kritiku.

V rokoch 1961 - 1966 pôsobila v pražskom divadle Semafor. V roku 1965 mala s Miroslavom Horníčkom recitál H & H´65. Po skončení angažmánu v divadle sa venovala sólovým koncertom najmä v zahraničí (Belgicko, SRN, Švajčiarsko).

V rokoch 1967 - 1969 bola na stáži v parížskej Olympii. V nasledujúcich rokoch mala koncerty napríklad v Argentíne, Kanade, Poľsku i Sovietskom zväze. V súčasnosti je ako pozoruhodná stálica šansónu uznávaná hlavne v nemecky hovoriacich krajinách, kde často koncertuje.

V 80. rokoch strávila pol roka vo väzení za to, že nevrátila peniaze (približne milión Kčs), ktoré sa objavili na jej účte a v skutočnosti patrili Karlovi Gottovi. Dodnes sa polemizuje, či išlo o omyl zo strany agentúry alebo provokáciu Štb (nakoľko Hegerová patrila medzi kritikov komunistického režimu). Samotný Gott sa situáciu snažil urovnať bez súdneho procesu, čo sa však nepodarilo.

Albumy