Výtlak: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Zaerp (diskusia | príspevky)
len uryvok
 
upravené podľa cs.wiki, pridané interwiki a kategórie
Riadok 1: Riadok 1:
[[Obrázok:Submerged-and-Displacing.png|right]]
'''Výtlak''' je údaj charakterizujúci veľkosť najmä vojnových lodí. Predstavuje hmostnosť lode v tonách rovnajúcu sa hmotnosti morskej vody, ktorú loď vytlačí.
'''Výtlak''' je v [[Mechanika tekutín|mechanike kvapalín]] údaj charakterizujúci veľkosť vytlačenia tekutiny telesom, ktoré do nej bolo ponorené.

Teleso, ktoré je celkom ponorené do tekutiny, vytlačí vždy množstvo tekutiny rovnajúce sa jej [[objem]]u. Podľa [[Archimedov zákon|Archimedovho zákona]] je ponorené teleso nadľahčované [[sila|silou]], ktorá má rovnakú veľkosť ako [[tiaž]] vytlačenej kapaliny.

Výtlak se často používa ako merítko veľkosti [[loď|lodí]]. Výtlak lodi je definovaný ako [[hmotnosť]] loďou vytlačenej vody, keď normálne pláva po hladine. Týmto spôsobom sa udáva predovšetkým veľkosť vojnových lodí, pre osobné a nákladné lode sa používa skôr [[tonáž]].

{{Fyzikálny výhonok}}

[[Kategória:Mechanika tekutín]]
[[Kategória:Vodná doprava]]

[[cs:Výtlak]]
[[da:Deplacement]]
[[en:Displacement (fluid)]]
[[el:Εκτόπισμα]]
[[he:הדחק]]
[[nl:Deplacement]]
[[ja:排水量]]
[[no:Deplasement]]
[[nn:Deplasement]]
[[pl:Wyporność ciał]]
[[sv:Deplacement]]

Verzia z 12:09, 9. júl 2008

Výtlak je v mechanike kvapalín údaj charakterizujúci veľkosť vytlačenia tekutiny telesom, ktoré do nej bolo ponorené.

Teleso, ktoré je celkom ponorené do tekutiny, vytlačí vždy množstvo tekutiny rovnajúce sa jej objemu. Podľa Archimedovho zákona je ponorené teleso nadľahčované silou, ktorá má rovnakú veľkosť ako tiaž vytlačenej kapaliny.

Výtlak se často používa ako merítko veľkosti lodí. Výtlak lodi je definovaný ako hmotnosť loďou vytlačenej vody, keď normálne pláva po hladine. Týmto spôsobom sa udáva predovšetkým veľkosť vojnových lodí, pre osobné a nákladné lode sa používa skôr tonáž.