Polícia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: zh-yue:警員
Wacker (diskusia | príspevky)
d gramatika
Riadok 5: Riadok 5:
[[Obrázok:Unmarked_policecar_slovakia_passat_b5_3.jpg|thumb|right|VW Passat ako mobilný radar na diaľnici D2]]
[[Obrázok:Unmarked_policecar_slovakia_passat_b5_3.jpg|thumb|right|VW Passat ako mobilný radar na diaľnici D2]]
[[Obrázok:NYPD car Bratislava.jpg|right|thumb|Newyorské policajné auto v Bratislave]]
[[Obrázok:NYPD car Bratislava.jpg|right|thumb|Newyorské policajné auto v Bratislave]]
[[Obrázok:Policia stopy.jpg|right|thumb|policajné vyšetrovanie autnehody (výfuk)]]
[[Obrázok:Policia stopy.jpg|right|thumb|policajné vyšetrovanie autonehody (výfuk)]]


'''Polícia''' (z gréckého ''polis'' = mesto) je ozbrojená zložka štátu, určená hlavne na udržiavanie vnútorného poriadku štátu (na rozdiel od [[Armáda|armády]], ktorá chráni pred vonkajším nepriateľom), k ochrane práv, majetku a bezpečnosti občanov a ku stíhániu páchateľov trestnej činnosti. V nedemokratických štátoch býva zneužívaná k potlačovaniu a kriminalizovaniu politických odporcov vládnucej moci. Polície rôzných štátov spolupracujú pri stíhaní nebezpečných kriminálnych živlov, operujúcich na území viacerých štátov.
'''Polícia''' (z gréckeho ''polis'' = mesto) je ozbrojená zložka štátu, určená hlavne na udržiavanie vnútorného poriadku štátu (na rozdiel od [[Armáda|armády]], ktorá chráni pred vonkajším nepriateľom), k ochrane práv, majetku a bezpečnosti občanov a ku stíhaniu páchateľov trestnej činnosti. V nedemokratických štátoch býva zneužívaná k potlačovaniu a kriminalizovaniu politických odporcov vládnucej moci. Polície rôznych štátov spolupracujú pri stíhaní nebezpečných kriminálnych živlov, operujúcich na území viacerých štátov.


== Druhy polície ==
== Druhy polície ==
=== Štátna polícia ===
=== Štátna polícia ===
'''Policajný zbor''' je ozbrojený bezpečnostný zbor, ktorý plní úlohy vo veciach vnútorného poriadku, bezpečnosti, boja proti zločinnosti vrátane jej organizovaných foriem a medzinárodných foriem a úlohy, ktoré pre Policajný zbor vyplývajú z medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky. Činnosť Policajného zboru kontroluje [[Národná rada Slovenskej republiky]] a [[vláda]]. Policajný zbor sa vo svojej činnosti riadi [[Ústava|Ústavou]], [[Ústanvý zákon|ústavnými zákonmi]], [[zákon]]mi a ostatnými všeobecne záväznými [[Právny predpis|právnymi predpismi]] a [[Medzinárodná zmluva|medzinárodnými zmluvami]], ktorými je Slovenská republika viazaná.(Zákon NR SR č. 171 zo 6.júla 1993 o Policajnom zbore)
'''Policajný zbor''' je ozbrojený bezpečnostný zbor, ktorý plní úlohy vo veciach vnútorného poriadku, bezpečnosti, boja proti zločinnosti vrátane jej organizovaných foriem a medzinárodných foriem a úlohy, ktoré pre Policajný zbor vyplývajú z medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky. Činnosť Policajného zboru kontroluje [[Národná rada Slovenskej republiky]] a [[vláda]]. Policajný zbor sa vo svojej činnosti riadi [[Ústava|Ústavou]], [[Ústavný zákon|ústavnými zákonmi]], [[zákon]]mi a ostatnými všeobecne záväznými [[Právny predpis|právnymi predpismi]] a [[Medzinárodná zmluva|medzinárodnými zmluvami]], ktorými je Slovenská republika viazaná.(Zákon NR SR č. 171 zo 6.júla 1993 o Policajnom zbore)


=== Mestská alebo obecná polícia ===
=== Mestská alebo obecná polícia ===
Oproti štátnej polícii má obmedzenejšie právomoci. Jednou z hlavných úloh mestskej polície je zabezpečiť a kontrolovať dodržiavanie verejného poriadku, ochrana životného prostredia a plnenie úloh vyplývajúcich zo všeobecne záväzných nariadení mesta, z uznesení mestského zastupiteľstva a z rozhodnutí [[primátor]]a mesta. K úlohám mestskej polície patrí aj ochrana majetku mesta majetku občanov ako aj iného majetku v meste pred poškodením, zničením, stratou, alebo pred zneužitím i s využitím ústrední zabezpečujúcich signalizáciu a iných zabezpečovacích systémov (pulty centrálnej ochrany). Každá mestská polícia má iné telefónne číslo. Aj keď má Mestská polícia v názve slovo Polícia, nieje to z právneho hľadiska skutočná polícia so všetkými jej právomocami a štatútom ktorý je udelený iným bezpečnostným zložkám. Mestskí policajti nezískali a ani zo zákona nemôžu získať štatút POLICAJT. Sú to len zamestnanci Mestského úradu ktorí sú určení na výkon už vyššie spomínaných verejných činností. Z toho dôvodu sa na nich nevzťahuje a ani ich nechráni zákon o policajnom zbore č. 171/1993 Z.z. NRSR. Tam patrí štátna polícia, príslušníci zboru väzenskej a justičnej stráže, železničná polícia, príslušníci SIS. Ďalší rozdiel je v tom, že na rozdiel od vyhľadávania a sankcionovania páchateľov priestupkov a trestných činov podľa trestného zákona na ktorom má hlavnú úlohu štátna polícia, mestká polícia postihuje len niektoré druhy priestupkov a porušenie všeobecno právnych nariadení určeného mesta.
Oproti štátnej polícii má obmedzenejšie právomoci. Jednou z hlavných úloh mestskej polície je zabezpečiť a kontrolovať dodržiavanie verejného poriadku, ochrana životného prostredia a plnenie úloh vyplývajúcich zo všeobecne záväzných nariadení mesta, z uznesení mestského zastupiteľstva a z rozhodnutí [[primátor]]a mesta. K úlohám mestskej polície patrí aj ochrana majetku mesta majetku občanov ako aj iného majetku v meste pred poškodením, zničením, stratou, alebo pred zneužitím i s využitím ústrední zabezpečujúcich signalizáciu a iných zabezpečovacích systémov (pulty centrálnej ochrany). Každá mestská polícia má iné telefónne číslo. Aj keď má Mestská polícia v názve slovo Polícia, nieje to z právneho hľadiska skutočná polícia so všetkými jej právomocami a štatútom ktorý je udelený iným bezpečnostným zložkám. Mestskí policajti nezískali a ani zo zákona nemôžu získať štatút POLICAJT. Sú to len zamestnanci Mestského úradu ktorí sú určení na výkon už vyššie spomínaných verejných činností. Z toho dôvodu sa na nich nevzťahuje a ani ich nechráni zákon o policajnom zbore č. 171/1993 Z.z. NRSR. Tam patrí štátna polícia, príslušníci zboru väzenskej a justičnej stráže, železničná polícia, príslušníci SIS. Ďalší rozdiel je v tom, že na rozdiel od vyhľadávania a sankcionovania páchateľov priestupkov a trestných činov podľa trestného zákona na ktorom má hlavnú úlohu štátna polícia, mestská polícia postihuje len niektoré druhy priestupkov a porušenie všeobecno právnych nariadení určeného mesta.


=== Vojenská polícia ===
=== Vojenská polícia ===

Verzia z 15:58, 14. júl 2008

Policajný VW Golf
Auto Štátnej polície SR - Odbor špeciálnej ochrany
VW Passat ako mobilný radar na diaľnici D2
Newyorské policajné auto v Bratislave
Súbor:Policia stopy.jpg
policajné vyšetrovanie autonehody (výfuk)

Polícia (z gréckeho polis = mesto) je ozbrojená zložka štátu, určená hlavne na udržiavanie vnútorného poriadku štátu (na rozdiel od armády, ktorá chráni pred vonkajším nepriateľom), k ochrane práv, majetku a bezpečnosti občanov a ku stíhaniu páchateľov trestnej činnosti. V nedemokratických štátoch býva zneužívaná k potlačovaniu a kriminalizovaniu politických odporcov vládnucej moci. Polície rôznych štátov spolupracujú pri stíhaní nebezpečných kriminálnych živlov, operujúcich na území viacerých štátov.

Druhy polície

Štátna polícia

Policajný zbor je ozbrojený bezpečnostný zbor, ktorý plní úlohy vo veciach vnútorného poriadku, bezpečnosti, boja proti zločinnosti vrátane jej organizovaných foriem a medzinárodných foriem a úlohy, ktoré pre Policajný zbor vyplývajú z medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky. Činnosť Policajného zboru kontroluje Národná rada Slovenskej republiky a vláda. Policajný zbor sa vo svojej činnosti riadi Ústavou, ústavnými zákonmi, zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná.(Zákon NR SR č. 171 zo 6.júla 1993 o Policajnom zbore)

Mestská alebo obecná polícia

Oproti štátnej polícii má obmedzenejšie právomoci. Jednou z hlavných úloh mestskej polície je zabezpečiť a kontrolovať dodržiavanie verejného poriadku, ochrana životného prostredia a plnenie úloh vyplývajúcich zo všeobecne záväzných nariadení mesta, z uznesení mestského zastupiteľstva a z rozhodnutí primátora mesta. K úlohám mestskej polície patrí aj ochrana majetku mesta majetku občanov ako aj iného majetku v meste pred poškodením, zničením, stratou, alebo pred zneužitím i s využitím ústrední zabezpečujúcich signalizáciu a iných zabezpečovacích systémov (pulty centrálnej ochrany). Každá mestská polícia má iné telefónne číslo. Aj keď má Mestská polícia v názve slovo Polícia, nieje to z právneho hľadiska skutočná polícia so všetkými jej právomocami a štatútom ktorý je udelený iným bezpečnostným zložkám. Mestskí policajti nezískali a ani zo zákona nemôžu získať štatút POLICAJT. Sú to len zamestnanci Mestského úradu ktorí sú určení na výkon už vyššie spomínaných verejných činností. Z toho dôvodu sa na nich nevzťahuje a ani ich nechráni zákon o policajnom zbore č. 171/1993 Z.z. NRSR. Tam patrí štátna polícia, príslušníci zboru väzenskej a justičnej stráže, železničná polícia, príslušníci SIS. Ďalší rozdiel je v tom, že na rozdiel od vyhľadávania a sankcionovania páchateľov priestupkov a trestných činov podľa trestného zákona na ktorom má hlavnú úlohu štátna polícia, mestská polícia postihuje len niektoré druhy priestupkov a porušenie všeobecno právnych nariadení určeného mesta.

Vojenská polícia

Vojenská polícia sa podieľa na zabezpečovaní disciplíny a poriadku vo vojenských objektoch, priestoroch a na miestach, kde prebiehajú vojenské operácie alebo vojenské akcie; podieľa sa na zabezpečovaní disciplíny a poriadku vojakmi na verejnosti; odhaľuje trestné činy a zisťuje ich páchateľov a robí opatrenia na predchádzanie trestnej činnosti; koná o trestných činoch podľa osobitného predpisu, odhaľuje priestupky, zisťuje ich páchateľov a priestupky objasňuje; pátra po vojakoch a po vojenskom materiáli, ako aj po ostatnom majetku štátu v správe alebo užívaní ministerstva; podieľa sa na ochrane zbraní, streliva, výbušnín a vojenského materiálu, ako aj ostatného majetku štátu v správe alebo užívaní ministerstva a materiálu dôležitého pre obranu; podieľa sa na ochrane utajovaných skutočností; dohliada na bezpečnosť prevádzky a premávky vojenských motorových a ich prípojných vozidiel a premávky motorových a nemotorových vozidiel; riadi premávku vojenských vozidiel, motorových a nemotorových vozidiel na pozemných komunikáciách; vykonáva dohľad nad výcvikom a zdokonaľovaním odbornej spôsobilosti vodičov vojenských vozidiel; vedie evidenciu vojenských vozidiel a schvaľuje ich technickú spôsobilosť podľa osobitného predpisu, ktorý určí minister; vedie evidenciu a štatistiky potrebné na plnenie svojich úloh; zabezpečuje osobnú bezpečnosť ministra; zabezpečuje osobnú bezpečnosť určených osôb, ktorých okruh určí minister; plní úlohy, ktoré stanoví minister v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu; plní úlohy podľa § 4 ods. 4 zákona č. 321/2002 Z. z. o ozbrojených silách Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a ktoré stanoví minister.

Pôsobnosť Vojenskej polície sa vzťahuje na

  • vojakov a zamestnancov ministerstva pri plnení služobných úloh, ktoré stanoví minister
  • osoby, ktoré sa nachádzajú vo vojenských objektoch, priestoroch a na miestach, kde prebiehajú vojenské operácie alebo vojenské akcie
  • osoby, ktoré páchajú trestnú činnosť alebo priestupky spolu s vojakmi alebo proti majetku štátu, ktorý spravuje alebo užíva ministerstvo, vo vojenských objektoch, priestoroch a na miestach, kde prebiehajú vojenské operácie alebo vojenské akcie.

Železničná polícia

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Polícia

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.