Entomológia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d robot Pridal: bs:Entomologija
VolkovBot (diskusia | príspevky)
Riadok 64: Riadok 64:
[[ms:Entomologi]]
[[ms:Entomologi]]
[[mt:Entomoloġija]]
[[mt:Entomoloġija]]
[[my:ကိမိလဗေဒ]]
[[nl:Entomologie]]
[[nl:Entomologie]]
[[nn:Entomologi]]
[[nn:Entomologi]]

Verzia z 08:15, 19. júl 2008

Entomológia (z gr. en-tomon = vrezaný, vrezaná vec + logos = reč, slovo, rozum, filozofická náuka… ) je vedný odbor zoológie, ktorý sa zaoberá štúdiom hmyzu.

Prvým človekom v histórii ľudskej spoločnosti, ktorý sa zaoberal entomológiou bol v štvrtom storočí pred našim letopočtom Aristoteles (384 pred Kr. – 322 pred Kr.). Tento staroveký grécky vedec a filozof dal základ vzniku zoológie, t.j. vede, ktorá sa zaoberá výskumom živočíchov a zahŕňa v rámci svojho výskumu i obrovskú skupinu malých živočíchov – hmyz. Práve Aristoteles má hlavný podiel na založení a definovaní vedného úseku zoológie, ako vede o hmyze, tzv. entomológie. Aj názov tejto vedy – entomológia (z gréckeho εντομος) pochádza od Aristotela, lebo entomon znamená po grécky hmyz a logos je veda.

Entomológia na Slovensku

Slovenskí entomológovia

Pre slovenskú entomológiu ako vedu malo v minulosti význam viacero osobností, bez aktivít, práce a snahy ktorých by sa nikdy nebola naša entomologická veda rozvinula do tej úrovne, ako je dnes. Vzhľadom na skutočnosť, že náš štát sa vyvíjal spočiatku v rámci Rakúsko – Uhorskej monarchie, potom v rámci prvej Československej republiky a neskôr i Československej socialistickej republiky, všetky tieto skutočnosti mali vplyv na vývoj našej entomológie. Práve pre túto skutočnosť je väčšina entomológov, ktorí mali vplyv na vývoj entomológie na Slovensku v prvopočiatku zvyčajne iného pôvodu, ako slovenského. Jedná sa o entomológov, ktorí boli pôvodom z Rakúska, Uhorska, Čiech, Poľska, Talianska, Nemecka, Anglicka, ale i iných krajín.

Dnes je slovenská entomológia plnohodnotnou vedou, ale na dosiahnutie tohto stupňa jej vývoja bolo potrebné obrovské množstvo práce, ktorú mali v minulosti na starosti jednak profesionálni, ale i amatérski entomológovia. V minulosti sa entomológii venovali spočiatku ľudia z iných profesií a entomológia bola iba ich koníčkom, prípadne sa len okrajovo dotýkala ich profesie: (poľnohospodári, lesníci, veterinári, učitelia prírodovedy a pod.).

Ľudská spoločnosť na území nášho štátu v najstaršej minulosti o hmyze nemala veľa informácií. Najviac preferovanou činnosťou s entomologickým charakterom v tomto období bolo u Slovanov „včelárstvo“. V ďalšom období hmyz skôr vystupuje ako nepriateľ ľudí, lebo ich pripravoval o časť úrody, ktorá sa v tej dobe značne ťažko získavala.

V období stredoveku (5. – 15. storočie) dochádza vplyvom náboženstva a jeho dogiem k celkovej stagnácii rozvoja všetkých prírodných vied a tradujú sa naďalej v celej vede, a teda i v entomológii omyly Aristotela zo staroveku a zastáva a uznáva sa za správne mnoho poloprávd a skreslených, nevedeckých záverov.

Začiatkom 14. storočia sa v Európe začína šíriť nový myšlienkový prúd, ktorý mal svoj pôvod v Taliansku vo Florencii. Bola to renesancia, ktorá znamená „znovuzrodenie“ pôvodných antických myšlienok. Toto obdobie malo význam pre celkové uvoľnenie názorov na štúdium prírodných vied a formujú sa nové, moderné názory, ktoré ovplyvnili mnohých významných entomológov v ich budúcom prírodovednom výskume.

Pozri aj: