Madona v skalách: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
OKBot (diskusia | príspevky)
OKBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: de:Felsgrottenmadonna
Riadok 27: Riadok 27:
[[br:Gwerc'hez ar C'herreg]]
[[br:Gwerc'hez ar C'herreg]]
[[cs:Madona ve skalách]]
[[cs:Madona ve skalách]]
[[de:Felsgrottenmadonna]]
[[en:Virgin of the Rocks]]
[[en:Virgin of the Rocks]]
[[es:La Virgen de las Rocas]]
[[es:La Virgen de las Rocas]]

Verzia z 10:03, 31. júl 2008

Obraz Leonarda da Vinciho – verzia v Národnej galérii v Londýne

Madona v skalách je názov dvoch rôznych obrazov. Sú si veľmi podobné menom, námetom a vypracovaním, ale zároveň obsahujú dôležité odlišnosti. Sú tiež jedným zo základov deja známeho románu Da Vinciho kód. V ďalšom sú rozlíšené podľa miesta, kde sa v súčasnosti nachádzajú:

Múzeum v Louvri, Paríž (namaľovaný 1483-86)

Tento obraz sa vo všeobecnosti pripisuje Leonardovi Da Vincimu vzhľadom na precíznu prácu štetcom, použitie šerosvitu a kontrast medzi svetlom a tmou, ktoré sú tak charakteristické pre mnohé Leonardove práce. Namaľoval ho počas svojho milánskeho pobytu na dvore vojvodu Ludovica Sforzu, kde dostal zákazku od bratstva Nepoškvrneného počatia Panny Márie na oltár v kostole sv. Františka v Miláne. Tento obraz mal tvoriť strednú časť triptychu. Obraz zobrazuje Pannu Máriu v jaskyni s výhľadom na svetlú skalnatú krajinu. Mária objíma pravou rukou dieťa, Jána Krstiteľa, ľavou požehnáva Ježišovi. Ján má zbožne zopnuté ruky a kľačí na kolene pred Ježišom, ktorý mu požehnáva dvoma prstami. Vedľa Ježiša, ktorý ako nemluvňa, sedí na holej zemi, kľačí anjel, ktorý ho ľavou rukou podopiera a pravou ukazuje na Jána. Anjel má smutný výraz tváre s nežným čudným úsmevom. Kompozícia obrazu je pojatá do pyramídy a nie do trojuholníka, čo bolo typické pre vtedajších maliarov. Leonardo bol prvý maliar, ktorý vo svojich obrazoch použil sfumato - zadymenie, jemné odstupňovanie šerosvitu.

Obraz sa však zapáčil Ludovicovi Sforzovi, a tak ho jednoducho zabavil. Od roku 1625 bola Madona v skalách majetkom francúzskych kráľov a dnes sa nachádza parížskom Louvri.

Oficiálna stránka Múzea v Louvri: [1]

Národná galéria, Londýn (namaľovaný 1508)

Skoro identický obraz sa nachádza v Národnej galérii v Londýne, aj keď nepanuje všeobecné presvedčenie, že sa jedná o prácu Leonarda da Vinciho. Skôr ju pod Leonardovým vedením namaľoval jeho žiak Ambrogio de Predis. Bol ukradnutý z Florencie počas Napoleónskych vojen a objavený v malom mestečku v Rakúsku asi o 50 rokov neskôr. Predtým, ako sa v 19. storočí dostal do Národnej galérie v Londýne, ho vlastnil francúzsky kupec.

Oficiálna stránka londýnskej Národnej galérie: [2]

Externé odkazy