Termonukleárna zbraň: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Otm (diskusia | príspevky)
ktg.
Riadok 12: Riadok 12:


[[Kategória:Vojenstvo]]
[[Kategória:Vojenstvo]]
[[Kategória:Zbrane hromadného ničenia]]

[[en:thermonuclear weapons]]
[[en:thermonuclear weapons]]

Verzia z 08:05, 10. november 2005

Termonukleárne zbrane alebo termojadrové zbrane alebo termonukleárne roznecovačeatómové roznecovače s jadrovým materiálom na jadrovú syntézu. Delia sa na vodíkové (kobaltové) a neutrónové zbrane.

Príklady:

Vodíková bomba

Vodíková bomba je atómová bomba, ktorej puzdro tvoria ťažké izotopy vodíka - deutérium a trícium. Atómový výbuch vytvorí počiatočnú teplotu niekoľko miliónov stupňov Celsia a tá následne rozbehne jadrovú fúziu. Výsledkom je výbuch o sile viac než 100 Mt (megaton), pri ktorom bomba ničí domy v okruhu 20 km a zapaľuje horľavé predmety do vzdialenosti 100 km.

Kobaltová bomba

Je to taktiež vodíková bomba, lenže v jej obale okrem deutéria a trícia je aj kobalt, ktorý sa pôsobením neutónov zmení na izotop s polčasom rozpadu 5,24 roka a dlhodobo zamorí pôdu.

Neutrónová bomba

Vodíková bomba, u ktorej je však obmedzený jej deštruktívny účinok a naopak zosilnené vyžarovanie rôznych druhov žiarenia, hlavne neutrónov. Neutróny spôsobujú poškodenie buniek a zasiahnutý organizmus bez okamžitého liečenia môže zomierať i niekoľko rokov. Bomba je určená na zabíjanie živých organizmov bez poškodzovania infraštruktúry zasiahnutého územia.