Alžbeta Kristína Brunšvicko-wolfenbüttelská: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
SieBot (diskusia | príspevky)
Riadok 35: Riadok 35:
[[en:Elisabeth Christine of Brunswick-Wolfenbüttel]]
[[en:Elisabeth Christine of Brunswick-Wolfenbüttel]]
[[es:Isabel Cristina de Brunswick-Wolfenbüttel]]
[[es:Isabel Cristina de Brunswick-Wolfenbüttel]]
[[hu:Erzsébet Krisztina braunschweig-wolfenbütteli hercegnő]]
[[hu:Erzsébet Krisztina braunschweig–wolfenbütteli hercegnő]]
[[it:Elisabetta Cristina di Braunschweig-Wolfenbüttel]]
[[it:Elisabetta Cristina di Braunschweig-Wolfenbüttel]]
[[ja:エリーザベト・クリスティーネ (神聖ローマ皇后)]]
[[ja:エリーザベト・クリスティーネ (神聖ローマ皇后)]]

Verzia z 19:11, 24. august 2008

Potrét cisárovnej Alžbety Kristíny od neznámeho autora, olej na plátne, 89 x 73 cm

Alžbeta Kristína Braunschweinsko-Wolfenbüttelská (* 28. august 1691, Braunschweig, † 21. december 1750, Viedeň) bola brunšvicko-wolfenbüttelská princezná, česká a uhorská kráľovná z rodu Welfovcov, dcéra vojvodu Ľudovíta Rudolfa (* 22.7.1671, † 1.3.1735) a Kristíny Lujzy Öttingenskej (* 20.3.1671, † 3.9.1747), vnučka významného brunšvicko-wolfenbüttelského vojvodu Antona Ulricha.


V lete r. 1708 sa vydala za habsburského arcivojvodu Karola, ktorý v tom čase pod menom Karol III. bojoval vo vojne o španielske dedičstvo. Sobáš mal posilniť protifrancúzsku koalíciu. Zásnuby sa uskutočnili v apríli 1708 vo Viedni, svadba však prebehla 1.8.1708 v Barcelone, kam Alžbeta za svojim nastávajúcim pricestovala.

Mladý pár žil potom v Španielsku až do r. 1711, kedy zomrel Karolov starší brat, cisár Jozef I.. Alžbetin manžel ako bratov nástupca sa potom pod menom Karol VI. ujal vlády nad habsburskou monarchiou a získal i trón rímskeho cisára. Opustil Španielsko a Alžbetu Kristínu nechal v krajine ako svoju miestodržiteľku. Až v r. 1713, keď bolo jasné, že Karol svoj boj o španielske kráľovstvo v dôsledku zmenených mocensko-politických podmienok v Európe prehral, i ona opustila španielske územie a zvyšok života prežila v Rakúsku.

18.10.1714 bola v bratislavskom Dóme sv. Martina korunovaná na uhorskú kráľovnú. V septembri 1723, deväť rokov po uhorskej korunovácii, bola spolu s manželom v Prahe korunovaná svätováclavskou korunou českých kráľov.

Rodinné pomery

Cisárovná prežila so svojím mužom dlhé a spokojné manželstvo, ktoré však bolo poznamenané nenaplnenou túžbou po dedičovi trónu. Alžbeta Kristína dlho nemohla mať deti, až osem rokov po svadbe, v r. 1716, sa jej narodil syn Leopold Ján, ktorý však žil iba niekoľko mesiacov (* 13.4.1716, † 4.11.1716). Po ňom už nasledovali iba tri dcéry:

Po manželovej smrti v roku 1740 žila ovdovelá cisárovná vo Viedni u svojej najstaršej dcéry Márie Terézie, ktorá sa na základe pragmatickej sankcie Karola VI. stala dedičkou habsburskej monarchie. Po smrti bola pochovaná v kapucínskej hrobke vo Viedni.

Externé projekty