Valle di Ledro: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
vytvorenie výhonku
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 07:08, 28. august 2008

Valle di Ledro je horské údolie v Taliansku v provincii Trento na území Trentino-Alto Adige pri severozápadnom okraju jazera Lago di Garda nedaleko mesta Riva del Garda. V údolí sa nachádzajú obce Tiarno di Sopra (986 obyvateľov), Tiarno di Sotto (689 obyvateľov), Bezzecca (592 obyvateľov), Concei (820 obyvateľov), Pieve di Ledro (623 obyvateľov) a Molina di Ledro (1572 obyvateľov), ktoré tvoria Zväz obcí Valle di Ledro. Leží tu tiež jazero Lago di Ledro o rozlohe 2,187 km² a maximálnej hĺbke 48 m. Údolím prechádza cesta spojajúca mestá Riva del Garda a Storo.

Pred rokom 1918 bolo údolie súčasťou Rakúsko-uhorskej monarchie. Po vypuknutí I. svetovej vojny boli v máji roku 1915 obyvatelia vysídlení prevážne do Čiech a vrátiť se mohli až v roku 1919. 28. júna 2008 bola podpísaná dohoda o partnerstve mezi Zväzom obcí Valle di Ledro na strane jednej a osmi českými mestami a obcami (Příbram, Všeň, Milín, Buštěhrad, Nový Knín, Ptice, Chyňava, Doksy), kde vtedy vyhnanci bývali, na strane druhej.[1]

Externé odkazy

Oficiálny web Zväzu obcí Valle di Ledro

Reference

  1. Sekcia venovaná partnerstvu na oficiálnom webe mesta Nového Knína. Okrem toho sa správa o podpísaní dohody nachádza na úvodnej strane novoknínskeho mestského webu. Treba dodať, že obcí, v ktorých vyhnanci počas vojny žili, bolo viac; zmluvu na českej strane podpísali iba tie z ních, ktoré na talianskú ponuku zareagovali.