Pravdepodobnostná interpretácia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
 
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Pravdepodobnostná interpretácia''' je interpretácia, podľa ktorej je [[vlnová funkcia]], vystupujúca vo [[vlnová mechanika|vlnovej mechanike]], [[amplitúda pravdepodobnosti|amplitúdou pravdepodobnosti]] umožňujúcej výpočet pravdepodobnosti, že nájdeme časticu v danom bode. Všeobecne povedané, ide o tvrdenie, že [[kvantová teória]] dokáže spočítať iba tie hodnoty merateľných veličín, získané relatívnymi pravdepodobnosťami, a nie je schopná predpovedať konkrétny výsledok špecifického merania.
'''Pravdepodobnostná interpretácia''' je interpretácia, podľa ktorej je [[vlnová funkcia]], vystupujúca vo [[vlnová mechanika|vlnovej mechanike]], [[amplitúda pravdepodobnosti|amplitúdou pravdepodobnosti]] umožňujúcej výpočet pravdepodobnosti, že nájdeme [[častice|časticu]] v danom bode. Všeobecne povedané, ide o tvrdenie, že [[kvantová teória]] dokáže spočítať iba tie hodnoty merateľných veličín, získané relatívnymi pravdepodobnosťami, a nie je schopná predpovedať konkrétny výsledok špecifického merania.


[[Kategória: Fyzika]]
[[Kategória: Fyzika]]

Verzia z 07:33, 14. november 2005

Pravdepodobnostná interpretácia je interpretácia, podľa ktorej je vlnová funkcia, vystupujúca vo vlnovej mechanike, amplitúdou pravdepodobnosti umožňujúcej výpočet pravdepodobnosti, že nájdeme časticu v danom bode. Všeobecne povedané, ide o tvrdenie, že kvantová teória dokáže spočítať iba tie hodnoty merateľných veličín, získané relatívnymi pravdepodobnosťami, a nie je schopná predpovedať konkrétny výsledok špecifického merania.