Čingischán: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: jv:Genghis Khan
MisoH (diskusia | príspevky)
pravopis
Riadok 12: Riadok 12:


== Detstvo ==
== Detstvo ==
Jeho otec mu dal meno podľa náčelníka porazených nepriateľov - [[Temüdžin]] (v preklade to môže znamenať kováč). Odvtedy, čo mu otca zabil nepriateľský kmeň, jeho rodina žila v neustálom nebezpečenstve. V mladosti ho zajal nepriateľský kmeň. Práve útekom zo zajatia sa začala jeho cesta od negramotného, bezmocného zajatca až k jednému z najmocnejších ľudí histórie.
Jeho otec mu dal meno podľa náčelníka porazených nepriateľov - [[Temüdžin]] (v preklade to môže znamenať kováč). Odvtedy, čo mu otca zabil nepriateľský kmeň, žila jeho rodina v neustálom nebezpečenstve. V mladosti ho zajal nepriateľský kmeň. Práve útekom zo zajatia sa začala jeho cesta od negramotného, bezmocného zajatca až k jednému z najmocnejších ľudí histórie.


== Vojenské úspechy ==
== Vojenské úspechy ==
Riadok 21: Riadok 21:
všetky kmene pod svoje velenie. Roku [[1206]] ho zhromaždenie mongolských náčelníkov prehlásilo za veľkého chána, „vládcu vesmíru“ - Džingischána.
všetky kmene pod svoje velenie. Roku [[1206]] ho zhromaždenie mongolských náčelníkov prehlásilo za veľkého chána, „vládcu vesmíru“ - Džingischána.


Džingischán napadol štát [[Si Sia]] na severozápade [[ Čína | Číny]] a neskôr ríšu [[Ťin]] na severe Číny. Počas bojov nastal spor medzi Džingischánom a šáhom Muhammedom, ktorý vládol [[ chórezmská ríša|chórezmskej ríši ]]. V roku [[1219]] viedol Džingischán svoje vojsko proti Muhammedovi. Stredná Ázia a [[Perzia]], v ktorej sa chórezmská ríša nachádzala, bola zničená. Zatiaľ čo jeho ďalšie vojská útočili na [[Rusko]], Džingischán začal nájazdy na [[Afganistan]] a severnú Indiu. Domov sa vrátil roku [[1225]].
Džingischán napadol štát [[Si Sia]] na severozápade [[ Čína | Číny]] a neskôr ríšu [[Ťin]] na severe Číny. Počas bojov nastal spor medzi Džingischánom a šáhom Muhammedom, ktorý vládol [[ chórezmská ríša|chórezmskej ríši ]]. V roku [[1219]] viedol Džingischán svoje vojsko proti Muhammedovi. Stredná Ázia a [[Perzia]], v ktorej sa chórezmská ríša nachádzala, bola zničená. Zatiaľ čo jeho ďalšie vojská útočili na [[Rusko]], Džingischán začal nájazdy na [[Afganistan]] a severnú [[India|Indiu]]. Domov sa vrátil roku [[1225]].


Džingischán mal 4 synov - [[Jochi]], [[Chagatai]], [[Ogotaj]], [[Tolui]]. Jeho nástupcom sa stal tretí syn Ogotaj.
Džingischán mal 4 synov - [[Jochi]], [[Chagatai]], [[Ogotaj]], [[Tolui]]. Jeho nástupcom sa stal tretí syn Ogotaj.

Verzia z 16:43, 7. september 2008

Džingischán
mongolský dobyvateľ
mongolský dobyvateľ
Narodenie1162
Orkhonské údolie, Mongolsko
Úmrtie1227
Mongolsko
PodpisČingischán, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Čingischán

Džingischán (* 1162, Orkhonské údolie – † 1227, Mongolsko) (Prehrať mongolská výslovnosť)) bol veľký mongolský dobyvateľ.

Detstvo

Jeho otec mu dal meno podľa náčelníka porazených nepriateľov - Temüdžin (v preklade to môže znamenať kováč). Odvtedy, čo mu otca zabil nepriateľský kmeň, žila jeho rodina v neustálom nebezpečenstve. V mladosti ho zajal nepriateľský kmeň. Práve útekom zo zajatia sa začala jeho cesta od negramotného, bezmocného zajatca až k jednému z najmocnejších ľudí histórie.

Vojenské úspechy

Územné rozširovanie Mongolskej ríše

Po úteku sa pridal k Togrilovi, ktorý bol priateľ jeho otca a načelník príbuzného kmeňa. Niekoľko nasledujúcich rokov sa odohrávali bratovražedné vojny. Počas nich si Temüdžin vybojoval moc. Vďaka svojej diplomacii, krutosti a vojenským schopnostiam sa mu podarilo spojiť všetky kmene pod svoje velenie. Roku 1206 ho zhromaždenie mongolských náčelníkov prehlásilo za veľkého chána, „vládcu vesmíru“ - Džingischána.

Džingischán napadol štát Si Sia na severozápade Číny a neskôr ríšu Ťin na severe Číny. Počas bojov nastal spor medzi Džingischánom a šáhom Muhammedom, ktorý vládol chórezmskej ríši . V roku 1219 viedol Džingischán svoje vojsko proti Muhammedovi. Stredná Ázia a Perzia, v ktorej sa chórezmská ríša nachádzala, bola zničená. Zatiaľ čo jeho ďalšie vojská útočili na Rusko, Džingischán začal nájazdy na Afganistan a severnú Indiu. Domov sa vrátil roku 1225.

Džingischán mal 4 synov - Jochi, Chagatai, Ogotaj, Tolui. Jeho nástupcom sa stal tretí syn Ogotaj.

Iné projekty

Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA