Daimjó: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
OKBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: tl:Daimyo
d robot Zmenil: es:Daimio
Riadok 20: Riadok 20:
[[en:Daimyo]]
[[en:Daimyo]]
[[eo:Daimio]]
[[eo:Daimio]]
[[es:Daimyō]]
[[es:Daimio]]
[[et:Daimjo]]
[[et:Daimjo]]
[[fi:Daimio]]
[[fi:Daimio]]

Verzia z 19:06, 13. október 2008

Daimjó (大名) znamená po japonsky vazal, pán provincie, doslova „Veľké meno“; japonský šľachtic formálne podriadený japonskému cisárovi, inak nezávislý pán.

V období Sengoku dochádzalo medzi jednotlivými daimjómi ku krvavým bitkám o územia. Daimjó bol vodca rodinného klanu, ktorého členovia stáli v hierarchii provincie nad ostatnými vazalmi. Medzi najznámejších daimjóv obdobia Sengoku patrili napr. Nobunaga Oda, Iejasu Tokugawa, Hidejoši Tojotomi, Šingen Takeda, Kenšin Uesugi, Motonari Móri, Sóun Hódžó a ďalší.

Termín daimjó sa v 15. a 16. storočí používal pre pána, ktorému patrilo niekoľko provincií, niekoľko okresov, v niektorých prípadoch niekoľko dedín. Občas je tento pojem nesprávne používaný ako staršie označenie pre šugo (hajtmana) nebo úplne za šugo zamieňaný. V tom istom období sa niekdy termín šugo-dajmjó používal pre vládcov s rastúcou nezávislosťou do polovice 14. storočia a termín šugo pre tú istú funkciu do roku 1560. V období Edo sa termínom daimjó označoval pán, ktorý vládol kniežatstvu s výnosmi väčšími ako 10 000 koku.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Daimjó