Palisáda (stena): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: == Palisáda == Palisáda je druh dreveného opevnenia. == Charakteristika == Toto opevnenie malo využitie v praveku až stredoveku na obranu pred nepriateľmi. Tvorili ho d...
 
Riadok 4: Riadok 4:


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==
Toto opevnenie malo využitie v praveku až stredoveku na obranu pred nepriateľmi. Tvorili ho drevené koly rôznej výšky zakopané pevne do zeme blízko seba. V kombinácii s inými obrannými prvkami ako napríklad vodné priekopy poskytovalo dobrú ochranu. Výhodou bol ľahko dostupný stavebný materíál, nevýhodou zraniteľnosť voči ohňu. Najviac sa uplatnilo na ochranu miest a menších pevností. S objavom obliehacích strojov ho vystriedali kamenné opevnenia.
Toto opevnenie malo využitie v praveku až stredoveku na obranu pred nepriateľmi.
Tvorili ho drevené koly rôznej výšky zakopané pevne do zeme blízko seba.
V kombinácii s inými obrannými prvkami ako napríklad vodné priekopy poskytovalo dobrú ochranu. Výhodou bol ľahko dostupný stavebný materíál, nevýhodou zraniteľnosť voči ohňu.
Najviac sa uplatnilo na ochranu miest a menších pevností.
S objavom obliehacích strojov ho vystriedali kamenné opevnenia.

Verzia z 19:02, 16. október 2008

Palisáda

Palisáda je druh dreveného opevnenia.

Charakteristika

Toto opevnenie malo využitie v praveku až stredoveku na obranu pred nepriateľmi. 

Tvorili ho drevené koly rôznej výšky zakopané pevne do zeme blízko seba. V kombinácii s inými obrannými prvkami ako napríklad vodné priekopy poskytovalo dobrú ochranu. Výhodou bol ľahko dostupný stavebný materíál, nevýhodou zraniteľnosť voči ohňu. Najviac sa uplatnilo na ochranu miest a menších pevností. S objavom obliehacích strojov ho vystriedali kamenné opevnenia.