Sibyla (veštkyňa): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: eu:Sibila
d Pridaná kategória Okultisti
Riadok 24: Riadok 24:
{{projekt|commons=ategory:Sibyls}}
{{projekt|commons=ategory:Sibyls}}


[[Kategória:Okultizmus]]
[[Kategória:Okultisti]]
[[Kategória:Grécke osobnosti]]
[[Kategória:Grécke osobnosti]]



Verzia z 13:14, 19. október 2008

Kúmska Sibyla, Andrea del Castagno, 1450

Sibyla bola podľa starovekých Grékov jedna veštkyňa či meno určitých viacerých významných veštkýň. Slovo neskôr znamenalo aj veštkyňu či starú ženu vôbec. Veštkyne tohto mena sú omnoho slávnejšie ako mužskí veštci nazývaní Bakovia.

Spočiatku sa spomína iba jedna veštkyňa (Platón, Herakleitos z Efezu), neskôr viacero (Aristoteles) a Varro uvádza už 10 (resp. 30, ale tie sa dajú zredukovať na 10 základných). V rímskej epoche poznali takmer dvanásť Sibýl.

Spravidla sa uvádza, že veštila v skalnatej jaskyni (jaskyňu kúmskej Sibyly sa podarilo archeológom nájsť). V Delfách "Sibylina skala" vo svätyni Zeme, prvej veštkyne, zachovávala pamiatku na „Herofilu“, ktorá tu vraj veštila pred prvými „Pýtiami“, ba už pred Apolónovým príchodom do Delf.

Pôvodná Sibyla žila asi v Oriente, často sa dáva do súvislosti so sumerskou bohyňou menom Kubaba (pozri aj: Kaaba, Kybela). Podľa Eustatia bola pôvodná Sibyla dcérou kráľa Dardana a nymfy Nésy, podľa Plutarcha pôsobila prvá Sibyla v Delfách, volala sa Libyssa a bola dcérou Dia a najády Lamie.

Desať Sibýl podľa Varra

Iné projekty

Šablóna:Link FA