Partizánske: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
k
Ojin (diskusia | príspevky)
Riadok 82: Riadok 82:


== História ==
== História ==
Mesto založil v 30. rokoch [[20. storočie|20. storočia]] [[Morava (región)|moravský]] podnikateľ [[Tomáš Baťa (1876)|Tomáš Baťa]].
Baťa


== Politika ==
== Politika ==

Verzia z 12:13, 23. október 2008

Šablóna:Infobox Slovenské mesto

Partizánske (predtým Šimovany a neskôr Baťovany) je okresné mesto ležiace na juhu Trenčianskeho kraja.Do 1960 sídlo okresu.Od 1960-1995 okres Topoľčany a od 1996 znova sídlo okresu.

Prírodné pomery

Mesto Partizánske leží v južnej časti Trenčianskeho kraja na mieste sútoku riek Nitry a Nitrice. Kataster mesta Partizánske je súčasťou severného výbežku Podunajskej pahorkatiny, pričom mierne zvlnený reliéf prechádza na juhovýchode k pohoriu Tribeč.

Klimatické pomery

Územie mesta patrí do teplej klimatickej oblasti, v ktorej je letných dní v roku viac ako 50 s maximálnou teplotou vzduchu 25°C a viac. Podľa nameraných hodnôt zo zrážkomernej stanice Veľké Uherce dosahovali priemerné zrážky 632 mm/rok.

Hydrologické pomery

Hlavným vodným tokom v meste je rieka Nitra, ktorá tečie v smere od východu na západ južným okrajom mesta. Súčasťou katastrálneho územia sú vodné toky Nitrica, Kršteniansky potok a Žabokrecký potok. Z vodných plôch na území mesta leží vodná nádrž Báger a zamokrená lokalita Bahná, ktorá je navrhnutá za Chránený areál. Mesto Partizánske je bohaté na podzemné vody, čo potvrdzuje niekoľko vrtov. Na celom území mesta vyvierajú minerálne vody v 3 samostatných prameňoch.

Pedologické pomery

Podľa zrnitosti prevláda na území mesta hlinitá pôda a pôdny typ nivných pôd.

Biologické pomery

V súčasnosti je takmer celé územie mesta odlesnené okrem južného výbežku pohoria Tribeč, kde dominujú dubo-hrabiny.

Mestské časti

Mesto Partizánske je členené na mestské časti

  • Partizánske
  • Veľké Bielice
  • Malé Bielice
  • Návojovce
  • Šimonovany
  • Malé Uherce

Partizánske (mestská časť)

Mestskú časť Partizánske tvorí šesť častí:

  1. Centrum - obchodná časť mesta, v centre sa nachádza hotel, panoramatické kino Partizán, obchodný dom Prior, Mestské kultúrne stredisko Partizánske, okresný úrad, námestie.
    Ulice: Hurbanova, Kpt. Nálepku, Nám. SNP,Skolska, Rooseweltova, Štúrova, Riečna, 1.mája, Červená, Hrnčírikova, Hviezdoslavova, Jesenského, Komenského, Krátka, Nábrežná, Nám. SNP, Októbrová, Pod Salašom, Slovanská Komenského Nám. SNP Rudolfa Jašíka Sokolská Strojárenská Školská, Škultétyho, Februárová, Makarenkova, Rudolfa Jašíka, Družstevná, Gen. Svobodu, Nádražná
    Počet obyvateľov k 7. marcu 2007: 4 311
  2. Luhy - staršie a väčšie sídlisko z panelových domov.
    Ulice: Nádražná, Gen. Svobodu, Malá okružná (okrem č.d.987,1014)
    Počet obyvateľov k 7. marcu 2007: 4 060
  3. Luhy II. Ulice: Malá okružná (č.d. 987, 1014) , Veľká okružná
    Počet obyvateľov k 7. marcu 2007: 3 350
  4. Štrkovec - najstaršia časť mesta, bola postavená vďaka Tomášovi Baťovi, ktorý zakladal Závody 29. augusta(ZDA). Pozostáva hlavne z rodinných domov v štýle tehlových dvojdomov, tzv. "baťová architektúra".
    Ulice: Albína Grznára, B. Němcovej, Bernolákova, Dukelská, Fraňa Kráľa, Gorkého, Jána Švermu, Kukučína, Nám. Mieru, Riečna, Sládkovičova, Slobody, T. Vansovej, Lomonosovova, Lesná, Októbrova, 29. augusta, Gumárenská, Lesná, Moyzesova, Obuvnícka, Pribinova
    Počet obyvateľov k 7. marcu 2007: 1 786
  5. Šimonovany - historická časť mesta, pôvodne samostatná obec, na jej katastri bolo mesto Partizánske vybudované. Nachádza sa v nej tehelňa a kaštieľ rodu Šimuniovcov, sýpka.
    Ulice: Cintorínska, Dolná Horná, Jilemnického, Južná, Majerská, Slnečná, Stredná, Šimonovianska, Nemocničná cesta, 9. mája, Bezručová, Brezová, Dlhá, Domovina, Jána Bottu, Nitrianska, Pekárenska, Puškinova, Tajovského, Tehelná, Záhradnícka, Zahumnie, Podjavorinskej
    Počet obyvateľov k 7. marcu 2007: 1 576
  6. Šípok - mladšie z dvojice sídlisk, postavené pozdĺž toku rieky Nitry. Vybudované bolo na sklonku socializmu v 80-tych rokoch.
    Ulice: Janka Kráľa, Malinovského, Pod Šípkom, Horská Horská
    Počet obyvateľov k 7. marcu 2007: 6 009

Veľké Bielice

Mestská časť Veľké Bielice bol pôvodne samostatná obec na rieke Nitrica. Veľké Bielice plynule nadväzujú na Malé Bielice a Partizánske. Prechádza nimi cesta do Topoľčian a Hradišťa. Mestská časť Veľké Bielice je plochou a aj počtom obyvateľov najväčšou pričlenenou obcou.

Ulice: Agátová, Bielická, Dolinky, Hlavná, Hôrka, Lipová, Mostová, Nová, Športovcov, Topoľová, Budovateľská, Javorová, Lány, Mostová, Nábrežie Belanky, Priečna, Víťazná, Za vodou, Železničná

Počet obyvateľov k 7. marcu 2007: 2 184

Malé Bielice

Mestská časť Malé Bielice bola pôvodne samostatná obec. Leží na začiatku mesta v smere od obce Žabokreky nad Nitrou.

Počet obyvateľov k 7. marcu 2007: 470

Návojovce

Mestská časť Návojovce je má charakter obce v smere na Hradište. Nachádza sa tu záhradkárska osada, kde sa podarilo vďaka rádio anténam zachytiť SOS signál námornej lode. Posádka bola zachránená.

Počet obyvateľov k 7. marcu 2007: 437

História

Mesto založil v 30. rokoch 20. storočia moravský podnikateľ Tomáš Baťa.

Politika

Mestské zastupiteľstvo

Obvod č. 1 – Centrum MUDr. Helena Kúdelová (SMER, SNS) Gen. Svobodu 765/6 MUDr. Stanislav Ďureje (nezávislý kandidát) Nábrežie Belanky 546/41 Bc. Michal Valach (ĽS-HZDS) Dolná 213/21 Viera Stupková (ĽS-HZDS) Nám. SNP 210/30

Obvod č. 2 – Luhy I Ing. Jiří Foks (SMER, SNS) Malá okružná 957/14 PaedDr. Tibor Csollár (SMER, SNS) Gen. Svobodu 828/67 PaedDr. Jozef Božik (ĽS-HZDS) Horská 1306/29 Peter Hazucha (SMER, SNS) Malá okružná 943/8

Obvod č. 3 – Luhy II Mgr. Milan Ivanka (S.O.S.) Horská 1298/3 Mária Kačinová (SMER, SNS) Veľká okružná 1080/45 Ing. Jaroslav Palatický (SMER, SNS) Veľká okružná 1103/71

Obvod č. 4 – Štrkovec Mgr. Jozef Zajac (SMER, SNS) Švermova 621/14 Mgr. Mária Hazuchová (ĽS-HZDS) B. Němcovej 1275/16

Obvod č. 5 – Šimonovany MUDr. Lívia Brušková (SDKÚ-DS) Jilemnického 1607/45 Ing. Ladislav Centár (nezávislý kandidát) Šimonovianska 5/18

Obvod č. 6 – Šípok Ing. Vladimír Ladzianský (S.O.S.) J. Kráľa 1165/22 Ing. Jozef Tomáš (S.O.S.) Horská 1314/36 Ing. Rudolf Trčo (SMER, SNS) Malinovského 1152/4 Margita Čaplová (SMER, SNS) J. Kráľa 1193/8 Mgr. Mária Janíková (SMER, SNS) Horská 1308/51 Mgr. Jozef Zaiček (SMER, SNS) Horská 1278/1

Obvod č. 7 – Veľké Bielice Erich Dvonč (SMER, SNS) Nábrežie Belanky 483/29 Ing. Dušan Glajsa (závislý kandidát) Bielická 366/7

Obvod č. 8 – Malé Bielice Marian Hostačný (nezávislý kandidát) Gen. Svobodu 977/48

Obvod č. 9 – Návojovce Jozef Jakubík (ĽS-HZDS) A. Hlinku 51/8

Obyvateľstvo

Etnické zloženie obyvateľstva

Slováci - 97,71 %
Česi - 0,69 %
Rómovia - 0,35 %
Maďari - 0,28 %
Poliaci - 0,06 %
Nemci - 0,03 %
a iní

Náboženské zloženie obyvateľstva

rímski katolíci - 73,88 %
bez vyznania - 18,07 %
evanjelici a.v. - 2,95 %
grécki katolíci - 0,18 %
pravoslávni - 0,06 %
a iní

Kultúra a zaujímavosti

Hudba

  • 90 roky: Skupiny Filip Scandal,Hooligans,Sepsa,Dr.Pako,The Crotch,Velpabez,Mortuary,

Stavby

Pamiatky

Vodný hrad - Kaštieľ Vodný hrad je jedným z najstarších zachovaných goticko-renesančných sídiel. Nachádza sa v najstaršej časti mesta v Šimonovanoch. Pôvod kaštieľa sa odhaduje na 14. - 15. storočie, kedy Vodný hrad ležal na "ostove" v strede slučky meandra rieky Nitry, z čoho vyplynul i názov. Kaštieľ predstavuje dvojpodlažnú budovu s rozmermi 26,7m x 9,6m spolu so vstupnou vežou.

Kostol Božského Srdca Ježišovho - Rímskokatolícky kostol je situovaný v osi hlavného námestia. Bol postavený v roku 1949 pod vedením Ing. Arch. Karfíka a lokalizovaný tak, aby mal na rovinnej krajine dominantné postavenie. Kostol s typickou zjednodušenosťou umožňuje v interiéri vyniknúť mohutnému mramorovému krížu so sochou Krista s rozopätými rukami od akademického sochára Tibora Bártfaya. V roku 1995 bol kostol vyhlásený za kultúrnu pamiatku.

Kostol sv. Tomáša - Kostol sv. Tomáša je najmladším kostolom mesta. Bol postavený na sídlisku Šípok v roku 1999. Jeho súčasťou je aj pastoračné centrum.

Kostol Panny Márie - Najstarší rímskokatolícky kostol na území mesta pochádza z 13. storočia. Stavba bola postavená v neskororománskom slohu, ale neskôr upravená v barokovom slohu. Kostol je centrálnou súčasťou námestia v časti Šimonovany.

Kaplnka Panny Márie - Božia muka v podobe kaplnky zasvätenej Panne Márii sa nachádza v časti Šimonovany popri ceste vedúcej do obce Skačany.

Kostol sv. Alžbety Uhorskej - Rímskokatolícky kostol sa začal stavať pravdepodobne v rokoch 1723 - 1759, ale je tu predpoklad, že bol postavený na inom mieste už v 14. storočí. Dnešný kostol leží na pahorkatine v severnej časti intravilánu miestnej časti Veľké Bielice v areáli cintorína.

Námestie Slovenského národného povstania - Námestie SNP bolo zrekonštruované do dnešnej podoby v roku 1998, čoho pamiatkou je kameň vložený do dlažby námestia.

Fontána na námestí SNP - Fontána je súčasťou námestia od roku 1964.

Pomníky

Socha Tomáša Baťu - Pred areálom bývalých Závodov 29. augusta stojí socha zakladateľa Baťových závodov Tomáša Baťu, ktorá bola slávnostne odhalená jeho synom 14.10.1995. Socha je piatym odliatkom originálu z ateliéru Romana Hvězdu z Tečovíc u Zlína. Vysoká je 2m a váži 330 kg. Podobné sochy stoja aj v iných "baťových" mestách.

Pomník padlým hrdinom SNP - Súsošie piatich partizánov zahalených do plášťov symbolizuje hrdinské a ťažké boje proti fašizmu. Socha od akademického sochára JozefaKostku je dominantou na námestí SNP od roku 1950.

Pomník padlým 1.sv.vojny - O statočnosti občanov Veľkých Bielic svedčí Pomník padlým z 1. svetovej vojny, ktorý bol postavený na križovatke ciest uprostred obce. Počas štyroch rokov vojny padlo na európskych bojiskách 40 občanov obce.

Pomník padlým SNP - nachádza sa popri ceste v Malých Bieliciach.

Parky

Súčasťou námestia je rozsiahly park pred kostolom Božského Srdca Ježišovho.

Relax

Hornonitrianska hvezdáreň - Ojedinelé a významné kultúrno-výchovné zariadenie v oblasti astronómie a kozmonaustiky je sprevádzkované od roku 1988. Dominantou hvezdárne je kupola o priemere 5 m, v ktorej je umiestnený šošovkový ďalekohľad. Hvezdáreň poskytuje možnosti pre denné i nočné pozorovania oblohy, organizovanie prednášok, premietanie filmov a vlastných audiovizuálnych programov.

Kúpalisko Dúha - Kúpalisko Dúha bolo po prvý krát otvorené v roku 2000 a v roku 2004 bolo vyhlásené za najlepšie regionálne kúpalisko Slovenskej Republiky. Celoročne je v ponuke: parná sauna, perličková vaňa, teplý a studený bazén, posedenie v bare. V lete sú v prevádzke: 4 bazény - Veľký plavecký, bazén s toboganom, bazén s vodným dáždnikom alias Vodná fajka, detský bazén, pieskovisko, plážové volejbalové ihrisko, masérske služby.Vstupné je pre deti 50 sk dospelí 100 sk a po 17 00 pre dospelích tiež len 50 sk .Je otvorené denne po-pia od 10 00 do 19 00 hod. a cez víkend od 10 00 do 20 00 hod.

Letisko Malé Bielice - prevádzkovateľom je Aeroklub, ktorý poskytujú vyhliadkové lety a kurzy.

Pravidelné podujatia

Mesto žije bohatým kultúrnym životom po celý rok. Kultúrny program zabezpečuje mestská organizácia ArtPcentrum. K pravidelným podujatiam patrí Zlatá črievička a Dievča roka.

Hospodárstvo a infraštruktúra

Doprava

Mesto má dobré dopravné spojenie, keďže ním prechádza cesta I. triedy v smere do miest Nitra a Prievidza a železničná trať, spájajúca oblasť Hornej a Dolnej Nitry konkrétne tiež Prividza a Nitra.

Dôležité firmy

Súčasné mesto Partizánske charakterizuje nástup neobuvníckych odvetví výroby a činnosť zahraničných firiem. Naďalej však pretrváva zameranie na obuvnícky priemysel. K 1.3. 2007 bolo v meste zaregistrovaných 503 podnikov (Obchodný register SR, 2007).

Školstvo

Školstvo je v meste zastúpené siedmymi základnými školami, šiestimi materskými školami, Gymnáziom, Spojenou školou s organizačnými zložkami Stredné odborné učilište, Stredná priemyselná škola, Obchodná akadémia v Partizánskom.

Osobnosti

Významné osobnosti

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Partizánske

Externé odkazy