Kanoistika: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Maros (diskusia | príspevky)
gramatika, kozmetika
- kat
Riadok 7: Riadok 7:


[[Kategória:Kanoistika|*]]
[[Kategória:Kanoistika|*]]
[[Kategória:Vodné športy]]

Verzia z 05:00, 1. december 2005

Kanoistika je všeobecný názov pre vodný šport pochádzajúci zo slova Canoe. Využíva dva základné typy plavidla – kajak (kayak) a kanoe (canoe). Plavidlo sa dostáva do pohybu pomocou pádla. V kajaku sa používa pádlo s listami na oboch stranách v kanoe len na jednej.

Rozdelenie

  • Rýchlostná kanoistika – preteká sa spravidla na stojatej vode alebo mierne tečúcej. Trať dlhá 200 m, 500 m, 1000 m je po stranách ohraničená bójkami. Dlhšie trate 2 km, 6 km, 10 km a maratón (36-42km) sú vyznačené podľa profilu trate na jeden ale viac okruhov. Špecifikum maratónu v kanoistike je prenáška. Tu pretekári musia vo vyznačenej časti trati bežať s pádlom a loďou v ruke. Plavidlá sú upravené pre jedného, dvoch alebo štyroch pretekárov. Ženy nepretekajú na kanoe.
  • Vodný slalom a zjazd – preteká sa na prírodne tečúcej rieke, alebo na umelom kanály s rôznymi voliteľnými stupňami obtiažnosti. Trať je vyznačená zelenými a červenými bránkami. Jazdec musí cez zelenú prejsť v smere jazdy a červenú proti smeru jazdy. Dotyk bránky sa trestá 5 sekúnd neprejdenie vôbec 30 sekúnd. Plavidlá sú upravené pre jedného alebo dvoch pretekárov. Ženy nepretekajú na kanoe.