Kulík riečny: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Zorrobot (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: fr:Petit Gravelot
VolkovBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: nap:Uocchio cuotto
Riadok 72: Riadok 72:
[[lt:Upinis kirlikas]]
[[lt:Upinis kirlikas]]
[[ms:Burung Rapang Gelang Kecil]]
[[ms:Burung Rapang Gelang Kecil]]
[[nap:Uocchio cuotto]]
[[nl:Kleine plevier]]
[[nl:Kleine plevier]]
[[nn:Dverglo]]
[[nn:Dverglo]]

Verzia z 07:45, 23. november 2008

Kulík riečny
Kulík riečny
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Charadrius dubius
Scopoli, 1786
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Kulík riečny (lat. Charadrius dubius) je druh z čeľade kulíkovité.

Poznávacie znaky

Kulík riečny (Charadrius dubius)

Vták veľkosti škovránka (dĺžka tela 150 mm, krídla 112 mm, chvosta 56 mm). Vrchná časť tela je pieskovohnedá s bielym golierom na krku, spodná strana biela; na hrvoli má 1 cm široký čierny obojok, na čele biely pásik ohraničený 2 mm čiarkami, cez oko na líce prechádza čierny pruh. Nohy má žltosivé, zobák čierny so žltým zafarbením pri koreni. Samička sa sfarbením podobá samčekovi, ale pás prechádzajúci cez oko je tenší. Mláďatá sú zospodu biele, na vrchnej strane pieskovej farby s tmavšími škvrnami a kresbami. Z rozpoznávacích znakov možno uviesť kratší čierny zobák. Diferenciálnym znakom je sfarbenie nôh a tenký čierny prúžok na čele.

Ekológia a biotop

Kulík riečny (Charadrius dubius)

Sťahovavý vták. Na jar prilieta v marci, odlieta v septembri až v novembri. Obýva štrkovité a piesočnaté brehy riek, jazier, močiarov, mlák, kanálov i menších potokov. Hniezdi na brehoch rybníkov, riek, močiarov. Hniezdo je plytká jamka bez výstelky alebo so slabou výstelkou rastlín, konárikov, slamy a pod. 3-4 vajíčka veľkosti 27-33x21-24 mm znáša v apríli až v júli. Inkubačný čas 23-24 dní. Vajcia sú na zemitom podklade tmavohnedoškvrnité. Sedí na nich samička i samček. Mláďatá po vyliahnutí opúšťajú hniezdo. Živia sa vodným hmyzom, larvami, červami, chrobákmi.

Kulík riečny (Charadrius dubius)

Výskyt a stav na Slovensku

Na Slovensku je hojný pri riekach Váh, Hron, Nitra, Dunaj, Morava, Bodrog a Latorica, na priehradných jazerách (Zemplínska šírava) a pri rybníkoch. Vcelku hojný druh, ktorý hniezdením zasahuje pozdĺž riek až do výšky predhorí (600 m).

Ochrana

Niektoré hniezdne lokality sú chránené.

Iné projekty

Šablóna:Rq