Piercing: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Zorrobot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: lb:Piercing, no:Piercing
Piercing je v dnešnej dobe ozdoba tela, pre niekoho to môže byť životný postoj piercing, pre iného zesa môdny tred. Avšak piercing z pohľadu lekárov je nevhodný zásah do ľudského organizmu. Piercing a
Riadok 3: Riadok 3:
Okrem estetických dôvodov - za účelom nosenia rôznych (najčastejšie kovových) [[šperk|šperkov]] vo vzniknutom otvore - sa praktikuje sa tiež z [[náboženstvo|náboženských]], [[kultúra|kultúrnych]], alebo [[sex]]uálnych dôvodov.
Okrem estetických dôvodov - za účelom nosenia rôznych (najčastejšie kovových) [[šperk|šperkov]] vo vzniknutom otvore - sa praktikuje sa tiež z [[náboženstvo|náboženských]], [[kultúra|kultúrnych]], alebo [[sex]]uálnych dôvodov.


Piercing vyžaduje starostlivosť, inak môže vážne ohroziť zdravie. Najväčším rizikom sú [[infekcia]] a [[krvácanie]]. K najnebezpečnejším častiam ľudského tela v tomto smere patrí horná pera - v tejto oblasti prebieha [[tvárová tepna]] ([[latinčina|lat]]. ''arteria facialis''), ktorej poškodenie môže vyvolať život ohrozujúce krvácanie. Navyše sa piercing otiera o ďasná a [[zub]]y, kde može vyvolať bolestivé [[afta|afty]] a poškodiť [[sklovina|sklovinu]]. Podobné riziká hrozia aj v prípade piercingu v [[jazyk]]u. Okrem kovu napr. chirurgickej ocele, či [[titán]]u sa používa aj [[bioplast]], čo je veľmi vhodný materiál pre piercing v ústnej dutine.
Piercing vyžaduje starostlivosť, inak môže vážne ohroziť zdravie. Najväčším rizikom sú [[infekcia]] a [[krvácanie]]. K najnebezpečnejším častiam ľudského tela v tomto smere patrí horná pera - v tejto oblasti prebieha [[tvárová tepna]] ([[latinčina|lat]]. ''arteria facialis''), ktorej poškodenie môže vyvolať život ohrozujúce krvácanie. Navyše sa piercing otiera o ďasná a [[zub]]y, kde može vyvolať bolestivé [[afta|afty]] a poškodiť [[sklovina|sklovinu]]. Podobné riziká hrozia aj v prípade piercingu v [[jazyk]]u. Okrem kovu napr. chirurgickej ocele, či [[titán]]u sa používa aj [[bioplast]], čo je veľmi vhodný materiál pre piercing v ústnej dutine.Piercing je v dnešnej dobe ozdoba tela, pre niekoho to môže byť životný postoj piercing, pre iného zesa môdny tred. Avšak piercing z pohľadu lekárov je nevhodný zásah do ľudského organizmu. Piercing ako symbol moci nieje žiadnov novinkou, piercing je forma ozdobovania tela známa staročia. Piercingom sa zdobili už v dávnych dobach a piercing používali zdobili sa piercing Inkovia v Peru, či Aztékovia a Mayovia v Mexiku. Niektorý obyvatelia Papuy verili že piercing im pomáha získavať silu, piercing im pomáhal dodávať silu a rýchlosť. Tieto tradície piercing sú z náme aj od mnohých afrických kmeňov. Kde piercing používali pri skladaní skúšky dospelosti. Piercing niesol rituálny význam. Dnešna podoba Piercing sa začala propagovať koncom 19 storočia v USA. V Európe sa piercing pripisoval homesoxuálom prípadne sadomasochistom.





Verzia z 13:27, 24. november 2008

Piercing (z angl. prerážanie, prepichnutie) je pojem označujúci prepichnutie časti ľudského tela.

Okrem estetických dôvodov - za účelom nosenia rôznych (najčastejšie kovových) šperkov vo vzniknutom otvore - sa praktikuje sa tiež z náboženských, kultúrnych, alebo sexuálnych dôvodov.

Piercing vyžaduje starostlivosť, inak môže vážne ohroziť zdravie. Najväčším rizikom sú infekcia a krvácanie. K najnebezpečnejším častiam ľudského tela v tomto smere patrí horná pera - v tejto oblasti prebieha tvárová tepna (lat. arteria facialis), ktorej poškodenie môže vyvolať život ohrozujúce krvácanie. Navyše sa piercing otiera o ďasná a zuby, kde može vyvolať bolestivé afty a poškodiť sklovinu. Podobné riziká hrozia aj v prípade piercingu v jazyku. Okrem kovu napr. chirurgickej ocele, či titánu sa používa aj bioplast, čo je veľmi vhodný materiál pre piercing v ústnej dutine.Piercing je v dnešnej dobe ozdoba tela, pre niekoho to môže byť životný postoj piercing, pre iného zesa môdny tred. Avšak piercing z pohľadu lekárov je nevhodný zásah do ľudského organizmu. Piercing ako symbol moci nieje žiadnov novinkou, piercing je forma ozdobovania tela známa staročia. Piercingom sa zdobili už v dávnych dobach a piercing používali zdobili sa piercing Inkovia v Peru, či Aztékovia a Mayovia v Mexiku. Niektorý obyvatelia Papuy verili že piercing im pomáha získavať silu, piercing im pomáhal dodávať silu a rýchlosť. Tieto tradície piercing sú z náme aj od mnohých afrických kmeňov. Kde piercing používali pri skladaní skúšky dospelosti. Piercing niesol rituálny význam. Dnešna podoba Piercing sa začala propagovať koncom 19 storočia v USA. V Európe sa piercing pripisoval homesoxuálom prípadne sadomasochistom.