Pohľadový betón: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
en, img
Vegetator (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 15: Riadok 15:
* Melvin, J.: ...izmy - Ako rozumieť architektúre; Slovart, 2006
* Melvin, J.: ...izmy - Ako rozumieť architektúre; Slovart, 2006


== Pozri aj ==
[[Kategória:Architektúra]]
*[[Brutalizmus]]

[[Kategória:Architektonické prvky]]
[[Kategória:Stavebníctvo]]
[[Kategória:Stavebníctvo]]
[[Kategória:Betón]]


[[en:Béton brut]]
[[en:Béton brut]]

Verzia z 10:34, 2. december 2008

Bostonská radnica

Pod pojmom „pohľadový betón“ sa myslí betón, ktorý vytvára určitú štruktúru, poznačenú debnením a už viac neupravovanú. Najdôležitejšie je dôkladné vyrobenie debnenia, ktoré sa musí opatriť proti prilepeniu k betónu olejovým náterom, lakovým filmom alebo vloženou fóliou PVC. Štruktúra povrchu sa dosahuje zvýraznením povrchu dreva debnenia - vypaľovaním, vzorkovaním z plastických tabúľ a kovovými formami.

Donedávna sa betón používal predovšetkým na výrobu nosných prvkov budov a schodísk. Pohľadový betón je však rozdielny od konštrukčného z hľadiska jeho zloženia. Ide o jemnú zmes rovnakej štruktúry a farby, aby sa vzor debnenia odtlačil čo najlepšie. Používa sa troj či štvor-zložkový betón, no pridávaním nových komponentov sa stále zdokonaľuje. Tie zabezpečujú jeho výborné technologické, ale i optické vlastnosti a preto sa s obľubou využíva nielen na fasádach, ale aj pri návrhu moderných interiérov – nábytku, deliacich častí a doplnkov. Pridaním pigmentov alebo povrchovými nátermi sa dá dosiahnuť rôzna farebnosť betónu. Pri použití pohľadového betónu tiež treba dbať na veľkosť a hustotu pórov, a usporiadanie škár od debnenia. Pri väčších realizáciách sa odporúča najskôr vyskúšať vzhľad betónu na ploche aspoň 2x2 metre. Najväčšie klady tohto materiálu sú odolnosť voči mrazu, vode a vlhkosti, ohňovzdornosť, vysoká pevnosť, stálosť jeho povrchu a nenáročná údržba.

Jedným z prvých použití pohľadového betónu je stavba kostola neďaleko Paríža v Le Raincy od Augusta Perreta z roku... Ďaľšou veľmi známou realizáciou je kláštor Panny Márie La Tourette v Évreux, Lyon (19571960) architekta Le Corbusiera. Veľmi obľúbeným materiálom sa stal v období brutalizmu (19541970). Názov od francúzkeho beton brut = drsný betón. Príkladom je budova strednej školy v britskom meste Hunstanton. Jej autormi boli Alison a Petr Smithson.

Použitá literatúra

Pozri aj